Recenzia: Malá morská víla prekypuje naivitou a zlými efektmi

Ako dieťa som neznášala, keď so mnou rozprávky komunikovali ako s hlupákom. Dobrým príkladom je Dora prieskumníčka, ktorú som sledovala na stanici Nickelodeon po nemecky. V tom čase sme totiž mali len akýsi čudný satelit, na ktorý sa iný detský kanál nechytal. Pri Dore som často prevracala očami, napriek tomu som si ju obľúbila, pretože som ako dieťa mala naozaj nízke nároky. Keď pred pár rokmi vyšiel hraný film s Dorou, mala som, pochopiteľne, obavy. Tvorcovia sa s tým však vyhrali a prostredníctvom naozaj podarenej snímky si strieľali sami zo seba. Niečo podobné som čakala aj pri hranej adaptácii Malej morskej víly - nie práve sarkazmus, ale skôr posunutie príbehu do inej roviny. Výsledok je však veľkým sklamaním.

26.05.2023 08:00
Malá morská víla Foto:
Jonah Hauer-King a Halle Bailey ako princ Eric a víla Ariel vo filme Malá morská víla.
debata (3)

Podarená Uršula

Aby som bola úprimná, nikdy som nebola fanúšikom príbehu o Ariel, ktorá je ochotná vzdať sa všetkého pre muža, ktorého videla raz. Láska na prvý pohľad je síce pre rozprávky typická, človek by si však povedal, že už sme sa ako spoločnosť niekam posunuli a že dokážeme deťom ponúknuť aj zaujímavejšiu pointu. Dobrým príkladom je Vládkyňa zla, kde tvorcovia veľmi originálnym spôsobom pretvorili príbeh o zakliatej Ruženke.

Malá morská víla sa však vyznačuje predovšetkým akousi naivitou. Som pritom fanúšikom „animákov“ aj filmov pre deti, tón, ktorým sa však táto snímka rozpráva s divákom, mi miestami príde až urážlivo infantilný.

Malú morskú vílu Ariel stvárňuje 23-ročná...
Morskú vílu Ariel stvárňuje vo filme herečka a...
+8Záber z filmu Malá morská víla.

Je to veľká škoda, pretože samotné herecké výkony stoja za pozornosť – či už hovoríme o Halle Baileyovej v hlavnej úlohe, alebo o Melisse McCarthyovej v role zlej Uršuly, ktorá je najvýraznejšou postavou celej snímky. Ak by sa scenáristi trochu posnažili, nemuseli byť ich postavy také ploché.

Náhodne vygenerovaný princ

Dobre, z príbehovej stránky to teda nie je nič extra, že by film zachránili aspoň dychberúce vizuály? Kdeže! CGI efekty sú podpriemerné a v niektorých okamihoch nútia človeka zamyslieť sa nad tým, v ktorom roku sa nachádza.

Navyše sa podmorský svet zdá akýsi uzavretý, všemocný kráľ Triton (Javier Bardem) sedí kdesi pod skalou na čomsi, čo by malo byť trónom, ale vyzerá to skôr ako podmorská verzia barovej stoličky. O čosi lepšie pôsobia zvierací priatelia Ariel – „rybiak“ Flounder, morská „vtáčica“ Scuttle a krab Sebastian, ktorí sú zároveň zdrojom zopár vtipných situácií. Napriek tomu sa zdá, že je toho humoru vo filme akosi málo.

Trailer k filmu Malá morská víla.

Sledujeme teda Ariel a jej túžbu opustiť more, aby mohla ísť spoznávať život ľudí na súši. Jej večná zvedavosť a očarenie neznámym svetom sú vskutku fascinujúce. Ak by trochu ubrala na spomínanej naivite, bolo by to ešte o čosi lepšie. Lenže aké by v tom bolo morálne posolstvo, ak by bola od začiatku obozretná a racionálna? Na to tu je predsa jej prísny otec.

Eric (Jonah Hauer-King) pôsobí ako náhodne vygenerovaný princ, ktorých ste už za život určite videli desiatky. Nie je na ňom nič zvláštne, je láskavý, nepovyšuje sa nad svojich poddaných, miluje dobrodružstvo na mori a nepodlieha predsudkom voči morským vílam. Je jednoducho taký dokonalý, až je to neúnosné.

Kráľ záletník?

Premiére Malej morskej víly predchádzala vlna hlúpej kritiky k obsadeniu Ariel herečkou, ktorá nie je beloška. Počas sledovania filmu diváka skôr zarazí fakt, že Triton má dcéry rôznych rás a etník – že by bol taký záletník? Vôbec nie, neskôr totiž vyjde najavo, že majú jednu matku.

Takýto logický nezmysel by sa opäť mohol stať terčom útokov ľudí, ktorí nemajú nič lepšie na práci, než cítiť sa diskriminovaní každou hlúposťou. Možnože na to mohli tvorcovia myslieť vopred a vyriešiť to trochu inak, aby sa mediálna pozornosť zamerala predovšetkým na kvalitu filmu. Aj keď je dosť otázna…

Jonah Hauer-King Halle Bailey film mala Morska vila Čítajte viac Malá morská víla od Disneyho má Oscara, teraz prichádza hraná verzia

Čo sa týka hudobnej stránky – keďže ide o muzikál – sú piesne príjemným spestrením deja. Škoda, že sa u nás premieta film v slovenskom dabingu, ktorý je síce kvalitný, diváci však takto prichádzajú o možnosť počuť spievať talentovanú Halle Baileyovú.

Nedávno vyšiel trailer na pripravovaný film The Color Purple, v ktorom tiež účinkuje – pevne veríme, že pôjde o hodnotnejší počin, než akým je Malá morská víla. Baileyová má totiž veľký potenciál, ktorého by bola škoda.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #rozprávka #Malá morská víla