Kto získa Slnko v sieti? O ocenenie zabojujú Piargy, Tvojazem či Obeť

Už v sobotu 15. apríla odvysiela Jednotka RTVS priamy prenos z odovzdávania filmových cien Slnko v sieti. Do posledného ročníka bolo prihlásených 24 hraných, dokumentárnych a animovaných filmov. A prvý raz aj päť snímok v kategórii Najlepší televízny film/miniséria/seriál. Zvíťazí v nej režisér Peter Bebjak so svojím Jozefom Makom alebo rozprávkou Krakonošovo tajomstvo? Alebo bude triumfovať Martin Šulík s projektom Kôň? Predstavujeme ďalšie nominované filmy.

11.04.2023 11:05
film Piargy Judit Bárdos Foto:
Snímka z filmu Piargy.
debata

Čierne na bielom koni

RÉŽIA: Rasťo Boroš

Romantická gangsterka z Novohradu a Malohontu, krajiny nikoho, stratenej v čase kdesi na juhu Slovenska. O tom, ako dokáže nečakaná láska strpčiť zločincom pokojný život a kam až dokážu súdni ľudia zájsť, ak ich prerastie pýcha. V hlavnej úlohe Milan Ondrík, okrem neho v snímke hrajú Rebeka Poláková, Attila Mokos, Tomáš Mischura, Jana Kovalčiková, Petr Vaněk, Zoltán Mucsi, Tomáš Jeřábek a Nikolett Dékány.

Trailer k filmu Čierna na bielom koni.

Obeť

RÉŽIA: Michal Blaško

Celovečerný debut scenáristu a režiséra Michala Blaška Obeť vyvolala medzinárodný festivalový záujem (Benátky, Toronto). Snímku o slobodnej matke Irine z Ukrajiny, ktorá žije v českom malomeste a pre svojho 14-ročného syna, gymnastu Igora by urobila čokoľvek, no do deja zasiahne rasizmus, vyslalo Slovensko ako svojho reprezentanta na Oscary.

Trailer k filmu Obeť.

Piargy

RÉŽIA: Ivo Trajkov

Snímka označená ako folk horor čerpá námet zo slovenskej klasiky, vznikla na motívy lyrizovanej prózy Františka Švantnera. Judit Bárdos hrá krásnu, no chudobnú Julišu, ktorá sa vydá za najbohatšieho statkára (Daniel Fischer). Ocitá sa v rodine, kde vládnu tvrdé pravidlá a nedokáže sa ubrániť násilnému zvádzaniu svokra (Attila Mokos).

Trailer k filmu Piargy.

Dežo Hoffmann – fotograf Beatles

RÉŽIA: Patrik Lančarič

Hoci príbeh Beatles je známy, príbeh Deža Hoffmanna (1912–1986) pozná málokto. Akoby riadením osudy sa životné cesty kapely a fotografa z Banskej Štiavnice preťali v tom najlepšom období. Beatles stáli na prahu celosvetovej slávy a on mal 50, pri „Chrobákoch“ omladol. Urobil viac fotiek Beatles než ktokoľvek iný a zaznamenal všetky významné udalosti ich oslnivej kariéry.

Trailer k filmu Dežo Hoffmann - fotograf Beatles.

Odpočítavanie – posledný film Ivana Palúcha

RÉŽIA: Martin Palúch

Životný príbeh slovenského herca Ivana Palúcha (1940–2015) zostavený z filmových ukážok zoradených v spätnom chode. V 60. rokoch účinkoval vo filmoch po boku európskych legiend, ako Annie Girardot či Anita Pallenberg. V roku 1969 mal na festivale v Cannes tri filmy, no po návrate do socialistického Československa sa jeho kariéra zastavila. Osudový príbeh o láske, priateľstve, zrade, vnútornej slobode, pravde a kinematografii.

Trailer k filmu Odpočítavanie - posledný film Ivana Palúcha.

±90

RÉŽIA: Marek Kuboš

Režisér filmu Marek Kuboš spovedá ostatných kolegov, dokumentaristov zo svojej, predošlej či prichádzajúcej generácie. Plusmínus deväťdesiat minút, kde je vidno do hláv slovenským filmárom, s focusom najmä na úspešnú generáciu, ktorá nastúpila do kín v 90. rokoch: P. Kerekes, M. Škop, J. Vojtek, Z. Piussi, J. Lehotský, R. Kirchhoff.

Trailer k filmu +-90.

Milosť

RÉŽIA: Ivana Laučíková

Mladých členov sláčikového kvarteta napadne Monštrum nenávisti. Uprostred Bratislavy, pred zrakmi okoloidúcich. Čo odpovieme my, ľudia z krajiny silnej kresťanskej tradície, zoči-voči bezostyšnej agresii?

Trailer k filmu Milosť.

Tvojazem

RÉŽIA: Peter Budinský

V úžasnom svete fantázie zvanom Tvojazem opice a krkavce hovoria ľudskou rečou, po púštiach sa prechádzajú stroje fungujúce v dokonalom súlade s prírodou. Desaťročný Riki sem utečie, pretože zachytí signál vysielaný tajomným žiarivým kamienkom.

Trailer k filmu Tvojazem.

Websterovci vo filme

RÉŽIA: Katarína Kerekesová

Humorné a láskavé príbehy s nečakaným dobrodružstvom pavúčej rodinky sa venujú každodenným detským radostiam i trápeniam a ukazujú, že najpevnejšia sieť je rodina.

Trailer k filmu Websterovci vo filme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #ocenenie #Slnko v sieti