Pierce Brosnan sa ako šarmantný Bond stal idolom ženských sŕdc

Jeho meno je späté s postavou neohrozeného britského superagenta 007 Jamesa Bonda, ktorého stvárnil s neodolateľným šarmom a zlomil tak srdcia mnohým ženám všetkých generácií.Len málo súčasných filmových hercov dokáže nosiť smoking s takou eleganciou ako Ír Pierce Brosnan, ktorý 16. mája oslávi sedemdesiate narodeniny.

14.05.2023 16:37
Pierce Brosnan Foto:
Pierce Brosnan v roku 2001.
debata
Pierce Brosnan agent, manžel, otec aj maliar

Pozrite si snímky slávneho Jamesa Bonda, ktorý onedlho oslávi 70. narodeniny.

Fotogaléria
Pierce Brosnan ako James Bond.
Kto by nechcel autogram od Jamesa Bonda....
+15Herec Pierce Brosnan a jeho manželka Keely Shaye.

Postavu slávneho agenta stvárnil Brosnan celkovo štyrikrát a podľa kritikov i fanúšikov filmovej série dodal Bondovi viac šarmu a elegancie, než mali jeho hereckí predchodcovia, a ubral trocha na drsnom vyznení tohto slávneho agenta v službách jej veličenstva. Brosnana si v úlohe obľúbili najmä ženy, ktorých srdciam bol fešácky Bond asi najbližšie. Brosnanov sexappeal ocenil i časopis People, ktorý ho v roku 2001 vyhlásil za najpríťažlivejšieho muža sveta.

Pierce Brosnan's Best James Bond Moments (1995-2002)

Brosnan sa narodil v Írsku v Droghede, jeho otec rodinu opustil, keď mal rok. O tri roky neskôr sa odsťahovala i matka a malý Pierce zostal s babičkou v Írsku. S matkou sa stretol až v 11 rokoch, po babičkinej smrti. Obaja potom žili na predmestí Londýna, kde Pierce vyštudoval strednú školu. Po škole pracoval napríklad v reklame a príležitostne i ako taxikár.

James Bond - Zlaté oko

Prvé herecké skúsenosti získal Brosnan v 16 rokoch s experimentálnou divadelnou skupinou. V roku 1973 sa zapísal na divadelnú školu, kde tri roky študoval. Hral v rôznych londýnskych divadlách a stretol austrálsku herečku Cassandru Harrisovou. Obaja sa do seba zamilovali a v roku 1980 mali svadbu.

Pierce Brosnan Čítajte viac Pierce Brosnan dosiahol, o čom sníval

Cassandra mala z prvého manželstva dcéru Charlotte a syna Christophera, kterých Brosnan neskôr adoptoval. V roku 1983 sa im ešte narodil syn Sean. Brosnan považuje stretnutie s Cassandrou za prelom vo svojom živote, podľa neho má veľkú zásluhu na tom, aký sa z neho stal človek, herec a otec.

Pred filmovou kamerou debutoval ako írsky terorista v dráme Dlhý nebezpečný piatok (1979), väčšie príležitosti mu však ponúkla televízna obrazovka. Kvôli hereckej kariére sa v roku 1981 presťahoval do Los Angeles a získal rolu elegantného súkromého detektíva Remingtona Steela v rovnomennom televíznom seriáli.

Jeden svet nestačí (1999)

Postava Remingtona Steela síce Brosnanovi vyniesla popularitu, zároveň mu však takmer prekazila životnú šancu. V roku 1986 totiž musel kvôli exkluzívnej zmluve najprv odmietnuť ponuku, ktorá sa proste neodmieta – rolu tajného agenta 007 Jamesa Bonda. Sledovanosť televízneho seriálu pritom pomaly klesala a nakoniec bol úplne zastavený.

Pierce Brosnan, Bisou Moi, 2002 Čítajte viac Pierce Brosnan nielen na filmovom, ale aj maliarskom plátne. Maľoval svoju nahú manželku

Ďaleko horšia rana osudu však čakala Brosnana v súkromom živote. V roku 1987 jeho žena zistila, že má rakovinu, na ktorú o štyri roky neskôr zomrela. Po jej smrti sa stiahol do ústrania a venoval sa maľovaniu obrazov. Ani na hereckú profesiu však nezanevrel – hral vo sci-fi Trávníkár (1992) a o rok neskôr tiež v komediálnom hite Mrs. Doubtfire – otec v sukni.

Pierce Brosnan ako James Bond. Foto: MGM
Pierce Brosnan Pierce Brosnan ako James Bond.

V roku 1995 dostal Brosnan druhú ponuku na rolu Jamesa Bonda a tentokrát mu nič nestálo v ceste. Film Zlaté oko zožal komerčný úspech a Brosnana kladne prijali i skalní priaznivci agenta 007. „Bola to ohromná výzva. Nechcel som kopírovať ani Seana (Conneryho), ani Rogera (Moora). Nakoniec oem si vzal od každého z nich niečo a vniesol to do postavy. Prikláňal som sa skôr k Seanovi, ale nemohol som ignorovať Rogera, pretože Zlaté oko bolo v tom trochu zľahčujúcom štýle, na ktorý si ľudia zvykli,“ spomínal Brosnan pred štyrmi rokmi na natáčenie Zlatého oka v britskomm denníku The Guardian.

Pierce Brosnan Čítajte viac Pierce Brosnan si zahrá v adaptácii Hemingwayovho románu

Po Zlatom oku si zahral ešte v troch ďalších pokračovaniach bondovskej série a snímky Zajtrajšok nikdy nezomiera (1997), Jeden svet nestačí (1999) a Dnes nezomieraj (2002) boli komerčne úspešné. Aj keď podľa svojich slov chcel postavu neohrozeného agenta milujúceho Martini stvárniť celkom šesťkrát, tvorcovia ho v päťdesiatke poslali do dôchodku. Brosnan vraj sám nakoinec opustil rolu s príjemným pocitom, že sa celá generácia zoznámila s Bondom práve jeho prostredníctvom. „Zároveň cítim od neho isté oslobodenie. Sú ľudia, ktorí vo vás vidia pre film skôr prekážku, pretože ste Bond,“ povedal.

Zľava: Timothy Dalton, Pierce Brosnan, Sean... Foto: Profimedia
Collage Maker-03-Oct-2022-09.19-AM Zľava: Timothy Dalton, Pierce Brosnan, Sean Connery ako predstavitelia Jamesa Bonda.

Jeho nástupca a zatiaľ posledný predstaviteľ Bonda, britský herec Daniel Craig, ubral na elegancii a postavu stelesnil s väčšou mierou chladnokrvnosti.

Po Bondovi si Brosnan zahral spolu s Meryl Streepovou vo filmovej adaptáci muzikálu Mamma Mia! (2008), ktorá sa o desať rokov neskôr dočkala i pokračovania a bola postavená na slávnych piesňach populárnej švédskej skupiny ABBA. U divákov zožal úspech, ale kritiky príliš nenadchol, za herecký a spevácky výkon vo vedľajšej úlohe získal Brosnan filmovú anticenu Zlatú malinu. Naopak, o dva roky neskôr zažiaril v oceňovanom politickom thrilleri Muž v tieni režiséra Romana Polanského a zaujal i v akčnom thrilleri Stopy spravodlivosti (2017).

Mamma Mia! (2008)

V roku 2001 sa Brosnan znova oženil, vzal si americkou novinárku Keely Shayeovú-Smithovú a majú spolu synov Dylana a Parisa.

Od roku 2003 je čestným držiteľom Radu britského impéria, o rok neskôr prijal americké občianstvo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pierce Brosnan