Moja spomienka: Rebelka Milka Zimková bola vždy sólistka

Slovenská kultúra prišla o ďalšiu významnú osobnosť. V utorok vo veku 71 rokov zomrela herečka, spisovateľka, scenáristka a prvá dáma divadla jedného herca na Slovensku Milka Zimková. Diváci si ju azda najviac pamätajú z účinkovania vo filme Pásla kone na betóne. Kultová snímka odohrávajúca sa v Zimkovej rodnom kraji vznikla na základe jej rovnomenného knižného debutu.

31.05.2023 14:11
Milka Zimková Foto: ,
Herečka Milka Zimková.
debata

Musím s a priznať, že kamarátku a kolegyňu Milku Zimkovú som už dávno nevidela. Nepohnevali sme sa, len sa zmenil spôsob života. Milka mala najradšej stretnutia u nej doma, vo vilovej štvrti pri hrade, pri otvorenom okne do záhrady, ale už nebolo času. Naše prvé novinové rozhovory vznikli práve tak – pomaly, s mnohými odbočkami a prestávkami. Z obývačky, v ktorej bolo plno zelene, sme občas prešli do malej kuchynky, kde to bolo ako v rozprávke. Bylinky, šáločky, záclonky, dečky.

Spomínam si, ako sa Milka rozčuľovala, že ľudia si nedajú pekný obrus na stôl alebo vyšívanú textíliu na mikrovlnnú rúru, čo by im zútulnilo interiér. Milka všetko chcela vylepšovať, skrášľovať a najmä ozvláštňovať. Aj seba. Robila to napríklad povestnými klobúkmi, v ktorých sme ju jedného dňa fotili aj do Pravdy. Radostne nám pózovala. A ako sa na ňu dobre pozeralo!

Milka Zimková.
Milka Zimková, ktorá sa preslávila úlohou vo...
+5Herečka Milka Zimková.

Bola výtvarníčka, herečka, spisovateľka, mala silný intelekt, ale bola to aj iskrivá zvodkyňa (mužov zvádzala aj na debaty) a výborná gazdiná. Samozrejme, vynikajúca mama a inšpirujúca kamarátka. Však v kuchyni sa vždy varilo niečo dobré pre dcéru a syna, no a hostia tiež nikdy neobišli naprázdno. „Dnes varím halušky, ktoré sú oranžové, lebo som do nich nastrúhala mrkvu,“ ponúkala ma. U Zimkovcov bolo všetko farebnejšie ako inde.

Bola aj ako tajfún

Spomínam si na prvé stretnutie s Milkou Zimkovou – bola vtedy vďaka filmom populárnou hviezdou. Uvidela som ju na výstave v Dome umenia. Milka tam prišla s vtedajším manželom Ondrejom Zimkom, ktorý bol vynikajúci maliar. Mal veľkú čiernu kučeravú hrivu okolo hlavy, bol tiež nápadný, ale Milka dominovala.

Vplávala do siene v rozviatom kabáte, štíhle nohy na vysokých ihličkách, hlava hrdo vztýčená a na hlave klobúk. Dívala som sa na to čudo a nevedela som, čo si mám o Milke myslieť. Pôsobila veľmi sebavedome, išla ako levica a kriticky si premeriavala vystavené obrazy. V každom prípade bola fascinujúca. Nezabudnuteľný zjav, vzbudzujúci obdiv, ale trochu aj obavy. Bola krásna a energická Čo to je za tajfún?

Milka Zimková Čítajte viac Zomrela legendárna Milka Zimková. Ako na ňu spomína Ľubomír Paulovič a Etela Farkašová?

Mali sme možnosť Milku poznať cez jej prózu, cez jej filmy, cez sólové divadlo. Aja som potom mala možnosť spoznať ju aj osobne, ako kamošku a kolegyňu. Stretli sme sa v klube Femina, ktorý združoval spisovateľky približne rovnakého veku.

Bolo to veľmi pekné obdobie, plné kontaktov a plánov. Vtedy som spoznala Milku celkom zblízka, na čítačkách v mestskej knižnici, u nej doma, na výstavách, na posedeniach pri káve či víne. Veľa mi rozprávala o sebe, o detstve, keď ešte ako Milka Lešková kropila vodou prašnú cestičku ku kostolu v rodnej Okružnej.

V takýchto chvíľach bola Milka veľmi milá. Mala pekné, mäkké, citlivé ústa, rada som sa na ňu pozerala. Vlasy obyčajne vzadu zatočené do drdolčeka nad čelom rozdelené na dve polovice. V súkromí nepôsobila ako tajfún, bola milá, varila mi čaj a krásne rozprávala.

