Do kín ide Sisu, akčný film o pôsobivom mužovi, čo sa nechcel vzdať

Bývalému vojakovi, ktorý objavil v laponskej divočine zlato a teraz sa s ním pokúša dostať do najbližšieho mesta, skrížia cestu náckovia pod vedením brutálneho SS veliteľa. Film Sisu príde do kín 27. marca.

24.03.2023 17:12
film Sisu Foto:
Hlavným hrdinom filmu je bývalý vojak Aatami (Jorma Tommila), ktorý objavil v laponskej divočine zlato. Cestu mu skrížia náckovia pod vedením brutálneho veliteľa.
debata

Film vzdáva hold nezdolným hrdinom akčných filmov z osemdesiatych rokov, ktorí stoja tvárou v tvár drvivej nepriateľskej presile. “SISU je fínske slovo, ktoré sa nedá preložiť. Znamená neuveriteľnú nebojácnosť a nepredstaviteľné odhodlanie. SISU sa objaví vtedy, keď sa vytratí aj posledná nádej.”

Akčný film Sisu ide do kín

Pozrite si snímky z akčného filmu, ktorý vzdáva hold hrdinom, čo sa sa odmietajú vzdať

Fotogaléria
V Laponskej vojne sedem mesiacov proti sebe...
Film SISU sa odohráva v roku 1944 a rozpráva...
+2Nacisti v Laponsku zvolili politiku spálenej...

Fínsko vstúpilo do druhej svetovej vojny na obranu proti vpádu ZSSR do Fínska v novembri 1939. Konflikt medzi oboma krajinami pretrval do roku 1944, kedy spolu podpísali Moskovské prímerie, ktorým sa Fíni zaviazali vyhnať zo svojho územia nemecké jednotky. Nasledovala Laponská vojna, v ktorej sedem mesiacov proti sebe bojovali Fíni a nacistické Nemecko, až do apríla 1945. Nemci zvolili politiku spálenej zeme a spustošili severnú polovicu krajiny, na ústupe ničili všetky cesty, mosty, dediny a mestá. Príbeh SISU sa odohráva v tejto fáze vojny.

Film Sisu, trailer

Na sklonku druhej svetovej vojny nájde osamelý zlatokop (Jorma Tommila) v divočine Laponska na severe Fínska bohatú zlatú žilu. Keď sa s nájdenou korisťou vydá na cestu do najbližšieho mesta, narazí na ustupujúci oddiel nacistických vojakov vedený neľútostným obersturmführerom SS (Aksel Hennie), ktorý chce zlato zhabať pre svoj oddiel. Bohužiaľ pre celú vojenskú jednotku nejde o obyčajného zlatokopa, ale o mýtickú „armádu jedného muža“, ktorá stelesňuje kvintesenciu fínskeho pojmu „sisu“ – nezlomnú odvahu a nepredstaviteľné odhodlanie čeliť trebárs aj drvivej presile. Bez ohľadu na prekážky si smrtiace komando jediného muža ide vytrvalo a neúprosne po svoje zlato, hoci by to znamenalo pozabíjať náckov všetkých do jedného.

Film vzdáva hold nezdolným hrdinom akčných... Foto: Stage 6 Films
film Sisu Film vzdáva hold nezdolným hrdinom akčných filmov z osemdesiatych rokov, ktorí stoja tvárou v tvár drvivej nepriateľskej presile.

O nakrúcaní filmu

Producent Petri Jokiranta a režisér a autor scenára Jalmari Helander sa poznajú už dlhšie, dokonca spolu vytvorili dva filmy – Rare Exports (2010) a Big Game (2014). Rozumejú si v názoroch na akčné filmy, s inšpiráciou v 80-tych rokoch, s akčnými hrdinami – osamelými vlkmi ako v Rambovi alebo Smrtonosnej pasci.

“Jalmari sa chcel vrátiť k svojmu chlapčenskému snu a urobiť film v štýle akčňákov z 80-tok, celý vo Fínsku, vizuálne ohromujúci príbeh prežitia jedného chlapa, ktorý skrátka odmieta zomrieť,” spomína si Jokiranta. Keď pandémia kovidu 19 zastavila práce na ich tretej spolupráci, rozhodli sa vytvoriť film nakrútený čisto vo Fínsku, s domácim tímom. Helander si konečne našiel čas a napísal scenár, o akom vždy sníval. Prvý koncept mal hotový za necelé dva mesiace.

“Nosný námet je podobný Rambovi: jeden drsný chlap proti neúprosnej divočine a drvivej presile,” vysvetľuje Helander. “SISU sa neberie príliš vážne, ale jeho tón je ponurý a násilný.”

Výkonní producenti Mike Goodridge, Gregory Ouanhon a Antonio Salas, s ktorými spolupracovali už na skorších produkciách, sa okamžite pridali a rýchlo sa podarilo zabezpečiť aj financovanie. “Mám rád príbehy o pomste a jednom mužovi proti celej armáde,” pokračuje Helander. “Uvidíte tu zopár skutočne invenčných a zvláštnych spôsobov ako prežiť – je to vážne cool.”

