Erotický film so 67-ročným spisovateľom predsa len bude. Houellebecq na súde neuspel

Už sa z toho nevyvlečie. Známy francúzsky spisovateľ Michel Houellebecq sa spolu s holandským kolektívom KIRAC (Keeping It Real Art Critics) podujal na natočenie umeleckého erotického filmu. V ňom má 67-ročný Houellebecq sex s viacerými mladými ženami. Neskôr však svoje rozhodnutie oľutoval a spolu so svojou manželkou Qianyun Lysisiovou sa rozhodol podať sťažnosť na súd v Amsterdame, aby zabránil ďalšiemu šíreniu snímky. Ten ju však odmietol.

31.03.2023 08:00
Michel Houellebecq Foto:
Michel Houellebecq.
debata (1)

Trailer na film s názvom Kirac 27, ktorý režíroval Stefan Ruitenbeek, bol zverejnený ešte v januári. Zachytáva Houllebecqa ležiaceho v posteli s mladou ženou, s ktorou sa bozkáva. „Povedal som mu, že poznám veľa dievčať v Amsterdame, ktoré by sa so slávnym spisovateľom zo zvedavosti vyspali,“ hovorí komentár v pozadí. Neskôr však trailer stiahli.

Snímka sa začala natáčať v decembri minulého roka. Houellebecq podpísal zmluvu, podľa ktorej môže film obsahovať aj explicitné scény. Jedinou podmienkou bolo, že sa na jednom zábere nesmie objaviť Houellebecqova tvár zároveň s jeho genitáliami.

Spisovateľ sa rozhodol odísť z projektu len tri dni pred skončením natáčania. Dôvodom bola radikálna odlišnosť jeho a režisérovej umeleckej koncepcie. Pred súdom ďalej argumentoval tým, že do projektu vstúpil v čase, keď zápasil s depresiou, a navyše mal vypiť niekoľko pohárov vína. To však súd nepresvedčilo – Houellebecq totiž nemal ako preukázať pravdivosť svojich tvrdení.

Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Florencia Čítajte viac Je Michelangelov Dávid pornografia? Podľa rodičov na Floride áno

Spisovateľ nepohorel len v Holandsku – sťažnosť podal aj na parížskom súde. V nej uviedol, že mu trailer poškodil súkromný život a reputáciu, navyše vraj šíri klamstvá o jeho manželke. Premiéru filmu Kirac 27, ktorá sa mala uskutočniť už 11. marca, pre súdne procesy odložili.

Ruitenbeek však uviedol, že konečná verzia snímky, ktorá bude obsahovať aj kauzu okolo Houellebecqovho odchodu, by mala vyjsť niekedy v máji. „Mojím úmyslom bolo vždy robiť umenie s integritou. Dúfam, že Michel je s výsledkom spokojný,“ uviedol režisér.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #Michel Houellebecq #erotický film