Skvelé európske filmy zdarma prinesie putovný festival 5 x 5

Už 17. ročník putovného Minifestivalu európskeho filmu 5x5 slávnostne otvoria 16. mája 2023 v bratislavskom kine CINEMAX BORY. Festival potrvá do 24. mája a ponúkne skvelé filmy v rôznych mestách zadarmo. Navštívia Bratislavu, Banskú Bystricu, Košice, Prešov a Žilinu.

13.05.2023 12:00
Trojuholník smútku Foto:
Trojuholník smútku získal Cenu Európskej filmovej akadémie (EFA) pre najlepší film roka. Dvojnásobný víťaz Zlatej palmy z festivalu v Cannes, Ruben Östlund, nakrútil satirickú komédiu o spoločenských rolách a opojnej sile moci, ktorá nenechá na nikom ani suchej nite.
debata

Minifestival prináša najlepšie európske filmy do regiónov. Máte možnosť vidieť 5 skvelých európskych titulov podporených z programu EÚ Kreatívna Európa – MEDIA v 5 slovenských mestách. Začína sa v Bratislave, odkiaľ prehliadka poputuje cez Banskú Bystricu, Košice, Prešov až po Žilinu.

Hlavného hrdinu filmu Banger stvárnil herec... Foto: Janova Johana
BANGER Hlavného hrdinu filmu Banger stvárnil herec Adam Mišík.

Tento rok uvidíte oceňované tituly ako satirickú komédiu TROJUHOLNÍK SMÚTKU režiséra Rubena Östlunda (Švédsko, Francúzsko, Veľká Británia, Nemecko, 2022), ktorý si odniesol Zlatú palmu z MFF Cannes 2022. Ďalším festivalovým filmom je životopisný historický príbeh KORZET o rakúskej cisárovnej Sissi režisérky Marie Kreutzer (Rakúsko, Luxembursko, Nemecko, Francúzsko, 2022).

Trojuholník smútku Čítajte viac Trojuholník smútku: Za všetkým hľadaj jedlo

Festival 5 × 5 uvedie aj čiernu komédiu nominovanú na Oscara DOBRÝ ŠÉF, režiséra Fernanda Leóna de Aranoa (Španielsko, 2022), či komediálnu drámu režiséra Radu Jude – SMOLNÝ PICH ANEB PITOMÝ PORNO (Rumunsko, Chorvátsko, Česká republika, Luxembursko, 2021), ktorá získala Zlatého medveďa za najlepší film na MFF Berlinale.

Záber z nakrúcania filmu Banger. Foto: Janova Johana
12.BANGER. Z nataceni 3 - Kredit Janova Johana Jonatan Jan Záber z nakrúcania filmu Banger.

V ponuke je aj dráma BANGER (Česká republika, 2022) režiséra Adama Sedláka. Snímka je divokou jazdou počas piatkovej noci, keď sa mladý hudobník Adam pokúša presadiť a urobiť svoj rapový banger. Film sa vďaka svojej atmosfére, nekompromisnému, originálnemu štýlu aj nečakanému humoru stal jednou z najväčších filmových udalostí na festivale v Karlových Varoch, vyslúžil si nadšené ohlasy kritikov i divákov.

Film Trojuholník smútku (Triangle of Sadness)... Foto: PLATTFORM PRODUKTION
34 MV5BODll OGE2Mz Ut OTI4OC00ODky LTk0Yjkt OWY5Mzg3NDIw Nzdj Xk Ey Xk Fqc Gde QXVy NDUz MDg2Nz U . V1 Film Trojuholník smútku (Triangle of Sadness) súťažil v Cannes. Odniesol si dve Zlaté palmy.

Organizátorom Minifestivalu 5×5 je kancelária Creative Europe Desk Slovensko v spolupráci so zastúpením Európskej komisie na Slovensku,ktorá nad festivalom prevzala záštitu, s Európskym parlamentom, Europe Direct, a spoločnosťou Continental film.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival