Indiana Jones sa stal kultúrnym fenoménom. Teraz sa lúči posledným filmom

Po 15 rokoch sa fanúšikovia obľúbenej dobrodružnej série Indiana Jones konečne dočkali pokračovania. Harrison Ford sa vracia v jednej zo svojich najúspešnejších úloh, aby dal profesorovi archeológie posledné zbohom. Film Indiana Jones a Nástroj osudu mal premiéru na tohtoročnom Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes, na ktorom si Ford za stvárnenie Jonesa prevzal čestnú Zlatú palmu. Na červenom koberci ho sprevádzala manželka Calista Flockhartová.

28.05.2023 06:00
Indiana Jones a Nástroj osudu Foto:
Harrison Ford ako Indiana Jones.
debata

V Cannes si nový Indiana Jones vyslúžil 5-minútové ovácie postojačky. Keď sa Harrisona Forda neskôr novinári spýtali, ako vníma reakcie publika na svoj nový film, mal slzy v očiach a chvíľu mu trvalo, než našiel slová na odpoveď. „Neopísateľné. Ani vám to neviem povedať. To privítanie je neuveriteľné a mám z neho dobrý pocit,“ uviedol herec, ktorý sa ako 80-ročný stal najstarším človekom, ktorý hral vo filme spoločnosti Disney hlavnú úlohu.

Tvorcovia ho v niekoľkých scénach museli omladiť, nepoužili na to však špeciálne efekty. Podľa Forda ide o výsledok práce s archívnymi zábermi jeho tváre, ktorých má Lucasfilm stovky. „Som so svojím vekom naozaj spokojný. Napokon, mohol som už byť mŕtvy, no stále pracujem,“ dodal herec.

Teddy (Ethann Isidore), Indiana Jones (Harrison...
Mads Mikkelsen ako doktor Jürgen Voller.
+5Phoebe Waller-Bridge ako Jonesova krstná dcéra...

Jeden z novinárov mu počas tlačovky dokonca poďakoval za scénu „hore bez“ a povedal mu, že je ešte stále sexy. „Ďakujem, že ste si to všimli,“ znela Fordova odpoveď. Aby sa pre túto úlohu dostal do tej najlepšej formy, chodieval na prechádzky a vyše 64-kilometrové jazdy na bicykli.

O tom, či opäť prijme úlohu dobrodružného archeológa, dlho premýšľal. To, čo ho napokon presvedčilo, bol dobrý príbeh, ktorý jeho postave vdýchol nový život. „Chcel som na ňom vidieť váhu života. Chcel som vidieť, že potrebuje vzťah, ktorého základom by bola podpora, nie flirt,“ vysvetlil herec. Chvíľu sa dokonca špekulovalo, že by ho mohol v hlavnej úlohe vystriedať Bradley Cooper či Chris Pratt.

Úspech v Cannes, prepadák u kritikov

Tvorcovia oficiálne ohlásili film ešte v roku 2015. Spočiatku sedel na režisérskej stoličke Steven Spielberg, vo februári 2020 sa však rozhodol odstúpiť a prijať pozíciu výkonného producenta. O pár mesiacov neskôr sa funkcie režiséra ujal James Mangold.

Medzi jeho najznámejšie filmy patrí napríklad Narušenie z roku 1999 v hlavnej úlohe s Angelinou Jolie a Winonou Ryderovou či Logan, ktorý získal nomináciu na Oscara za najlepší adaptovaný scenár. Ide teda o prvého Indianu Jonesa, ktorého nerežíroval Steven Spielberg.

Hudbu do filmu Indiana Jones a Nástroj osudu skomponoval John Williams, ktorý spolupracoval aj na predchádzajúcich snímkach série. Scenár napísali Jez Butterworth, John Henry Butterworth a David Koepp, pomáhal im aj režisér Mangold.

Trailer k filmu Indiana Jones a Nástroj osudu.

V hlavných úlohách sa okrem protagonistu Harrisona Forda predstavila Phoebe Waller-Bridgeová ako krstná dcéra Indianu Jonesa Helena, Mads Mikkelsen ako bývalý nacista Jürgen Voller, ktorý teraz pracuje pre NASA, či Antonio Banderas ako Jonesov starý kamarát Renaldo. Rozpočet snímky, ktorá má vyše dve a pol hodiny, sa pohybuje vo výške 300 miliónov dolárov.

