Ako ďaleko môže zájsť sex na plátne? Tam, kam už zašiel. Filmov s erotickými témami je stále menej

Filmov s erotickými témami je stále menej a dokonca i režisér Quentin Tarantino ich považuje za zbytočné. Ide iba o štylistickú zmenu alebo o úplný kultúrny posun? Prečo sa herci a filmári odvracajú od natáčania milostných scén? Podľa španielskeho denníka El Pais za fenoménom stoja dôsledky hnutia MeeToo, generačná obmena medzi filmovými hviezdami, technologické možnosti i nové spôsoby vnímania pohlavia.

30.04.2023 18:00
Sharon Stone Foto:
Sharon Stone a Michael Douglas vo filme Základný inštinkt (1992).
debata
Ako ďaleko môže zájsť sex na plátne?

Pripomeňte si niektoré známe filmy s nádychom erotiky

Fotogaléria
Herečka Marilyn Monroe na slávnej fotografii z...
 Michele Mercier v roku 1967 vo filme Angelika...
+21Robert Hossein a  Michèle Mercier vo filme...

Ako ďaleko môže zájsť sex na plátne? Podľa niektorých hercov presne tam, kam už zašiel. Napríklad Penn Badgley, ktorý od roku 2018 hrá horlivého psychopata v seriáli Ty a predtým milenca hlavnej hrdinky v Super klebetnici nedávno prezradil, že mu prekážajú „intímne scény“ a z lojality ku svojej žene chce znížiť ich počet. „Mojím prianím by bola nula,“ vyhlásil.

Pred niekoľkými dňami Quentin Tarantino povedal, že sex nie je súčasťou jeho filmovej vízie. „A pravdou je, že v reálnom živote je natáčanie milostných scén utrpenie,“ povedal režisér filmov Pulp Fiction a Vtedy v Hollywoode. „Všetci sú veľmi napätí. Ak bolo trocha problematické to robiť už predtým, teraz je to ešte problematickej­šie,“ dodal.

Španielska herečka Penelope Cruz vo filme... Foto: PROFIMEDIA
Penelope Cruz Španielska herečka Penelope Cruz vo filme Umierajúce zviera.

Badgley a Tarantino nie sú zďaleka jediní. Ak niečo po vzostupe hnutia MeToo na konci roku 2017 poznamenáva súčasná audiovizuálna panoráma (okrem vzostupu streamovacích platforiem), je to zpôsob, akým jeho hviezdy prehodnocujú sex. Stále viac celebrít, vrátane Anny Kendrickovej a Keiry Knightleyovej, sa stavia proti nahote alebo sexu ako dejovej zápletke. Zdá sa, že filmový priemysel po rokoch kritiky bezdôvodnej erotiky a početných obvinení zo zneužívania konečne zareagoval. A keď už sa tieto scény objavia, produkcie sa začali snažiť o väčšiu komunikáciu a transparentnosť ohľadne hraníc jasného súhlasu.

Srbský film Čítajte viac Sexuálne násilie, rasizmus či týranie zvierat. Toto sú najkontroverznejšie filmy v histórii

Práve tu prichádzajú na rad koordinátor intimity, ktorý pomáha „v každej scéne, ktorá obsahuje simuláciu sexu, nahotu alebo akýkoľvek iný aspekt intímnej povahy“, hovorí Heather Ácsová, ktorá túto rolu zastávala v produkciách snímok ako Fire Island z roku 2022. „Prioritou je zabezpečiť, aby sa všetci cítili pohodlne a súhlasili s akciou a obsahom,“ uviedla.

Podľa Ácsovej sa koordinátori intimity stali pre vychádzejúce hviezdy nepostrádateľnými. „Mladšie generácie sú natoľko oboznámené s kultúrou súhlasu, že to očakávajú,“ povedala.

Herec Gerard Depardieu. Čítajte viac Depardieu je sexuálny násilník? Obvinilo ho trinásť žien

Ácsová sa nedomnieva, že by sex na plátne nevyhnutne upadal, ako by sa mohlo zdať z Badgleyho postoja alebo pri sledovaní vlažného sexuálneho života hrdinov z marveloviek. Skôr sa podľa nej priemysel stáva inkluzívnejším, čo sa premieta do príbehov s nenormatívnymi postavami a praktikami, ktoré sú na hony vzdialené hypermaskulínnemu videniu (napríklad scéna stimulácie análnej oblasti jazykom medzi Lukasom Gagom a Murrayom Bartlettom v Bielom lotose).

Babylon zobrazuje aj dekadenciu vtedajšieho... Foto: CinemArt
Babylon Babylon zobrazuje aj dekadenciu vtedajšieho života v Hollywoode.

Jessica Bennettová, ktorá pracovala ako koordinátorka intimity na filme Lovecraftova zem súhlasí s tým, že intimita vo fikcii sa mení. „Stále častejšie sa ozývajú požiadavky na budovanie vzťahov než len na simulovaný sex,“ povedala Bennettová.

To všetko je pravdepodobne odrazom širšej zmeny paradigmy. Sexuálne postoje mladších generácií sa zmenili: rovnako ako mileniáli i generácia Z tvrdí, že má o sex menší záujem. Tento trend ide ruka v ruke so zvýšeným vystavovaním sa on-line prostrediu, hovorí Lucas Hilderbrand, vedúci katedry filmových a mediálnych štúdií na Fakulte humanitných vied Kalifornskej univerzity v Irvine.

Sociálne siete umožnili nové formy intimity, a premenili tak sexuálnu kultúru. „Normy spojené so zhotovovaním a zdieľaním vlastných fotografií, rovnako ako otvorenosť ohľadne vlastnej nahoty, sa radikálne zmenili a stali sa verejnejšími než pred 20 rokmi,“ povedal Hilderbrand. „Nech už ide o sexting alebo zdieľanie fotografií na twitteri, sebaprezentáca je väčšia,“ dodal.

SHE SAID Čítajte viac Ženy, ktoré porazili Weinsteina. Aj téma sexuálneho zneužívania sa dá poňať citlivo

Hilderbrand si rovnako ako Ácsová nemyslí, že sex na obrazovke je odsúdený k vymiznutiu. Filmový priemysel však musí prehodnotiť, ak chce intímne scény využívať v stále rozmanitejšej realite, najmä pokiaľ ide o genderovú identitu.

V Spojených štátoch sa päť percent populácie vo veku 18 až 29 rokov neidentifikuje s pohlavím, ktoré im bolo pridelené pri narodení. Napríklad dve z najväčších televíznych hviezd roku 2022: Emma D'Arcy z Rodu draka a Bella Ramsey z The Last of Us, sú nebinárne, čo spochybňuje tradičné konvencie.

„Budeme stále viac prehodnocovať, čo je to pohlavie a aok ho reprezentovať, najmä s ohľadom na nebinárne talenty, ktoré nezapadajú do existujúceho sexuálneho rámca,“ predpovedá Hilderbrand. „Je čas vytvoriť svet, ktorý chceme vidieť, a byť úprimnejší k svetu, v ktorom žijeme. Veľmi ma zaujíma rozmanitosť toho, čo je sex okrem misionárskej polohy cisgenderových (osoba, ktorej genderová identita zodpovedá pohlaviu, s akým sa narodila) ľudí,“ dodáva Ácsová.

debata chyba
Viac na túto tému: ##meetoo #erotika vo filme