Film Miki priblíži osud najznámejšieho mafiánskeho bossa

V posledných rokoch malo na Slovensku premiéru niekoľko filmov, ktoré sa venujú známym kriminálnym kauzám, neraz spätých s politickou scénou. Príkladom sú snímky ako Sviňa, Únos či dokument Kuciak. Režisér Jakub Kroner sa rozhodol spracovať príbeh niekdajšieho šéfa slovenského podsvetia Mikuláša Černáka. Snímka Miki bude mať premiéru na budúci rok v máji, pričom 22. marca sa skončila prvá fáza jej nakrúcania. Ďalšia sa uskutoční na jeseň.

30.03.2023 07:00
Milan Ondrik nakrucanie filmu MIKI  c Joseph... Foto:
Hlavnú úlohu Mikuláša Černáka stvárni Milan Ondrík.
debata (3)

Nechcú budovať kult osobnosti

Pre Kronera ide o obľúbenú tému „Moje prvé dva filmy (Bratislavafilm, Lóve) boli o ľuďoch na okraji spoločnosti (díleri, mafiáni, zlodeji áut). Tento žáner je mi blízky. Film Miki je pre mňa príležitosťou priniesť divákom film o antihrdinovi, hlave organizovaného zločinu 90. rokov. Navyše – čo sa vo filmovom svete cení – na základe skutočných udalostí.“

Hlavnú úlohu Mikuláša Černáka stvárni Milan...
Rebeka Poláková ako Mikiho manželka, Anna...
+2Miki (Miland Ondrík), pôvodným povolaním šofér...

Autorom scenára je Miro Šifra, ktorý spolupracoval na snímkach ako Červený kapitán či Superžena a na seriáloch Rédl či Zrádci. Predtým, ako napísal scenár k filmu Miki, si k téme preštudoval všetky dostupné zdroje, a to vrátane informácií od samotného Černáka.

„Miki sa narodil v susednej dedine, desať kilometrov odo mňa, takže veľmi presne poznám svet, v ktorom vyrastal. Počas covidu sme pretelefonovali dohromady desiatky hodín, niekoľkokrát som za ním bol aj osobne v Leopoldove. Myslím, že počas toho pochopil, že nemá zmysel nič skrývať,“ uvádza scenárista.

Film Miki je príležitosťou priniesť divákom film o antihrdinovi
Jakub Kroner

„Plne si uvedomujem, že som napísal film o mužovi, ktorý má prsty v smrti desiatok ľudí. Nechcel som pritom budovať kult jeho osobnosti, ani jeho činy ospravedlňovať. Pristupoval som však k nemu bez predsudkov – chcel som totiž pochopiť, čo jeho príbeh hovorí o Slovensku, v ktorom som vyrastal aj ja sám," dopĺňa.

Miki, pôvodným povolaním šofér autobusu, sa vracia zo zahraničia do svojej rodnej dediny. Čoskoro zistí, že sa v krajine otvárajú nové možnosti aj v oblasti organizovaného zločinu. Využije teda príležitosť a rozhodne sa vybudovať jednu z najväčších a najobávanejších mafiánskych skupín v krajine.

Režisér Quentin Tarantino. Čítajte viac Milovaný aj nenávidený. Kultový režisér Quentin Tarantino čoskoro ukončí kariéru

Dnešná kríza korení v 90. rokoch

Hlavnú úlohu Mikuláša Černáka stvárňuje Milan Ondrík. „Možnosť hrať vo filme Mikuláša Černáka ma ako herca oslovila. Snažil som sa naštudovať si dostupné zdroje, napozerať videá z toho obdobia, mal som možnosť dvakrát sa s Mikulášom Černákom osobne stretnúť. Navnímal som jeho intonáciu či gestá. Kvôli postave som nabral svalovú hmotu, nechcel som všetko nechávať na masky či kostýmy, ktoré sú, mimochodom, skvelé. Ale nenakrúcame dokument.

Takže som k tej postave pristúpil po svojom. Nekopírujem svoj predobraz, ale stvárňujem filmovú postavu. Akokoľvek negatívna tá postava je, musím ju ako herec pochopiť a obhájiť. Inak by som nebol dobrý herec. A Miro Šifra napísal vynikajúci scenár, o ktorý som sa mohol oprieť.“

Ďalej vo filme účinkuje Michal Kubovčík ako Mikiho brat, Anna Javorková ako ich mama a Rebeka Poláková ako Mikiho manželka. V snímke sa objaví aj Dušan Cinkota, Gregor Hološka, Martin Nahálka, Petra Vajdová, Ivan Vojtek, Juraj Loj, Jakub Kuka, Miro Beňuš, Matěj Hádek a Marek Fučík.

Concecration Čítajte viac Recenzia: Nie všetky mníšky v hororoch sú desivé

Na snímke ďalej spolupracoval hlavný kameraman Mário Ondriš, architekt Erik Ivančík, kostýmová výtvarníčka Sandra Žigová, umelecká maskérka Andrea Štrbová a producenti Zuzana Mistríková, Radovan Gerek a David Blümel.

„Príbeh bývalého bossa slovenského podsvetia Mikuláša Černáka je imanentnou súčasťou dejín Slovenska 90. rokov. Rokov, v ktorých sa synonymom úspechu stala schopnosť presadiť sa za akúkoľvek cenu. V politike i mimo nej. A tí, čo sa bezškrupulózne vyškriabali na vrchol, sú na Slovensku už tri desaťročia predmetom obdivu. Stali sa „vzormi“. Preto je o 90. rokoch potrebné hovoriť. Pretože v nich má korene hlboká kríza dnešnej spoločnosti,“ uvádza producentka Zuzana Mistríková.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #filmová novinka #Miki