Píše sa rok 1969 a Indiana Jones je znepokojený skutočnosťou, že vláda naverbovala niekoľkých bývalých nacistov do NASA s cieľom poraziť Sovietsky zväz v súťaži o dobytie vesmíru. Pred 25 rokmi pomáhal kolegovi získať záhadný ciferník známy ako Antikythera, o ktorý sa pokúšal aj nacista Jürgen Voller. Ten je v súčasnosti zapojený do programu pristátia na Mesiaci. Jeho cieľom je urobiť zo sveta lepšie miesto podľa svojich vlastných predstáv.

Indiana Jones sa medzitým borí aj so starosťami v osobnom živote – jeho manželka Marion sa s ním rozvádza, navyše je nútený vzdať sa práce učiteľa. Archeológ sa však rozhodne podujať na posledné dobrodružstvo, v ktorom sa mu rozhodne podať pomocnú ruku aj jeho krstná dcéra Helena. Spoločne sa vydávajú na cestu za tajomným Nástrojom osudu.

Herec Harrison Ford predstavil v Cannes film... Foto: SITA/AP, Scott Garfitt
France Cannes 2023 Indiana Jones and the Dial of Destiny Red Carpet Herec Harrison Ford predstavil v Cannes film Indiana Jones a Nástroj osudu. Sprevádzala ho manželka Calista Flockhart.

Napriek tomu, že na festivale v Cannes zaznamenal film úspech, kritici ho nešetria. Na stránke Rotten Tomatoes má na základe 31 recenzií hodnotenie 52 percent. Metacritic mu udelil 53 bodov zo 100. Ide o najhoršie hodnotený film o Indianovi Jonesovi.

„Nielen, že je Indiana Jones a Nástroj osudu úplnou stratou času, je to tiež komplikovaná pripomienka, že niektoré relikvie je lepšie nechať tam, kde a kedy patria. Kiežby si všetky predchádzajúce filmy v tejto sérii dali tú veľkú námahu, aby na to poukázali,“ napísal v recenzii pre IndieWire David Ehrlich.

Indiana Jones a Nástroj osudu u nás bude mať premiéru 29. júna.

Hodnotenia filmu Indiana Jones a Nástroj osudu

  • Rotten Tomatoes: 52¤%
  • Metacritic: 53/100
  • The Guardian: 3/5
  • IGN: 4/10
  • BBC: 2/5

Päť Oscarov

Prvý film s Indianom Jonesom s názvom Dobyvatelia stratenej archy mal premiéru v roku 1981. Harrison Ford bol už v tom čase veľkou hviezdou – stvárnil Hana Sola v trilógii Georgea Lucasa Hviezdne vojny. Do úlohy dobrodružného archeológa ho obsadili len tri týždne pred začiatkom nakrúcania.

Ponuku pred ním odmietol napríklad Steve Martin, Tom Selleck či Jack Nicholson. Postavu Indianu Jonesa vytvoril Lucas spolu so Stevenom Spielbergom, pričom jeho meno bolo inšpirované Lucasovým psom.

„Harrison Ford bol viac než len herec hrajúci rolu v Dobyvateľoch stratenej archy. Počas natáčania sa podieľal na množstve rozhodnutí o filme,“ povedal Spielberg. „Nebolo to dané zmluvou; vycítil som výnimočne silnú myseľ a veľmi inteligentného človeka …“

Profesora archeológie Indianu Jonesa jedného dňa navštívia dvaja muži z armádnej rozviedky. Informujú ho o tom, že nacisti zrejme objavili miesto, kde je ukrytá archa dohovoru, v ktorej sú uložené dosky s desiatimi prikázaniami. Požiadajú ho preto o pomoc – aby archu našiel skôr ako nacisti. Indiana Jones sa tak vydáva na veľkolepé dobrodružstvo.

Filmy s Indianom Jonesom

  • Dobyvatelia stratenej archy (1981)
  • Indiana Jones a Chrám skazy (1984)
  • Indiana Jones a Posledná krížová výprava (1989)
  • Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky (2008)
  • Indiana Jones a Nástroj osudu (2023)

Dobyvatelia stratenej archy sa stali najzárobkovejším filmom roka 1981 a podarilo sa im získať piatich Oscarov i množstvo ďalších ocenení. V roku 1999 sa vďaka svojmu kultovému statusu dostal do Národného filmového registra. Keďže išlo o pomerne náročnú úlohu, Ford mal počas natáčania až troch kaskadérov. Na druhej strane nemal žiaden problém so scénami, v ktorých okrem neho vystupovali aj obrovské stonožky, tarantuly a hady.

