Film Odchádzania ukazuje Rómov, ako sme ich doteraz nevideli. Online sa dá vidieť zadarmo

Dokumentárny film Odchádzania režisérky Miry Erdevički prináša obraz Rómov, aký mnohých divákov veľmi pravdepodobne prekvapí. Traja hlavní protagonisti hovoria dokonalou angličtinou, sú oceňovaní vo svojich profesiách a najmä prijatí svojim okolím, ktorému sa odvďačujú tým, že aktívne pomáhajú komunite. Je v tom ale jeden háčik. Hoci pochádzajú zo Slovenska či Čiech, museli za takýmto životom odísť do Británie.

23.05.2023 10:00
Odchádzania Foto:
Protagonisti filmu sa nakrúcali sami, vznik filmu totiž ovplyvnila pandémia, ale aj brexit.
debata

Film Odchádzania môžu diváci odteraz streamovať na platforme DAFilms.sk. Dnes 23. mája sprístupní platforma film na deň zadarmo, aby tak ponúkla príležitosť ho vidieť divákom zo všetkých sociálnych skupín.

„Keď sme po prvýkrát videli tento film v súťaži českých a slovenských filmov na festivale Jeden svet,“ hovorí Dorota Zacharová, kurátorka DAFilms.sk, „stáli sme pred úlohou vybrať titul, ktorému udelíme Cenu DAFilms.sk. Odchádzania boli pre nás jednoznačným favoritom, hoci boli v sekcii iné filmy s úchvatnou vizualitou a prepracovanejším filmovým rozprávaním. Gro tohto filmu tvoria nedokonale zakomponované selfie zábery, natočené samotnými protagonistami, ktoré ale nesú veľmi dôležitý príbeh, a ten musí byť v našej spoločnosti povedaný nahlas. Príbeh o tom, že opakom chudoby nie je bohatstvo, ale spravodlivosť – povedané slovami hrdinky Denisy. Ak vytvoríme spravodlivé podmienky a rovnosť prístupu ku vzdelaniu, môžeme v mladých ľuďoch z rómskych osád objaviť prínos pre našu spoločnosť. Je smutné, že tento potenciál za nás objavujú v zahraničí, kam Rómovia odchádzajú pred diskrimináciou.“

Film, ktorý vznikol v koprodukcii Slovenska, Čiech a Veľkej Británie, nedávno vstúpil do britskej distribúcie, kde sa teší značnému diváckemu záujmu. Prestížny denník The Guardian označili dokument slovami „silný obraz kolektívnej solidarity tvárou v tvár bezprecedentnej kalamite.“ Rozhodnutie Veľkej Británie vystúpiť z Európskej únie totiž (nielen) rómskym imigrantom mimoriadne skomplikovalo životnú situáciu. Natáčanie radikálne narušila aj pandémia, takže protagonisti filmu Ondrej Oláh, Denisa Gannon a Petr Torák súhlasili, že svoje životné príbehy nakrútia pod vedením režisérky Miry Erdevički sami.

Foto: Film Expanded
odchadzania

Denisa si doma nedokázala nájsť žiadnu prácu, hoci vzdelanie má. V Británii sa stala prvou rómskou právničkou, ktorá za hranice vlastných síl pomáha iným imigrantom počas Brexitu. Petr prišiel do Británie ako 18-ročný chlapec so skúsenosťami s útokom extrémistov, o pár rokov neskôr získal Rád britského impéria od samotnej kráľovnej. Pomáhal nielen Rómom, ale aj iným ľuďom postihnutým pandémiou. Ondrej bol na Slovensku zaradený do zvláštnej školy, v Británii sa stal pedagogickým asistentom, vyštudoval psychológiu, aby pomohol svojej sestre s diagnózou detskej mozgovej obrny, ktorá na Slovensku nemala žiadnu šancu. „Čo robíme zle?“ pýta sa vyslanec slovenskej delegácie na návšteve britskej školy. Film túto odpoveď jasne formuluje.

Odchádzania sú obrazom rómskych hrdinov a hrdiniek vytvárajúcich silný vzor. Zároveň ukazujú v praxi systémové riešenia, ktoré u nás zaostávajú. Šírením tohto filmu chce streamovacia spoločnosť DAFilms.sk, distribučná spoločnosť Film Expanded a produkčná spoločnosť PubRes priniesť možný spoločenský dopad. Producentka Zuzana Mistríková dodáva: „Film Odchádzania sa z väčšej časti odohráva v Británii, ale jeho kontext je slovenský a český. Nastavuje nám síce nenásilne, ale veľmi nekompromisne zrkadlo.“

Denisa sa stala prvou rómskou právničkou vo... Foto: Film Expanded
odchadzania Denisa sa stala prvou rómskou právničkou vo Veľkej Británii.

Režisérka Mira Erdevički vyštudovala žurnalistiku v Belehrade a dokumentárnu tvorbu na pražskej FAMU. Pôsobila aj ako rozhlasová moderátorka, novinárka a výtvarníčka. Okrem dokumentárnych sérií pre európske televízne stanice BBC či Arte sa režisérka venovala predovšetkým filmom tematizujúcim rómsku otázku. V stredu 24. mája o 19. h majú diváci možnosť klásť režisérke počas online diskusie svoje otázky. Ďalším pozvaným hosťom živého streamu je protagonistka Denisa Gannon, rozhovor povedie mladý rómsky aktivista, poradca a moderátor Daniel Bunda. Live stream môžu diváci sledovať a komentovať na stránke dafilms.sk/live a na facebookej stránke DAFilms SK.

Kapr Code Čítajte viac Recenzia Kaprkód: Keď sa z objektu záujmu stane spoluautor filmu

Film Odchádzania nájdu diváci v ponuke streamovacej spoločnosti DAFilms.sk vrámci predplatného, či ako jednotlivý platený stream s výnimkou utorka 23. mája, kedy je film k dispozícii zadarmo po bezplatnej registrácii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #film expanded #dafilms #film Odchádzania