Ján Mojto - Slovák, čo robí svetové filmy a seriály. Siahol si aj na Oscara

Firma Jána Mojta Beta Film patrí k najväčším filmovým a televíznym spoločnostiam v Európe. Produkuje oscarové filmy aj televízne seriály. Aj vďaka nemu vznikli Bedári, Napoleon, Liečiteľ či Babylon Berlin, ale aj TIsícročná včela a Perinbaba.

13.05.2023 09:00
Ján Mojto Foto:
Ján Mojto založil vlastnú spoločnosť Beta Film, ktorá patrí k najväčším filmovým a televíznym spoločnostiam v Európe. Vlastní autorské práva na tisíce diel, produkuje množstvo filmov, seriálov i televíznych programov, ktoré predáva do vyše 150 krajín sveta.
debata

Beta Film vlastní autorské práva na tisíce diel, produkuje množstvo filmov, seriálov i televíznych programov, ktoré predáva do vyše 150 krajín sveta. Podieľala sa i na vzniku dvoch snímok ocenených Oscarom (Životy tých druhých, Diablova dielňa). Šéf spoločnosti Ján Mojto, ktorý pochádza zo Slovenska, oslávil v sobotu 13. mája 75 rokov.

Úspešné filmy Pád Tretej ríše (2004), John Rabe (2008), Hindenburg (2011), Liečiteľ (2013), Horiaci ker (2013), seriály Komisár Rex (1993 – 2014), Bedári (2000), Napoleon (2002), Borgiovci (2011 – 2014), Gomora (2014 – 2021), Babylon Berlín (2017 – 2022), ale aj Tisícročná včela (1983) či rozprávky Soľ nad zlato (1982), Kráľ Drozdia brada (1984) a Perinbaba (1985). To všetko sú diela, ktoré vznikli aj vďaka Mojtovi.

Najlepšie filmy slovenského producenta sú legendou

Pozrite si výber z filmov, na ktorých sa podieľal uznávaný producent pôvodom zo Slovenska Ján Mojto.

Fotogaléria
Ján Mojto založil vlastnú spoločnosť Beta Film,...
Ján Mojto ai za svoju prácu si vyslúžil viacero...
+9Pápež v objatí krásnej ženy? Pre Rodriga Borgiu...

Narodil sa 13. mája 1948 v Nitre. Jeho starý otec František Mojto bol uznávaný pedagóg a autor učebníc, no aj významný ľudácky politik a dlhoročný starosta Nitry (1932 – 1945). To, že ho po vojne súdili a väznili, negatívne ovplyvnilo celú rodinu. Mojto má talent na jazyky (ovláda ich osem), a tak v Bratislave študoval arabistiku a literárnu vedu, chcel sa živiť písaním.

Plány mu zmenila okupácia v auguste 1968. Zatúžil po slobode a po svete. „Dostal som povolenie vycestovať na tri mesiace, ale musel som opustiť rodičov, súrodencov, celú rodinu. Šiel som s vedomím, že sa už nikdy nebudem môcť vrátiť,“ opísal odchod pre rakúsky časopis Profil.

Ján Mojto, producent Čítajte viac Ján Mojto: Tolstoj by dnes vyrábal televízny seriál

Usadil sa v Mníchove, kde aj vďaka štipendiu študoval dejiny a literatúru, popritom pracoval ako robotník. Neskôr získal i ekonomické vzdelanie vo Francúzsku, takže sa mohol zamestnať v poisťovni. Vo filmovom priemysle v tom čase nastávali zmeny – pribúdali súkromné televízie, ktoré potrebovali nové formáty, rástla obľuba videokaziet, firmy sa museli prispôsobiť moderným trendom.

