Charizmatický Keanu Reeves opäť ako John Wick. Čo dokáže nájomný zabijak na dôchodku?

Fanúšikovia ikonického Johna Wicka sa dočkali. Minulý štvrtok sa plátna kín dostalo už štvrté pokračovanie akčnej série, v ktorej hlavnú postavu stvárnil jeden z najcharizmatickejších hollywoodskych hercov Keanu Reeves.

29.03.2023 12:00
debata
Keanu Reeves opäť ako John Wick

Pozrite si snímky z pokračovania akčnej série.

Fotogaléria
Štvrté pokračovanie akčnej série John Wick:...
Príbeh nás na začiatku zavedie do New Yorku,...
+2Štvrtá časť série pokračuje v odkrývaní nových...

Film prekonal všetky očakávania a v otváracom víkende na Slovensku dosiahol návštevnosť 30 323 divákov, čo je nielen najlepšie číslo za celé sériu, ale zároveň je to aj rekordný otvárací víkend od začiatku tohto roka. Kvality štvrtého Johna Wicka potvrdzuje záujem divákov aj množstvo pozitívnych kritík.

John Wick 4

Keanu Reeves sa vracia na filmové plátna v jednej zo svojich najikonickejších úloh vo filme John Wick 4. Nájomný zabijak na dôchodku hľadá spôsob ako poraziť Radu dvanástich zločineckých bossov, ktorí vládnu najmocnejším organizáciám podsvetia. Komisia vypísala ma jeho hlavu odmenu vo výške niekoľkých miliónov dolárov, pretože sa odvážil postaviť sa im na odpor a ignorovať ich pravidlá. Vo Wickovom svete však svitá nový deň: nové pravidlá, nové nápady a nový manažment Komisie. Zdá sa, že John Wick objavil cestu von zo začarovaného kruhu – musí vyzvať na súboj samotného frontmana Komisie – sadistického Markíza. Ak sa mu podarí zvíťaziť, Komisia dodrží slovo a z Wicka už nebude živý terč.

Okrem akcie film hovorí aj o bratstve, nádeji a... Foto: Fotum Film
John Wick 4 Okrem akcie film hovorí aj o bratstve, nádeji a skúma niektoré emocionálne linky, ktoré boli v predchádzajúcich filmoch len naznačené.

Bez ohľadu na výsledok je Johnovi Wickovi jasné, že staré dobré časy skončili už dávno. Chad Stahelski, režisér a producent všetkých časti mimoriadne úspešnej a obľúbenej série, sa chopil výzvy posunúť ju na ďalšiu úroveň. „Kapitola 4 nás posúva úplne novým, vzrušujúcim smerom,“ poznamenáva. „Pokračujeme v odkrývaní nových (a niekedy dosť neočakávaných) aspektov osobnosti Johna Wicka a predstavujeme mnoho nových postáv, ktoré sú nejakým spôsobom prepojené s hlavnou postavou. Okrem akcie hovorím aj o bratstve, nádeji a skúmame niektoré emocionálne linky, ktoré boli v predchádzajúcich filmoch len naznačené.“

John Wick 3: Parebellum Čítajte viac Recenzia: Ak chceš mier, priprav sa na vojnu

Keanu Reeves, ktorý je aj výkonným producentom filmu, dodáva: „Pokračujeme v rozširovaní sveta predchádzajúcich filmov s množstvom zábavy a neočakávaným dejovými zvratmi. Nastavili sme aj nový level akcie a použitých zbraní. A nadupané autá sú späť!"

Príbeh nás na začiatku zavedie do New Yorku,... Foto: Fotum Film
John Wick 4 Príbeh nás na začiatku zavedie do New Yorku, kde sa odohrávala väčšia časť predchádzajúcich filmov, a posunie sa do Jordánska, Japonska, Berlína a Paríža.

John Wick 4 expanduje, dej sa prenáša na viaceré miesta. „Príbeh nás na začiatku zavedie do New Yorku, kde sa odohrávala väčšia časť predchádzajúcich filmov, a posunie sa do Jordánska, Japonska, Berlína a Paríža,“ pokračuje Reeves. „Fanúšikovia sa môžu tešiť minimálne na 14 hlavných akčných sekvencií, vrátane divokej a epickej naháňačky ulicami Paríža. V bojovom štýle Johna Wicka vidíte jeho snahu, odhodlanie a vôľu. Milujem jeho postoj, ktorý mu velí nikdy sa nevzdávať, aj keď niekedy pôsobí zúfalo.“

65 Čítajte viac Marec v kine: Návrat Cronenberga, Johna Wicka aj slovenské filmy z Berlinale

V štvrtej kapitole sa paradigma Johna Wicka na úteku mení a on sa Komisii postaví. „Je to príbeh Johna, ktorý sa rozhodol, že už nebude utekať. Namiesto toho sa otočí a prenasledovateľom sa stane on. A to je ten dôvod, prečo sa ľudia boja Johna Wicka,“ vysvetľuje Keanu Reeves. „Na začiatku filmu každý predpokladá, že Wick je mŕtvy. Mohol by teda šťastne žiť až do smrti a mať pokoj. Lenže to by nebol John Wick! Nemôže to nechať len tak – spravodlivosti treba učiniť zadosť. Kopne do celosvetového osieho hniezda a zrazu ide po ňom každý zabijak na svete. A on je sám. Je to dobrý príbeh.”

film Sisu Čítajte viac Do kín ide Sisu, akčný film o pôsobivom mužovi, čo sa nechcel vzdať

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová novinka