Zložité postavy ju bavia. Judit Pecháček vyslúžili aj nejedno Slnko v sieti

Dlho sme ju poznali ako Judit Bárdos, v súčasnosti už používa priezvisko Pecháček po svojom manželovi, kameramanovi a režisérovi Miloslavovi Pecháčkovi. Jedna z najúspešnejších slovenských herečiek súčasnosti dnes slávi 35. narodeniny.

12.05.2023 08:00
Judit Bárdos Foto: ,
Herečka Judit Bárdos.
debata

Úspešný filmový debut

Narodila sa 12. mája 1988 v Bratislave. Predtým, než sa vydala na hereckú dráhu, študovala hru na klavíri na konzervatóriu. Neskôr sa rozhodla pre štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Účinkovala v Divadle Andreja Bagara v Nitre a v Jókaiho divadle, hosťovala aj v Slovenskom národnom divadle. Objavila sa v inscenáciách ako Coriolanus od Williama Shakespeara, Ivanov od Antona Pavloviča Čechova či Herodes a Herodias od P. O. Hviezdoslava.

Judit Bárdos

Pozrite si, v akých filmoch účinkovala herečka Judit Bárdos.

Fotogaléria
Judit Bárdos a Dávid Hartl vo filme Jozef Mak.
S Janom Cinom si zahrala v rozprávke Čertovské...
+4Herečka Judit Bárdos účinkovala aj vo viacerých...

Vo filme debutovala v roku 2011, keď si zahrala v celovečernej snímke Dom režisérky Zuzany Liovej. Za túto rolu získala viacero ocenení vrátane Modrého anjela, Slnka v sieti či ceny Igric. Nasledovali úlohy v snímkach ako Kandidát, V tichu, Fair Play či Backstage.

Milovníčka rozprávok

Judit Pecháček si zahrala aj v rozprávkach ako Čertovské pero či Láska na vlásku. „V rozprávkach hrám veľmi rada. Podľa mňa ich potrebujeme, sú veľmi dôležité. Čím som staršia, tým ťažšie sa mi však hrajú tieto naivné mladé ženy. Mám totiž pocit, že sa mi vekom stráca naivita v očiach. Musím si preto pred kamerou veľmi intenzívne vyvolať svoj detský pohľad. Je to teda väčšia výzva, ale mám to veľmi rada. Ak ma zavolajú do rozprávky, rada si zahrám akúkoľvek postavu,“ povedala v rozhovore pre Pravdu.

Judit Bárdos Čítajte viac Judit Bárdos: Vekom sa mi stráca naivita v očiach

Ďalším zásadným filmom pre ňu bol Jozef Mak Petra Bebjaka, v ktorom stvárnila postavu Maruše – dievčaťa, ktoré sa do Jozefa zamiluje. Ten však odchádza na vojnu a Maruša sa vydá za jeho brata Jana, čo potom celý život ľutuje. Neskôr sa z nej stane alkoholička a prejde radikálnou zmenou osobnosti.

„Na tejto postave ma zaujala jej pestrosť. Marušu vidíme v rôznych dôležitých životných situáciách – vidíme, ako ju život mení. Mám radosť, že som si mohla zahrať takú komplexnú postavu. Čo sa týka masky, takéto zmeny mám veľmi rada, veď o tom je to naše povolanie, dokázať sa premeniť. V tom nám masky často neskutočne pomáhajú,“ uviedla Pecháček.

Upútavka na film Jozef Mak.

Juliša a Maruša

V roku 2022 mal premiéru film Piargy Iva Trajkova, ktorý získal na tohtoročných Slnkách v sieti 11 ocenení vrátane ceny pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe, ktorú prevzala Judit Pecháček. V snímke stvárnila Julišu, ktorá sa, podobne ako Maruša, dostala do komplikovanej situácie vydajom.

Judit Bárdos Čítajte viac Judit Bárdos: Folklór a kroje ma vždy fascinovali

„Obe sú to dedinské dievčatá, ktoré sa zamilujú, ale ich osud sa vyvíja úplne inak. V oboch postavách som sa snažila ukázať bezstarostnosť a veselú náturu,“ priblížila Judit Pecháček podobnosti medzi oboma postavami.

Film Piargy vznikol na motívy rovnomennej knihy spisovateľa Františka Švantnera. Čiernobiela snímka obsahuje viaceré magické prvky, zároveň je však surová a otvára viacero dôležitým tém – predovšetkým tých, ktoré sa týkajú postavenia žien v 30. rokoch minulého storočia.

Trailer k filmu Piargy.

V oboch filmoch si po boku Judit Pecháček zahrala aj Jana Kvantiková, s ktorou ju spája nielen dlhoročné priateľstvo, ale aj dátum narodenia.

„Narodili sme sa v ten istý deň, akurát v iný rok, ona je mladšia. Vďaka Piargom sa z nás stali kamarátky. Keď sme sa dozvedeli, že budeme obe hrať v Jozefovi Makovi, tak sme sa na tom bavili. Myslím, že ona to vedela skôr. Ja som v Jozefovi Makovi zaskočila za inú herečku, ktorá v tom čase bola tehotná, takže som do projektu nastúpila ako posledná,“ ozrejmila Judit Pecháček.

Najbližšie by sa mala objaviť v pripravovaných snímkach Sucho, Přišla v noci, Konečne máme republiku a Brutální vedro.

Výber filmov

  • Dom (2011)
  • Láska na vlásku (2014)
  • Fair Play (2014)
  • Čertovské pero (2018)
  • Backstage (2018)
  • Cesta do nemožna (2019)
  • Jozef Mak (2021)
  • Piargy (2022)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #herečka #Judit Pecháček #Judis Bárdos