Recenzia: Má Česko ďalšieho Amadea? Snímka Il Boemo sa nebojí provokovať

Vo svojom najnovšom filme s názvom Il Boemo sa český režisér Petr Václav rozhodol priblížiť život jedného z najvýznamnejších českých skladateľov 2. polovice 18. storočia Josefa Myslivečka. Ten sa rozhodol stráviť väčšinu svojho života v Taliansku, kde sa venoval výlučne hudbe. Snímka získala niekoľkých Českých levov, a veru oprávnene.

24.03.2023 07:00
IL BOEMO Lana Vlady  Vojtech Dyk Foto:
Vojtěch Dyk a Lana Vlady v snímke Il Boemo. Film stvárňuje príbeh neobyčajne talentovaného umelca Josefa Myslivečka, ktorý odmietok život pražského mlynára a rozhodol sa ísť za svojím snom: stať sa talianskym operným skladateľom. Komponoval, miloval aj trpel.
debata (3)

Plnenie snov cez posteľ

Myslivečka stvárnil Vojtěch Dyk, ktorý sa na túto úlohu pripravoval naozaj svedomito. Taliančinu totiž predtým neovládal, jeho repliky napriek tomu pôsobia nanajvýš presvedčivo a v žiadnom úseku filmu nepôsobí jeho taliančina akokoľvek rušivo.

Nielen z tohto hľadiska je jeho výkon obdivuhodný. Zo začiatku je Mysliveček plachý, no cieľavedomý, úslužný a zároveň priamy. Postupne sa jeho povahové črty menia následkom toho, ako sa syn českého mlynára dostal do vyššej spoločnosti – ide však len o veľmi jemné náznaky.

Príbeh talentu: český film Il Boemo ovenčený levmi

Pozrite si snímky z filmu o skladateľovi Josefovi Myslivečkovi v hlavnej úlohe s Vojtěchom Dykom.

Fotogaléria
Vojtěch Dyk a Lana Vlady v snímke Il Boemo....
Vojtěch Dyk ako Josef Mysliveček, spočiatku...
+5Film Il Boeme rozpráva o najslávnejšom českom...

Jeho postava je napísaná presvedčivo, na jednej strane má pevne dané isté charakteristiky, na druhej sa často necháva strhnúť vášňou k ženám. Hudba je však uňho na prvom mieste, dáva do nej všetko – peniaze, čas, energiu, vôľu aj emócie. To, ako o sebe ako o hudobníkovi nikdy nepochybuje, je vlastnosť, vďaka ktorej sa dokázal dostať do takých výšin. Pre svoj sen sa ochotne vzdal aj rodiny, ktorú zanechal v rodnom Česku aj so všetkým majetkom.

Il Boemo, trailer

Postupne sledujeme, ako Mysliveček využíva kontakty vo vyššej spoločnosti, aby sa presadil. Jednoducho povedané – cez posteľ. Takto sa z neho stáva významný a žiadaný hudobný skladateľ, ktorý so svojimi operami slávi úspech za úspechom. Bohatstvo mu to však neprinesie a sláva je, ako sa hovorí, pominuteľná.

Na záchode s kráľom

Dej plynie celý čas v rovnakom tempe a niekde v strede začína trochu nudiť. Filmu by vôbec neuškodilo, keby bol aspoň o pol hodinu kratší. Ďalším negatívom je, že sa človek po čase začne strácať v Myslivečkových milenkách, ktoré akosi splývajú.

To, že sú súčasťou aristokracie, dávajú jasne najavo tým, že ani zomrieť nedokážu obyčajne – jedna dramaticky skočí z balkóna v opere, ale nič sa jej nestane, pretože šaty zachytené o balkón spomalia jej pád. Ďalšia rozdrví klenoty a primieša si ich do jedla – vskutku drahá smrť!

V historickej snímke Il Boemo hrajú dôležitú... Foto: Richard Hodonický
Il Boemo maskovanie V historickej snímke Il Boemo hrajú dôležitú úloh dobové kostýmy aj maskovanie hercov.

V posledných rokoch sú v historických snímkach populárne naturalistické a provokatívne prvky, inak to nie je ani v prípade Il Boema. Divák sa tak nevyhne scéne znásilnenia či vskutku bizarnému stretnutiu Myslivečka s mladým kráľom, ktorý priamo pred ním vykonáva potrebu a potom sa ho pýta, ako sa mu pozdáva výsledok.

Film tvoria nádherné kulisy a kostýmy, typické povrchné a bezvýznamné rečičky príslušníkov vyššej spoločnosti, ale aj krátky pohľad na tých menej šťastných, ktorým bohatstvo nebolo súdené. Svoje trpké životy tak trávia v opojení alkoholu a hazardu, trápia ich dlhy a pohlavné choroby. Nuž a Myslivečkovi nie je ani jedna strana cudzia.

Barbara Ronchi ako operná diva v snímke Il Boemo. Foto: Richard Hodonicky
IL BOEMO Barbara Ronchi Barbara Ronchi ako operná diva v snímke Il Boemo.

Okrem vynikajúceho Vojtěcha Dyka je nevyhnutné vyzdvihnúť aj herecký výkon Barbary Ronchi (ktorej úžasné árie naspievala slovenská operná speváčka Simona Šaturová). V krátkych úlohách bez dialógu sa v snímke objaví aj Karel Roden, Zdeněk Godla či Lenka Vlasáková.

Film Il Boemo v istých veciach trochu pokrivkáva, po vizuálnej a hudobnej stránke však ide o naozajstný skvost. Tvorcom sa podarilo vierohodne vykresliť nielen prostredie Talianska 18. storočia, ale aj osobnosť Josefa Myslivečka – nielen jeho hudobný talent a ambície, ale aj vnútorný svet.

HODNOTENIE PRAVDY: 4 H

Il Boemo / Česko, Taliansko, Slovensko 2022 / r. Petr Václav, h. Vojtěch Dyk, Barbara Ronchi, Lana Vlady, Elena Radonicich, Lino Musella, Phillippe Jaroussky a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #filmová novinka #Il Boemo