Potlesk pre Indiana Jonesa alias Harrisona Forda v Cannes

Harrisona Forda prekvapilo, ako ho prijali pri svetovej premiére piateho a vraj posledného filmu o Indiana Jonesovi pod názvom Indiana Jones a Nástroj osudu režiséra Jamesa Mangolda. "Som dojatý a prekvapený srdečným a vrelým prijatím v Cannes, nikde inde na svete to také nebýva“ povedal šarmantný osemdesiatnik.

21.05.2023 10:12
France Cannes 2023 Indiana Jones and the Dial... Foto: ,
Herec Harrison Ford predstavil v Cannes film Indiana Jones a nástroj osudu. Sprevádzala ho manželka Calista Flockhart v kreácii Zuhair Murad.
debata

Hovorí sa, že dlho uvažoval, či úlohu prijať, ale zdá sa, že to bolo správne rozhodnutie. Na svetovej premiére filmu ho sprevádzala manželka Calista Flockhart (známa zo seriálu Ally McBealová), ktorá čím je staršia, tým lepšie vyzerá. Pred rokmi sa mi Calista zdala všedná, čo teraz nemôžem povedať. Na plátne sa objavuje poriedko, ale už si ju všetci zapamätajú.

Harrisona Forda poctili čestnou Zlatou palmou – prekvapenie. Tým prekvapením bolo, že dlho tajili, za čo ju dostal a až na poslednú chvíľu prezradili, že len za úlohy vo filme Indiana Jones. Touto rolou skutočne vstúpil do dejín kinematografie a ako bravúrne sa jej zhostil po piaty raz, budú môcť naši diváci posúdiť už v júni.

Čínsky film o novodobých otrokoch, americký o hrôzach

Trojhodinový dokument čínskeho režiséra Wang Binga nazvaný Mladosť (Jar) je vraj prvým filmom, ktorý uvedú v Cannes bez toho, aby ho odobrila čínska cenzúra. Údajne sa to pri dokumentoch nevyžaduje. Snímka napriek neúnosnej metráži má obrovský úspech, tipujú ju na Zlatú palmu a to možno tvorcu nepoteší. Nebudú ho doma vítať so slávobránou.

Ruben Östlund Čítajte viac V Cannes už vyhral Trojuholník smútku, Titán aj Parazit. Prinášame prehľad víťazných filmov

Príbehy mladých ľudí sa odohrávajú v továrňach na konfekciu, kde novodobí otroci pracujú od deviatej ráno do deviatej večer s dvoma prestávkami na jedenie. Navyše robia nepretržite celý týždeň, odpočinúť a zabaviť sa môžu len v nedeľu večer – to je všetko. Žijú v špine, podobnej ako vidno na našom Luníku. Lenže títo chudáci pracujú od svitu do mrku a život im uniká. Vidieť odvrátenú stranu čínskeho pokroku je tristné a šokujúce. Aké bude rozhodnutie poroty, sme všetci zvedaví…

Americký súťažný príspevok Čierne muchy (Black Flies) nakrútil Jean-Stephane Sauvaire v hlavnej úlohe so Seanom Pennom a Tye Sheridanom. Pikantériou je, že na nakrúcanie dohliadali odbory a všetko odobrili. Takže o pravdivosti hrôz, ktoré prežívajú newyorskí záchranári, nemôžeme pochybovať. A prečo názov Čierne muchy – tie totiž mŕtvolný pach vycítia na diaľku a záchranári vedia, že tam už nemusia vstúpiť.

Dej sa krúti okolo spolupráce skúseného záchranára Gene Rutkowského a nováčika Olieho Crossa. Dobre vychádzajú a pre Olieho je Rutkowski vzorom, až kým ho neobvinia, že zabil pri záchrane novorodenca. Bola to nedbalosť či naozaj vražda, tak stojí otázka, čo vyústi do tragédie. Olie si v tom momente uvedomí, že niet nad ľudský život a to bude jeho poslaním. Film má rýchle tempo, divák nemá možnosť ani na chvíľu si vydýchnuť, jedna akcia strieda druhú, nervná kamera a expresívna hudba to ešte umocňuje. Profesionálne dokonalý film, ale v Cannes na cenu nemá šancu – Francúzi tomuto typu filmu nefandia a nikdy takýto príbeh cenu nedostal. No možno budeme prekvapení.

Ceylanov točí o samote, Glazer o Auschwitzi

Popredný turecký režisér Nuri Bilge Ceylan vždy príde s niečím zaujímavým, ale nedokáže pertraktovať problém kratšie ako za tri hodiny. Tak dlho trvajú aj Suché bylinky o problémoch samoty, neporozumenia, láske a zmysle života. Sentencie Ceylana sú múdre, ale epická šírka jeho rozprávania dosť unavuje. Nič hlúpe z úst hrdinov nevyjde, ale počúvať reči o ich duševnom rozpoložení tri hodiny je niekedy úmorné. To však neochudobní jeho osobitosť a originalitu.

