Recenzia: Nový animovaný Spider-Man je snom každého fanúšika

Spider-Man bol vždy jedným z najpopulárnejších superhrdinov, či už vďaka unikátnym schopnostiam, ktoré mu okrem iného dovoľujú premiestňovať sa po New Yorku vďaka pavučinám, alebo dobráckej a trochu uletenej povahe. Obľúbeným sa stal Peter Parker v podaní Tobeyho Maguiera, Andrewa Garfielda aj Toma Hollanda.

02.06.2023 08:00
Spider-Man: Cez paralelné svety Foto:
Miles Morales ako Spider-Man.
debata

V roku 2018 sa tvorcovia rozhodli oživiť Spider-Mana z iného vesmíru – Milesa Moralesa. Animovaný film s podtitulom Paralelné svety sa stal obrovským hitom, inšpiroval dokonca vznik populárnej hry Spider-Man: Miles Morales. Teraz vstúpilo do kín pokračovanie, ktoré je azda ešte lepšie, ako jeho predchodca.

Kultúra Brooklynu

Od udalostí prvého filmu uplynulo vyše roka a Miles sa pokúša nájsť rovnováhu medzi rodinou, školou a potieraním zločinu. Nemá veľa kamarátov, vlastne len jedného, a neustále spomína na Petra a Gwen, ktorí sa nachádzajú v iných dimenziách.

Keď ho Gwen príde jedného dňa navštíviť, rozhodne sa ju Miles tajne sledovať na ceste späť, aby mohol byť opäť s ľuďmi, ako je on – s inými Spider-Manmi. Vo svojom svete totiž cíti neuveriteľnú samotu. Ako to však už býva, kde-čo sa pokazí a Miles bude musieť čeliť veľmi ťažkej voľbe. Svojím rozhodnutím si proti sebe poštve všetkých ostatných Spider-Manov.

Spider-Man: Cez paralelné svety

Čo prinesie pokračovanie pavúčej ságy.

Fotogaléria
 Miles Morales sa zase stretáva s Gwen a...
Pavučiny sa riadne zamotajú, keď Miles stojí...
+4Miles, samozrejme, neváha ani chvíľu a rozhodne...

Podobne ako prvý diel, aj jeho pokračovanie je špecifické dôrazom na vizuálnu stránku. Každý záber je unikátnym umeleckým dielom, čo je najviac zreteľné pri akčných sekvenciách. Postava Milesa Moralesa má sama osebe výraznú identitu, ktorej dôležitou súčasťou je kultúra newyorskej štvrti Brooklyn – odráža sa to ako na hudbe, tak aj na Milesových kresbách. Tvorcovia vzdali umeniu poklonu aj množstvom referencií – na da Vinciho, Banksyho či klasické komiksy z 50. rokov. Tam to však, čo sa týka popkultúrnych odkazov, ani zďaleka nekončí.

Multivesmír

Multivesmír je v súčasnosti extrémne populárnou témou, ktorú aj do sveta MCU (Filmový vesmír Marvelu) uviedol práve Spider-Man. Miles Morales vstupuje do sveta Spider-Manov, ktorý pripomína Citadelu Rickov z obľúbeného seriálu Rick a Morty.

Stretáva sa s neskutočne „cool“ pankáčom Hobiem, drsnou Spider-Woman na motorke, ktorá je v pokročilom štádiu tehotenstva, indickým Spider-Manom, Spider-Woman z virtuálnej reality a množstvom ďalších. Zaujímavosťou je, že viacero zo spomenutých verzií Spider-Mana sa nachádza aj v hre Spider-Man: Miles Morales v podobe pavúčich kostýmov, ktoré môžete postupne získať.

Svet Spider-Manov riadi Spider-Man 2099, vlastným menom Miguel O'Hara, ktorý sa od všetkých líši azda najviac. Jeho postava pripomína skôr Batmana – večne zachmúrený pesimista, ktorý odmieta kompromisy. Argument, že si prešiel traumatickou udalosťou, nie je vôbec namieste – každý zo Spider-Manov zažil nejakú bolestnú stratu, či už išlo o strýka Bena alebo o otca. Miguel je v tomto smere anomáliou, pričom tento titul sa paradoxne snaží prisúdiť práve Milesovi.

V snímke sa nachádza množstvo odkazov na samotného Spider-Mana z rúk iných tvorcov. Okrem ukážok z hraných filmov sa krátko objaví aj Donald Glover, ktorý stvárnil Prowlera v snímke Spider-Man: Návrat domov. Nenápadnou referenciou je názov kapely, v ktorej hrá Gwen – The Mary Janes. Jedna scéna dokonca odkazuje na slávne internetové memečko.

Pokračovanie v marci

Spider-Man: Cez paralelné svety je diváckym zážitkom vo všetkých smeroch – vyniká vizuálnou stránkou, ale aj výrazným soundtrackom a dobre napísaným príbehom. Tvorcovia poznajú svoju cieľovú skupinu veľmi dobre a rozhodli sa dať jej všetko, čo si žiada, a ešte čosi navyše.

Ant-Man a Wasp: Quantumania Čítajte viac Recenzia: Dosiahol Marvel svoj vrchol pred rokmi? Nový Ant-Man je sklamaním

Vo filme okrem zbesilej akcie dobre funguje dráma i komédia, divák sa pobaví aj dojme. Miles je ako osobnosť veľmi vyspelý, snaží sa konať správne a nikomu pri tom neublížiť, podobne sú na tom aj ostatní jeho „pavúčí parťáci“. Etické dilemy, ktoré musia riešiť, nie sú vôbec jednoduché.

Podobne ako Rýchlo a zbesilo 10, aj film Spider-Man: Cez paralelné svety sa končí cliffhangerom. Na rozuzlenie napínavého príbehu si tak budeme musieť počkať – premiéru by malo mať v marci 2024. Dovtedy si môžete skrátiť čas trebárs novým pokračovaním herného Spider-Mana, ktorý vyjde exkluzívne pre PlayStation 5 ešte tento rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #superhrdina #Spider-Man #Spider-Man: Cez paralelné svety