Jennifer Lawrenceová predstavila dokument o boji afganských žien s Talibanom

Jennifer Lawrenceová je známa predovšetkým ako herečka. Tento rok však do Cannes prišla v úlohe producentky, a v rámci filmového festivalu predstavila nový dokument s názvom Bread and Roses (Chlieb a ruže). Film sleduje osudy troch žien po tom, čo sa v Afganistane v roku 2021 opäť dostal k moci Taliban.

25.05.2023 10:58
Jennifer Lawrence Foto: ,
Americká herečka Jennifer Lawrence v Cannes.
debata

Režisérkou filmu je Sahra Maniová, ktorá spoluzaložila nezávislú produkčnú spoločnosť v Kábule s názvom Afgan Doc House. „Tento film si so sebou nesie odkaz žien z Afganistanu, jemný odkaz: Prosím, buďte hlasom tých, čo ho pod diktatúrou Talibanu stratili,“ povedala Maniová počas premiéry. „Teraz, keď už ženy nemôžu opustiť dom bez závoja, si myslím, že by sme mali rozpovedať ich príbehy.“

Maniová natočila v roku 2018 dokument s názvom A Thousand Girls Like Me (Tisíc dievčat ako ja). Jeho hlavnou hrdinkou bola 23-ročná afganská žena, ktorá sa rozhodla ísť do národnej televízie, aby tam porozprávala od sexuálnom zneužívaní zo strany jej otca. Rodina a polícia ju totiž odmietali počúvať.

Bread and Roses

Podľa Jennifer Lawrenceovej je Bread and Roses dôležitým dokumentom. „Nevidíte túto stranu príbehu – ako ženy vracajú útok – v správach každý deň, a ide o dôležitú súčasť nášho filmu a príbehu týchto žien,“ uviedla. Je pre ňu zdrvujúce, že v súčasnosti nemajú afganské ženy žiadnu autonómiu. „Je pre ne veľmi dôležité, aby mali možnosť zdokumentovať ich vlastný príbeh ich vlastným spôsobom.“

Americká herečka Jennifer Lawrence uviedla v...
Americká herečka Jennifer Lawrence uviedla v...
+4Americká herečka Jennifer Lawrence uviedla v...

Film Bread and Roses, ktorého názov odkazuje na známy politický slogan amerických sufražetiek, natočila produkčná spoločnosť Excellent Cadaver, ktorú založila Lawrenceová spolu s jej kamarátkou Justine Ciarrocchiovou v roku 2018. Situácia v Afganistane ich frustrovala, a keďže obe videli Maniovej dokument A Thousand Girls Like Me, rozhodli sa osloviť ju. V čase, keď sa s ňou spojili, už mala rozbehnutý projekt, z ktorého neskôr vznikol Bread and Roses.

taliban Čítajte viac Afganistan: Taliban zakázal ženám študovať na univerzitách

Hlavné hrdinky dokumentu sa vzájomné nepoznali, všetky sa však aktívne zapájajú do protestov proti Talibanu. „Ženy musia písať svoju vlastnú históriu,“ povedala Vahideh, jedna z protagonisti­ek filmu.

Natáčanie snímky nebolo práve najjednoduchšie, bezpečnosť všetkých zúčastnených bola pre tvorcov hlavnou prioritou. „Viem, ako sa vysporiadať s ťažkosťami, pretože som jednou z nich,“ uviedla režisérka. „Nie sú obete, ale hrdinky,“ dodala.

Po premiére v Cannes majú Lawrenceová a Ciarrocchiová v pláne dostať dokument do širšej distribúcie, aby sa dostal k čo najväčšiemu počtu divákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #film #Jennifer Lawrence #dokument #Medzinárodný filmový festival v Cannes