Zľava: producentka Ewa Puszczynska, herec... Foto: SITA/AP, Joel C Ryan
France Cannes 2023 The Zone of Interest Red Carpet Zľava: producentka Ewa Puszczynska, herec Christian Friedel, režisér Jonathan Glazer, herečka Sandra Huller a producent James Wilson uviedli film The Zone of Interest.

Napriek tomu, že sa o Auschwitzi nakrútilo veľa filmov, predsa len súťažná snímka Zóna záujmu Jonathana Glazera šokovala novým prístupom i témou. S nemeckým chladom a presnosťou vhupneme do honosného domu, obklopeného krásnou záhradou, kde je veľa krásnych kvetov, pestujú aj zeleninu a domáca pani je na to hrdá. Je to jej vysnívaný domov, to, že za múrom je továreň na smrť, neberie na vedomie. Obklopená deťmi a služobníctvom je spokojná.

Matka, ktorá ju navštívi, je zo začiatku nadšená krásnym prostredím, no rýchlo pochopí a bez rozlúčky zuteká. Ani jej manžel, presvedčený nacista Rudolf Höss, veliteľ tábora (1940 –1943), sa necíti celkom komfortne, dokonca žiada o preloženie, čo aj dosiahne, lenže pre jeho ženu (hrá ju výborne Sandra Hüllerová) je dom smrti raj. Nevidíme nijaké hrôzy, vôbec nič, a predsa z filmu ide mráz a prízrak smrti. Film je zaujímavý aj kompozíciou obrazu, prináša niečo nové, originálne, neopozerané. Pre úplnosť: memoáre Hössa inšpirovali Roberta Merleho k napísaniu románu Smrť je moje remeslo.

Scorsese sa zamiloval do príbehu domorodcov

Zľava: Herec Leonardo DiCaprio, režisér Martin... Foto: SITA/AP, Vianney Le Caer
France Cannes 2023 Killers of the Flower Moon Red Carpet Zľava: Herec Leonardo DiCaprio, režisér Martin Scorsese a herec Robert De Niro, a Cara Jade Myers na slávnostnej premiére novinky 'Killers of the Flower Moon'.

Udalosťou číslo jeden bolo však uvedenie mimosúťažného filmu Martina Scorseseho Killers of the Flower Moon. Inšpiroval ho rovnomenný román Davida Granna, scenár k filmu napísal Eric Roth. Hlavné úlohy si zahrali Robert De Niro, Leonardo DiCaprio a Lily Gladstone. Dĺžka epického westernu, kríženého s kriminálnou drámou, je 3 hodiny 26 minút. Kniha v Čechách vyšla pod názvom Krvavé prachy.

Píše sa rok 1920, v Oklahome je čulý ruch – vytryskla na mnohých miestach ropa a domorodé obyvateľstvo, kmeň Osagov, zrazu zbohatne. To mnohým dobrodruhom nie po chuti. Snažia sa zriediť ich rady a to rafinovaným a nekalým spôsobom. Hlavou uhladených gaunerov je William Hale (Robert de Niro), za ktorým príde mladý Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio). Čoskoro sa zahľadí do krásnej Indiánky Mollie (Lily Gladstone), s ktorou sa čoskoro ožení. Manželstvo je šťastné, on je úžasným otcom troch detí a vzorným manželom ženy diabetičky. Lenže zrazu surovým a čudným spôsobom zomiera celá jej rodina.

Panika a škandál prepukne až vo chvíli, keď na príkaz J. Edgara Hoovera, najvplyvnejšieho muža FBI, nezakročia jeho agenti. Celá špina vypláva na povrch a vinníci skončia za mrežami. Až na skoro neúnosnú dĺžku je to silný príbeh o dvojtvárnom živote, túžbe po peniazoch, ale aj veľkej láske, ale najmä o manipulácii s ľudskými osudmi. Tým najväčším manipulátorom je Hale a manipulovaným mladý Ernest. Vie, že robí strašné svinstvá, ale akosi mu nedochádzajú dôsledky. No nič netrvá večne. „Zamiloval som sa do príbehu amerických domorodcov“, povedal režisér a čoskoro sa trojica Scorsese, Di Caprio a De Niro poprechádzala po Cannes a za veľkých ovácii vpochodovala na svetovú premiéru filmu. Že sme si všetci užili svoje, kým sme sa dostali na projekciu, netreba azda zdôrazňovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes #Harrison Ford #Martin Scorsese #MFF festival Cannes