Čo sa dá urobiť za 48 hodín? Nakrútiť film a vyhrať súťaž

Napísať scenár, vyhľadať lokácie, nakrútiť film, zostrihať ho a poslať do sveta. A to všetko do 48 hodín.

20.04.2023 17:12
Očistec, krátky film Foto:
Herecky sa príbehu zhostila aj Kežmarčanka Lujza Šoltésová ako Ida.
debata

Aj keď šlo len o krátky film v trvaní 120 sekúnd, tímu režiséra Lukáša Víznera sa nielen podarilo dielko dokončiť, ale s filmom Očistec aj vyhrať súťaž v Paríži.

V nedávny piatok večer organizátori zverejnili tému spoločnú pre všetky súťažné projekty: Skrytá minulosť. Povinné prvky, ktoré bolo treba do krátkeho filmu zapracovať, boli odraz osobnosti a vyzváňanie telefónu.

Multimediálna fakulta Zlínskej univerzity Tomáša Baťu postavila tri tímy. Jeden z nich niesol názov Kežmarok, keďže sa študenti – Jaroslav Vůjtek (kamera), František Ferenz (zvuk), Michael Kuthan (strih) a Lukáš Vízner (scenár a réžia) presunuli na vytvorenie súťažného diela do Kežmarku.

Režisér filmu Očistec Lukáš Vízner.
Herecky sa príbehu zhostila aj Kežmarčanka...
+9Tvorcovia krátkeho filmu Očistec.

„Dielo zachytáva príbeh ženy, ktorá čaká na výsledok lekárskych vyšetrení a rieši dilemu svojho života, že ešte toľko vecí vlastne nestihla zažiť,“ približuje námet režisér Vízner. „Miestom, kde hľadá odpoveď na svoje otázky, je spovednica kostola. V nej nakoniec dochádza k nečakanému rozuzleniu.“

Herecky sa príbehu zhostili Kežmarčania Lujza Šoltésová ako Ida a Ivan Kubík ako spovedajúci kňaz.

Organizátori súťaže v Paríži spomedzi všetkých krátkych filmov vybrali ako víťazný práve Očistec. Do súťaže sa okrem mladých zo Zlína zapojili študenti z Paríža, Lisabonu, Londýna, švédskeho Dalarna a belgického Ottignies-Louvain-la-Neuve.

Tvorcom víťazného filmu pomohla Kežmarská televízia zapožičaním techniky a za spoluprácu v oblasti lokácií adresovali svoje poďakovanie rímskokatolíckej a evanjelickej farnosti v Kežmarku.

Bytosť Čítajte viac EMEDI Productions: Mladí filmári, ktorí rúcajú tabu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Krátky film #Lukáš Vízner