Milka Zimková zviditeľnila obec, zanechala tam aj odtlačok svojich rúk

K mimoriadnemu zviditeľneniu obce Fintice v okrese Prešov prispela herečka, spisovateľka a scenáristka Milka Zimková so svojim ikonickým filmom Pásla kone na betóne, ktorý sa tam nakrúcal. Obec neskôr navštívila a nechala tam odtlačok svojich rúk. Pre TASR to uviedol riaditeľ Galérie a múzea ľudového umenia v obci Fintice Gabriel Trusa.

31.05.2023 14:06
Milka Zimková Foto: ,
Na snímke spisovateľka a herečka Milka Zimková v Bratislave, 28. júla 2013.
debata

„Jej meno sa spája s Finticami a väčšina obyvateľov obce a pamätníkov s úsmevom spomína na zopár dní nakrúcania v tejto obci. Takmer každá rodina v obci si vo filme nájde svojich priateľov a známych, ktorí mali možnosť účinkovať v tomto filme,“ uviedol Trusa. Úsmevné hlášky z filmu podľa jeho slov zľudoveli a dodnes sa používajú nielen vo Finticiach.

Ako podotkol, Zimková sa v obci stretla s milými a pohostinnými ľuďmi. Spomínala na nich aj pri svojej návšteve v roku 2017 pri príležitosti divadla jedného herca s predstavením Neveľo nas idze… „Pri tejto príležitosti darovala múzeu svoje šaty z filmu, v ktorých nielen hrala, ale aj si ich sama ušila. Okrem toho odtlačila svoje ruky do betónu. Tento odtlačok je súčasťou expozície múzea vo Finticiach,“ priblížil Trusa.

Milka Zimková.
Milka Zimková, ktorá sa preslávila úlohou vo...
+5Herečka Milka Zimková.

Nakrúcanie filmu je zaznamenané i v obecnej kronike, v ktorej sa píše, že rok 1982 bol pre obec zvlášť mimoriadny. Jedného dňa sa tam dostavil 25-členný filmový štáb z Bratislavy, ktorý v júli a v auguste začal nakrúcať film Pásla kone na betóne.

„Režisér, zaslúžilý umelec Štefan Uher podľa knihy s rovnomenným názvom, ktorú napísala Milka Zimková, rodáčka z neďalekej Okružnej v okrese Prešov, režíroval hercov z Bratislavy, Prešova, ale aj z iných miest našej vlasti. Podstatná časť filmu, jeho jadro sa filmovalo v našej obci,“ uvádza sa v kronike.

Milka Zimková Čítajte viac Zomrela legendárna Milka Zimková. Ako na ňu spomína Ľubomír Paulovič a Etela Farkašová?

Dej sa odohrával v dome, ktorý si filmári prispôsobili. „Pristavali prednú časť, ktorú po skončení filmovania rozobrali. Vždy tam bolo mnoho občanov ako diváci, ktorí si prišli na svoje alebo ako účinkujúci, pretože pri niektorých scénach bolo treba i štatistov – nehercov. Najviac ich účinkovalo pri nakrúcaní svadby,“ spomína sa v kronike.

Milka Zimková, ktorá bola aj prvou dámou divadla jedného herca na Slovensku, zomrela v utorok (30. 5.) vo veku 71 rokov v Bratislave.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #úmrtie #herečka #milka zimková #Fintice