Moja spomienka na Dana Heribana: Bol príliš dobrý na dnešné časy, človek sa oňho akosi bál

S hercom Danom Heribanom som sa začala oboznamovať v čase jeho prvých lások a prvých úloh. Hoci začínal nenápadne, hneď ma upútal, lebo mal zvláštnu tvár, impozantnú postavu, okolie o ňom pekne hovorilo (počula som vyznania jeho vtedajšej lásky), a mal zvláštne vyžarovanie. To vlastne musí herec aj tlmiť, no u Heribana osobnosť vždy do úlohy prenikala, ale neprekážalo to. Bol veľmi tvárny, mal množstvo hereckých podôb a vedel presvedčiť. Vždy ma prekvapovalo, aký je zasa iný.

24.05.2023 10:37
Herec Dano Heriban Foto: ,
Herec a muzikant Dano Heriban.
debata (37)

Naposledy som sa tak čudovala, keď som ho videla v postave Alexandra Dubčeka, v jeho novej významnej úlohe. Zasa to bol on, ale uvidela som v ňom hneď aj politika. Podvihol obočie, stisol ústa, vlasy mal začesané dozadu, ale to boli len vonkajšie efekty. Zreteľné však bolo najmä to vnútorné precítenie postavy. Fakt to bol Šaňo Dubček! Vtedy som si povedala, že Dano Heriban asi ide do novej fázy svojej tvorby, že zaujímavo dozrieva. Namiesto toho prišla správa o jeho náhlej smrti!

Daniel Heriban Čítajte viac Šokujúca smrť herca a muzikanta Daniela Heribana. Jeho srdce nečakane dotĺklo. Mal 43 rokov

Spomenula som si, že nedávno som náhodne začula úryvok rozhovoru s ním v rozhlase, kde hovoril o automobilovej nehode, ktorú mal. Nebolo to nič vážne, ale najprv som vyjadrenie moderátora zle pochopila a zľakla som sa. Dano Heriban bol vlastne krehký, človek sa oňho akosi bál. Ako keby bol príliš dobrý na dnešné časy. Teraz sa ale tragédia stala naozaj a všetci si spolu spomíname na svoje stretnutia s týmto hercom.

Video
Dano Heriban o divadle , hudbe aj o Vianociach / Zdroj: TV Pravda

Mnohí ho majú spätého so zábavou pri sledovaní Hornej Dolnej, iní ho uznávali ako hudobníka, ľudia sa s ním skrátka radi bavili, ale na mňa vždy pôsobil trocha smutno a nostalgicky. Páčil sa mi preto na javisku Slovenského národného divadla, kde mohol možno najviac uplatniť hĺbku svojho talentu a charakteru.

Stále som však cítila, že on má ešte niečo v talóne, že ešte publikum prekvapí. Bol tak trocha vždy aj hádankou – však niekde vyzeral ako americký herec z čias nemého filmu, inokedy ako chlapec z Trnavy (čo aj bol). Núkala sa otázka, kam sa bude uberať? Žiaľ, túto hádanku už nerozlúštim.

Dano Heriban v seriáli Druhá šanca.
Dano Heriban v seriáli Červené pásky.
+6Dano Heriban v seriáli Horná Dolná.
heriban, horná dolná, Čítajte viac Zosnulý Heriban v slovenských seriáloch: Nezabudnuteľný Brmbalík, dojímal v Červených páskach a Druhej šanci

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #film #úmrtie #seriál #Dano Heriban