Jaro Vojtek experimentoval, vyskúšal si mokument. Jeho Turnus mieri do kín

Opatrovateľka v Rakúsku, kamionista, čo brázdi celú Európu, partia robotníkov, ktorá robí sadrokartónové stropy – všetci cestujú za prácou, aby mohli finančne zabezpečiť svoje rodiny, ktoré pravidelne na čas opúšťajú. Oceňovaný režisér Jaro Vojtek spracoval do svojho najnovšieho dokumentu Turnus tri príbehy, pričom použil pre svoju tvorbu novú metódu.

27.03.2023 12:00
turnus still 02 02 Foto:
Vojtekov nový film Turnus bude mať premiéru 30. marca.
debata

Získaná dôvera ho posúva k autenticite protagonistov a protagonistiek a je intenzívne prítomná na plátne. Film prináša do slovenských kín spoločnosť Filmtopia od 30. marca 2023.

„Je to pre mňa trochu experiment, hra s autenticitou a metódou hraného filmu. V niektorých scénach ide o rekonštrukciu životov protagonistov. To, čo prežili a bolo pre nich silné, sme znova „prežili“ pred kamerou. Takže akoby boli neherci, ale hrali samých seba. Poznali tie situácie a pocity, takže ich vedeli znova sprítomniť. Dokonca to malo pre nich istý ozdravný účinok. Takže som si pripravil scénu ako z hraného filmu, ale potom sa to odrazu premenilo na autentický dokument. Bola to pre mňa zaujímavá skúsenosť, ktorú som predtým vo filmoch nepoužíval,“ povedal režisér Jaro Vojtek. Dvojnásobný držiteľ národnej filmovej ceny Slnko v sieti prezentoval Turnus vlani na medzinárodnom festivale v Jihlave a pred pár dňami aj na Febiofeste.

Záber z filmu Turnus. Foto: Filmtopia
turnus Záber z filmu Turnus.

Filmár tvrdí, že inak, ako stať sa na čas súčasťou životov protagonistov a protagonistiek, sa dokumenty ani nedajú nakrúcať. „Jedine tak môžete čo najvernejšie pretransformovať ich životný pocit na plátno divákovi, ich názory, pocity, dušu… Veľa času som s nimi strávil aj pred nakrúcaním, aby už samotná realizácia bola spoločné dielo, spoločný odkaz o ich živote,“ hovorí režisér.

Účinkujúcich vo filme Turnus našiel náhodou na východe. „Z rozhovorov som pochopil, že je to pre nich ťažká životná trauma, keď musia opúšťať svoje domovy. A hlavne sa trhajú citové väzby s rodinami, čo veľmi ťažko znášajú. Chcú zabezpečiť rodinu, ale chladnú vzťahy a citovo sa odcudzujú. Mal som veľa príbehov, ale tieto tri boli reprezentantom všetkých, ktoré som poznal. Zrkadlí sa v nich môj pocit zo všetkých ostatných príbehov,“ uviedol Vojtek.

Poznámky z Eremocénu Čítajte viac Ak vidieť v marci jediný dokumentárny film, tak Poznámky z Eremocénu

Autorom námetu, s ktorým sa Jaro Vojtek podpísal aj pod scenár, je Marej Leščák. Obaja filmári spolupracujú takmer od školy. „Vždy sa spolu rozprávame, čo nás zaujíma a potom to zrealizujeme. Marek je aj dramaturg. A tak dáva filmom, ako sa hovorí, „hlavu a pätu“. Ja mám tendenciu byť patetický, ale on to vždy udrží pri zdravej emócii,“ uzavrel dokumentarista.

Za kamerou stáli traja slovenskí kameramani, Tomáš Stanek, Peter Balcár a Norbert Hudec.

Der vermessene Mensch Čítajte viac Filmový festival Berlinale uviedol snímku o genocídnej minulosti Nemecka v Namíbii

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaro Vojtek