Rekvizity z pôvodného filmu sa objavili na niekoľkých aukciách. Napríklad Indiho trojmetrový bič z klokanej kože vydražili v roku 1999 za 43-tisíc dolárov. Jeho legendárny klobúk ocenili na ešte vyššiu hodnotu – v roku 2018 ho vydražili za vyše 488-tisíc dolárov. Scenár, v ktorom sa nachádzali osobné poznámky Harrisona Forda, sa v roku 2010 predal za 100-tisíc dolárov.

Vydražené artefakty Indianu Jonesa

  • bič – $43 000
  • klobúk – $488 988
  • scenár s Fordovými poznámkami – $100 000

Súčasť popkultúry

Nasledovali pokračovania Indiana Jones a Chrám skazy (1984), Indiana Jones a Posledná krížová výprava (1989) a Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky (2008). Tie už síce nedosiahli úspech prvého filmu, napriek tomu sa im darilo – Chrám skazy získal Oscara za najlepšie vizuálne efekty, Posledná krížová výprava za najlepší strih hudobných efektov a Kráľovstvo krištáľovej lebky, ktoré malo premiéru na festivale v Cannes, sa stalo druhým najzárobkovejším filmom roka 2008.

Posledný spomínaný film bol síce dobre prijatý kritikou, dlhoroční fanúšikovia série s ním však veľmi spokojní neboli. Dej snímky sa dokonca stal inšpiráciou pre epizódu satirického seriálu South Park s názvom Čínsky problém, ktorá vyšla päť mesiacov po jej premiére. Kráľovstvo krištáľovej lebky získalo tiež Zlatú malinu v kategórii najhorší prequel, remake, rip-off alebo pokračovanie.

Trailer k filmu Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky.

Terčom kritiky i nejedného vtipu sa stala scéna, v ktorej sa Indiana Jones ukryje pred nukleárnou explóziou v chladničke a prežije. Napriek tomu, že je séria v mnohých aspektoch nerealistická, bola táto scéna pre nejedného diváka priveľa.

Steven Spielberg si z toho však vzal to pozitívne. Je hrdý na to, že sa fráza „nuked the fridge“ (zbombardovať chladničku) stala súčasťou popkultúry. Zároveň uviedol, že autorom myšlienky bol on sám. „Neobviňujte z toho Georga (Lucasa). Bol to môj hlúpy nápad.“ Zaujímavosťou je, že podobné mestá plné figurín, ako to, kde sa Indy skryl do chladničky, skutočne existovali. Takzvané „nuketowny“ stavala americká armáda na testovanie jadrových a atómových bômb.

Po Dobyvateľoch stratenej archy sa Harrison Ford začal viac angažovať na poli kaskadérskych kúskov. V Chráme skazy absolvoval väčšinu akčných scén sám. Počas natáčania záverečnej scény dokonca vystrašil samotného Spielberga, keď vybehol na povrazový most, aby vyskúšal jeho pevnosť.

France Cannes 2023 Indiana Jones and the Dial of Destiny Red Carpet Čítajte viac Potlesk pre Indiana Jonesa alias Harrisona Forda v Cannes

V dobrej kondícii sa držal aj naďalej a ako 64-ročný zvládol väčšinu kaskadérskych kúskov vo filme Kráľovstvo krištáľovej lebky. Vďačil za to najmä pevnej vôli – tri hodiny denne trávil cvičením a dodržiaval vysokoproteíno­vú diétu.

Počas natáčania filmov o Indianovi Jonesovi sa však Harrison Ford nezaobišiel bez nejakého toho zranenia. Pri kotrmelci počas bitky s nájomným vrahom vo filme Chrám skazy si herec privodil vážne zranenie chrbtice, kvôli ktorému musel ísť na urgentnú operáciu. V Dobyvateľoch stratenej archy si zase narazil rebrá počas scény, v ktorej ho ťahá nákladné auto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Harrison Ford #Indiana Jones #fenomén