Mediálny magnát Leo Kirch hľadal ľudí, ktorí tomu rozumeli. Mojto ho zaujal už počas pohovoru v roku 1978. Kirchov životopisec Thomas Clark Slováka opísal ako mladého muža „s oceľovomodrými očami a trochu pridlhými vlasmi“, ktorý bol „strašne frustrovaný“. Kirch ho však ihneď zamestnal. Spriatelili sa a Mojto to dotiahol až na miesto jeho zástupcu.

Ján Mojto pochádza so Slovenska, usadil sa v... Foto: ČTK / imago stock&people / imago stock&people
Ján Mojto Ján Mojto pochádza so Slovenska, usadil sa v Mníchove a založil jednu z najväčších filmových a televíznych spoločností v Európe. V máji 2023 sa dožíva 75 rokov, archívna snímka pochádza z roku 2015.

V 80. rokoch nadviazal spoluprácu so slovenskými filmármi, ktorým chýbali financie aj technické vybavenie. Západonemecký koncern KirchGruppe vďaka nemu podporil tvorbu takých diel, ako bola Tisícročná včela Juraja Jakubiska či 18 filmových rozprávok. Výmenou za to mohli Mojtovi rodičia konečne vycestovať na Západ, aby sa stretli so synom. Nitriansky rodák veľmi pomohol tiež hercovi Jurajovi Kukurovi po jeho emigrácii v roku 1984. Postaral sa mu o ubytovanie i o prvú veľkú úlohu v trojdielnej televíznej dráme Via Mala (1985).

Tibor Huszár Čítajte viac Európske ceny Trebbia si prevzali aj Slováci Mojto a Huszár

Mojtova kariéra úspešne napredovala. Stal sa členom dozorných rád vo viacerých zahraničných médiách, osem rokov bol predsedom Združenia komerčných televízií v Európe (ACT). Napriek tomu sa v roku 2001 s Kirchom rozlúčil.

Ján Mojto a Isolda Dychauk  a Ferdinand Dohnaz... Foto: ČTK / imago stock&people / Andre Poling
Ján Mojto Ján Mojto a Isolda Dychauk a Ferdinand Dohnaz z úspešného seriálu Borgiovci (2011), ktorý produkoval.

Založil si vlastnú firmu, ktorá sa venovala najmä produkcii televíznych seriálov a veľkých programov. Rakúska vláda mu vtedy ponúkla i miesto šéfa verejnoprávnej televízie a rozhlasu ORF, no keďže mal rozrobené projekty, odmietol.

Ako šikovný obchodník sa prejavil v roku 2004. KirchGruppe skrachovala a jej spoločnosti boli na predaj. Podarilo sa mu získať firmu Beta Film s autorskými právami na tisíce filmov aj hudobnú spoločnosť Unitel s právami na vyše tisíc nakrútených koncertov a opier.

Ján Mojto ai za svoju prácu si vyslúžil viacero... Foto: ČTK / imago stock&people /
Ján Mojto Ján Mojto ai za svoju prácu si vyslúžil viacero ocenení vrátane Radu Čestnej légie. Na snímke v roku 2019 vo Viedni pri preberaní Platinovej Romy za celoživotné dielo. Aj vďaka Ján ovi Mojtovi vznikli úpešné filmy Pád Tretej ríše (2004), John Rabe (2008), Hindenburg (2011), Liečiteľ (2013), Horiaci ker (2013), seriály Komisár Rex (1993 - 2014), Bedári (2000), Napoleon (2002), Borgiovci (2011 - 2014), Gomora (2014 - 2021), Babylon Berlín (2017 - 2022), ale aj Tisícročná včela (1983) či rozprávky Soľ nad zlato (1982), Kráľ Drozdia brada (1984) a Perinbaba (1985).

Meno Jána Mojta je vo filmovom priemysle pojem. Žije v Mníchove, má dve dcéry a stále pracuje. Keď sme ho telefonicky požiadali o rozhovor k jeho narodeninám, zdvorilo odmietol. „Možno ho spravíme pri oslavách deväťdesiatky… Ale tej vašej,“ zasmial sa na záver.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Mojto #filmový producent