Zomrel rakúsky herec Berger, préslavili ho Viscontiho filmy

Vo veku 78 rokov zomrel rakúsky herec Helmut Berger. Informovali o tom agentúry APA a DPA s odkazom na oznámenie agentúry, ktorá herca zastupovala. V 70. rokoch minulého storočia Bergera preslávili úlohy vo filmoch talianskych režisérov Luchina Viscontiho či Vittoria De Siku. V posledných rokoch sa stiahol do úzadia a žil v Salzburgu.

18.05.2023 16:27
Helmut Berger Foto:
Herec Helmut Berger.
debata

„Helmut Berger dnes, 18. mája 2023 o 4:00 ráno zomrel pokojne, ale napriek tomu nešťastne, vo svojom rodnom meste Salzburgu, krátko pred svojimi 79. narodeninami,“ uviedla agentúra, ktorá herca zastupovala.

Berger sa v 60. rokoch presťahoval do Talianska, kde si ho všimol Visconti. Obsadil ho do jednej z hlavných úloh vo filme Súmrak bohov, vo filme Ľudovít Bavorský potom hral pološialeného kráľa. Berger hral tiež vo filme Vittoria de Siku Záhrada Finzi-Continiov, ktorý získal Oscara za najlepší cudzojazyčný film aj Zlatého medveďa za najlepší film na festivalu v Berlíne.

Po Viscontiho úmrtí v roku 1976 sa Berger, ktorý bol na vrchole svojej kariéry označovaný za jedného z najkrajších mužov svojej doby, dostal do hlbokej osobnej krízy. S odkazom na silné osobné a milenecké puto s Viscontim tvrdil, že „ovdovel“ len ako 32-ročný.

Berger sa pred médiami netajil tým, že je bisexuál. Neskôr získal významné roly napríklad vo filmoch Krstný otec III Francisa Forda Coppolu či Saint Laurent režiséra Bertranda Bonella.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #úmrtie #Helmut Berger