Aj o tom, ako sa zoznámila so svojím manželom Ondrejkom, bolo to tuším vo vlaku, ako najprv bývali v domčeku vo vinohradoch, potom si kúpili vilu. Teraz sú síce rozvedení, ale stále bývajú pod jednou strechou a tak deti, Milinka aj Ondrejko, mali rodičov nablízku. A spoločnú záhradu.

Milka Zimková Čítajte viac Milka vtrhla do kín svojím východniarskym temperamentom ako víchor

Aj Hrebenda, aj dáma

Pravdu povediac, ani si neviem predstaviť Milku vydatú v tom tradičnom slova zmysle. Bola to taká rebelka a taký svojský človek, že sa nehodila do žiadneho páru. Preto zažiarila v literatúre, kde sólovosť je podmienkou. Bola svojská a príbeh nevymýšľala, ona všetko žila, na čo však bolo treba odvahu a bolo to aj sebazničujúce. Milka bola silná, ale kým v literatúre sú osamelí bežci vítaní, v herectve to býva problém.

Milka nebola typ do súboru, a tak bola stále viac bokom. Potrebovala si robiť, čo sama chce, ale takúto slobodu nemá bárskto, len za cenu toho, že sa niečoho vzdá. Milka Zimková sa vzdala veľkých scén a zvolila divadlo jedného herca, v ktorom si sama hrala a všetko si sama zariaďovala. Mala kufor, do ktorého napchala kostým, klobúk a išla po Slovensku, po školách, po domoch kultúry.

Raz mi so smiechom rozprávala, ako si na jednej štácii urobila šatňu na toalete, prezliekala sa tam. Pristihla ju miestna upratovačka, ktorá ju chcela zo záchodu vyhodiť, lebo sa chystá predstavenie pani Zimkovej a príde obecenstvo. No však to som ja, vysvetlila Milka situáciu a tak mohla zostať.

Milka Zimková Čítajte viac Milka Zimková zviditeľnila obec, zanechala tam aj odtlačok svojich rúk

V tomto bola Milka tiež úžasná. Veľmi skromná, pohyblivá. Pripomínala Mateja Hrebendu, ktorý putoval po Slovensku s knihami – ona zasa s divadlom. Priateľská a nadšená. To však neznamená, že by nemala aj maniere primadon, že nevedela hrať veľkú dámu. O Milke sa, samozrejme, aj klebetilo, však bola populárna a niekedy sa v tých rečiach vyskytovali aj „ohováračky“ – že niekoho odmietla, niekoho urazila, že s ňou boli problémy pri nakrúcaní. Ako každý nekompromisný a svojský človek si narobila aj nepriateľov a nešlo jej všetko hladko.

Nemohla už zohnať ani sponzora na film, ktorý chcela ešte realizovať a sama chodila o pomoc prosíkať. To bolo veľmi zložité a ani to už nevyšlo. Nebola praktická, nevedela sa družiť. Netajila sa ani svojimi názormi na spoločnosť, ktoré tiež neboli vždy „ako sa patrí“ a nezapadala do žiadneho košiara. Bola sama nejednoznačným umeleckým dielom, ktoré zo seba vytvorila a v ktorom sa zrkadlil celý vesmír.

Milka Zimková - bývanie Čítajte viac Milka Zimková pásla kone na betóne pred takmer štyridsiatimi rokmi. Herečka oslávila sedemdesiatku

Žiaľ, pri všetkej všestrannosti Milka nebola technický typ. Nedalo sa jej jednoducho niečo napísať mailom a čakať rýchlu odpoveď. Však aj v čase písacích strojov najradšej písala rukou alebo rozprávala do magnetofónu. Bolo treba prísť, sadnúť na pohovku a dlho-dlho tam byť. Preto som sa v poslednom čase o nej dozvedala už len sprostredkovane, stále si mysliac, že raz sa ešte stretneme, ešte všetko zhodnotíme, ako to bolo s tou našou generáciou, literatúrou, umením, ľuďmi.

Už sa teda nestretneme, ale Milka aj tak povedala svoje a vytvorila postavy, ktoré ľudia poznajú. Čo viac si môže umelec želať? Hovorila som s ľuďmi, ktorí Milku poznali a sú šokovaní z jej odchodu. Aj ona ochorela na tú dnes najčastejšiu hroznú chorobu, ale charakter si nahlodať nedala. Je to inšpirujúci odkaz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #úmrtie #herečka #milka zimková