Meryl Streepová sa stala nositeľkou Ceny kňažnej astúrskej

Laureátkou jedného z najprestížnejších ocenení udeľovaných v Španielsku - Ceny kňažnej astúrskej - sa tento rok v kategórii umenie stala americká herečka Meryl Streepová.

26.04.2023 14:30
merzl2012 Foto:
Herečka Meryl Streepová.
debata

Porota vo svojom zdôvodnení uviedla, že Streepová za takmer päť desaťročí pôsobenia vo filmovom umení „rozvinula brilantnú kariéru, ktorá dala život plným a zložitým ženským postavám, ktoré diváka nútia k zamysleniu a kritickému mysleniu“.

Agentúra AP vo svojej správe citovanej TASR uviedla, že 73-ročná Streepová počas svojej hereckej kariéry získala viacero ocenení vrátane troch cien Oscar udeľovaných americkou filmovou akadémiou za herecký výkon vo filmoch Kramerová vs. Kramer, Sophiina voľba a Železná lady.

Ceny kňažnej astúrskej (mediálne známe aj pod označením Cena princeznej astúrskej) sú považované za akúsi obdobu Nobelovej ceny v španielsky hovoriacom svete. Udeľujú sa každoročne v ôsmich kategóriách a sú dotované sumou 50.000 eur. O ich laureátoch rozhoduje nadácia pomenovaná po dedičke španielskeho trónu Leonor.

Trailer k filmu Železná lady.

Minulý rok Ceny kňažnej astúrskej v kategórii umenie získali hudobníčky v flamenco Carmen Linares a María Pagés. Jej nositeľmi sú aj anglický režisér Peter Brook a americkí režiséri Martin Scorsese a Francis Ford Coppola.

Slávnostné udeľovanie cien sa koná vždy v októbri v severošpanielskom meste Oviedo. Ocenenie má podobu sošky španielskeho maliara, sochára a keramika Joana Miróa.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Meryl Streep #herečka