Recenzia: Film podľa stolovej hry baví humorom i dobrodružstvom

Dungeons and Dragons je populárnou stolovou hrou. Preslávil ju napríklad aj seriál Stranger Things, v ktorom ide o obľúbenú voľnočasovú aktivitu hlavných hrdinov. Hra sa stala podkladom pre vznik veľkolepého fantasy filmu s podtitulom Česť zlodejov. Snímka svojou kvalitou prekonala očakávania divákov i odbornej kritiky.

04.04.2023 08:00
dungeons and dragons Foto:
Partia zločincov - čarodejník Simon (Justice Smith), bard Edgin (Chris Pine), druidka Doric (Sophia Lillisová) a bojovníčka Holga (Michelle Rodriguezová).
debata

Zločinecká partia

Edgin (Chris Pine) a Holga (Michelle Rodriguezová) spoločne vychovávajú Edginovu dcéru Kiru (Chloe Colemanová) po tom, čo jeho manželku zavraždili červenodeji. Spočiatku bol síce Edgin členom Harperov, ktorí zasvätili svoj život pomoci druhým, neskôr sa však stal zločincom.

Okrem drsnej bojovníčky Holgy mu v jeho krádežiach pomáha hanblivý a nie príliš nadaný čarodejník Simon (Justice Smith) a prefíkaný podvodník Forge (Hugh Grant), ktorý ich počas jednej akcie zradí. Edgin a Holga sa po čase dostanú z väzenia a zisťujú, ako vďaka podrazu Forge nadobudol moc, bohatstvo i kontrolu nad ich dcérou Kirou, ktorú zmanipuloval proti nim. Preto sa rozhodnú ísť do boja.

Trailer k filmu Dungeons and Dragons: Česť zlodejov.

Aby Edgin dokázal svojej dcére, že ju neopustil pre bohatstvo, ale pre dosku, ktorá dokáže oživiť jej mŕtvu matku, rozhodne sa spolu so svojou partiou vkradnúť do Forgeovho hradu a dosku získať späť. Zločinecká skupinka k sebe priberie ešte druidku Doric (Sophia Lillisová), ktorá dokáže meniť podobu na akékoľvek – dokonca aj hybridné – zviera.

Istú pomoc im poskytne aj paladín Xenk (Regé-Jean Page). Ich najväčším problémom však nie je Forge, ale mocná červenodejka Sofina (Daisy Headová), ktorá ho zmanipulovala, aby prostredníctvom neho uskutočnila svoje plány.

Film Dungeons and Dragons: Česť zlodejov najviac prekvapuje svojím sviežim zmyslom pre humor. Nesnaží sa brať sám seba príliš vážne, čo sa odzrkadľuje aj na samotných postavách – Chris Pine a Michelle Rodriguezová tvoria podobne komické duo, akým je Chris Hemsworth a Tessa Thompsonová v Thorovi či v Mužoch v čiernom. Na druhej strane stojí Xenk, ktorý absolútne nerozumie slovným hračkám ani irónii, čo je zdrojom ďalších vtipných situácií.

Bojovníčka Holga a čarodejník Simon vo filme... Foto: Cinemart
dungeons and dragons Bojovníčka Holga a čarodejník Simon vo filme Dungeons and dragons.

Fantasy verzia Dannyho jedenástky

Tvorcovia si neraz strieľajú z obohraných filmových stereotypov, akým je napríklad spomínanie na mŕtvu ženu, ktorá sa smeje a váľa v perinách. A aké by to bolo fantasy bez draka? V tejto snímke sa však objaví taký, ktorému by neuškodila menšia diéta…

Žánrovo by sa dal Dungeons and Dragons: Česť zlodejov charakterizovať ako fantasy „heist movie“, teda lúpežný film, niečo na spôsob Dannyho jedenástky, akurát vo fantasy svete. Skrýva sa v ňom nejedno tajomstvo, je plný dobrodružstva a komických scén, postavy sú sympatické a človeku rýchlo prirastú k srdcu – či už ide o dobrákov, alebo o zloduchov.

film Mimi Čítajte viac Recenzia: Film Mimi - kúzlo sa nepodarilo

Svet Dungeons and Dragons je veľký a pestrý, dopĺňa ho nádherná hudba typická pre tento žáner a prepracované kostýmy. Dej plynie ako voda, divák sa nemá kedy nudiť. Tvorcom sa podarilo vytvoriť zaujímavý príbeh, ktorý síce neohúri originálnou zápletkou, na druhej strane sa nebojí poukázať na často sa opakujúce trópy, vďaka čomu ide o podarenú satiru. Vôbec by sme sa preto nenahnevali, keby vzniklo pokračovanie.

HODNOTENIE PRAVDY: 5/5
Dungeons and Dragons: Česť zlodejov / USA 2023 / r. Jonathan Goldstein a John Francis Daley, h. Chris Pine, Michelle Rodriguezová, Justice Smith, Sophia Lillisová, Hugh Grant, Regé-Jean Page, Daisy Headová a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fantasy #Dungeons & Dragons: Česť zlodejov