Kto je Aatami

“Po celý čas som v postave Aatamiho videl Jormu Tommilu, v tomto zmysle to bolo jednoduché,” spomína si Helander. Hercovi zavolal, hoci mal v tej chvíli ešte len námet. Poznali sa už z predchádzajúcich projektov Rare Exports a Big Game.

Tommila sa po viacerých rokoch v divadle na filmovačku tešil. “Scenár bol vynikajúci, hneď ma zaujal a bolo mi jasné, že na tomto projekte si s Jalmarim užijeme kopec zábavy. V Aatamim som rozoznal istú nezdolnosť a tvrdohlavosť, v tom sme si podobní.”

Film SISU sa odohráva v roku 1944 a rozpráva... Foto: Stage 6 Films
film Sisu Film SISU sa odohráva v roku 1944 a rozpráva príbeh bývalého vojaka, ktorý v drsnej fínskej divočine objavil zlato. Cestou do mesta narazí na ustupujúcich náckov, za ktorými zostáva len spúšť. Celý film bol nakrútený v Laponsku, počas jesene, vďaka čomu divákom ponúka jedinečné pôsobivé scenérie.

Výzvou bola fyzická náročnosť a tak Tommila začal trénovať. Jeho príprava však bola širšia: “Naštudoval som si niečo o zlatokopoch, ako žili, a ako by sa zachovali v situáciách, kedy na nich útočia zo všetkých strán. Veľa som čítal o histórii Laponska, o emočnej a spirituálnej stránke života v ňom, snažil som sa plynúť s krajinou a kultúrou.”

Nacisti vo filme

Po vzhliadnutí nórskeho filmu Headhunters (2011) Helander vedel, že chce určite spolupracovať s Akselom Henniem. “Čítal som si scenár a bolo mi jasné, že túto úlohu nemôžem odmietnuť,” vysvetľuje Hennie. “Bol to šialený a neuveriteľne hardcore príbeh o pomste, s nádhernou nosnou témou.”

“Bruna je ťažké pochopiť. Nielen že je diabolsky zlý, ale je aj unavený. Je unavený z vojny a z toho, že sa ho ľudia snažia zabiť, chce to celé skončiť. Keď sa objaví zlato, je to jeho priepustka do normálneho života,” vysvetľuje Hennie.

Brunovho pobočníka Wolfa hrá Jack Doolan. Hoci je známejší z komediálnych úloh, tešil sa na príležitosť zahrať si lotra. “Wolf je hnusný kus psychopatického nacistu. Musel som to zobrať, vyzeralo to na dobrú zábavu pobehať si po Laponsku a zajazdiť v tanku.”

Evil Dead: Vzostup zla Čítajte viac Z tohto hororu tuhne krv v žilách. Do našich kín zavíta už o mesiac

O nakrúcaní v Laponsku

Celý film bol nakrútený v Laponsku, počas jesene, vďaka čomu divákom ponúka jedinečné pôsobivé scenérie.

“Jesenná laponská divočina je plná farieb a ponúka nádherné scenérie, no trvá to len pár týždňov. Bola to však výzva, k niektorým lokalitám ani neviedli cesty a bez úžasnej pomoci domácich by sme sa nezaobišli.”

Jedným z negatív bol mrazivý chlad a vietor dosahujúci miestami až 60 km za hodinu, ktorým sa štáb musel rýchlo prispôsobiť. “Poveternostné podmienky boli nepredvídateľné,” vraví Tommila. “Občas nám bolo tak zima, že nám krv tuhla v žilách a praskala nám koža. Laponsko síce vyzerá nádherne na kamere, ale je to vskutku drsné a nehostinné prostredie pre filmovanie. No výsledok nepochybne stál za to.”

the whale Čítajte viac Recenzia filmu Veľryba: Keď sa trauma roky zajedá

Aatami Korpi prvýkrát prehovorí až v záverečnej scéne, dialóg je kusý a len vtedy, keď je nevyhnutne nutný. “Skutky postáv hovoria samy za seba a nie sú práve ružové,” vysvetľuje Helander. “Atmosféru starostlivo vytvárajú obrazy namiesto dialógu. V tomto svete nikto nehovorí o pocitoch alebo problémoch, hoci by možno mali.”

“Aatami je tak trochu záhada. Jeho pozadie si môžeme len domýšľať. Zároveň je tak trochu legendou – nevieme, či je živý, či mŕtvy,” dodáva Tommila. “Zostali mu len milovaný kôň a pes. Hľadá nové šťastie a nový zmysel života a dúfa, že zlato mu pomôže.”

“Je čas zobrať fínsky vojnový film na novú úroveň, kde sa naratív povznáša nad obyčajné. Môj príbeh je viac legendou ako historickým faktom. Toto je moja rapsódia pre fínskeho muža a akčný žáner, ktorý je môjmu srdcu blízky,” uzatvára Helander.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová novinka