Rozlúčka s Brzobohatým: Hrala cimbalovka, ľudia plakali aj sa smiali

Stovky ľudí, hercov, známych tvárí, ale aj fanúšikov sa rozlúčilo v piatok napoludnie s hercom Radoslavom Brzobohatým. Posledná rozlúčka sa konala v strašnickom krematóriu.

21.09.2012 13:44 , aktualizované: 16:20
Hana Gregorová Foto:
Herečka Hana Gregorová, vdova po zosnulom Radoslavovi Brzobohatom v sprievode svojich detí Ondřeja a Roly na poslednej rozlúčke s manželom.
debata (2)

Smútočným hosťom sa prihovorila hercova manželka – slovenská herečka Hana Gregorová. Mnohé české médiá informovali, že Gregorová privítala na obrade všetky Brzobohatého ženy. „Vítam všetky jeho ženy. A nielen tie legálne, aj nelegálne,“ uviedla podľa Blesk.cz Gregoorová. Po boku manželky slávneho českého herca celý čas stála dcéra Rola a syn Ondřej. Nechýbala ani dcéra Radana z prvého manželstva Brzobohatého.

„Ďakujem za nádherných 32 rokov. Ďakujem ti, láska moja. Buďme všetci radi, že sme mohli kráčať životom vedľa neho,“ vyjadrila sa Gregorová v príhovore. Ako sama povedala, Brzobohatý pohreby nenávidel a nechcel, aby bol ten jeho smutný.

„V srdciach všetkých, ktorí ho mali radi, zostane navždy a bude tu s nami. Teraz sa na nás díva a chce, aby sme sa pozerali a veselili. Bol to chlap, pravý chlap. Valach telom i dušou, a preto je tu cimbalovka a preto sme túto rozlúčku poňali takto v réžii našich detí. Ak sa budete chcieť zasmiať, tak sa smejte, nechcel, aby sme trúchlili,“ vyjadrila sa. Tiež sa rozhodla, že nebude prijímať kondolencie, pretože to by už podľa jej slov nezvládla.

Posledné zbohom prišla dať Radoslavovii... Foto: Profimedia.sk
Jana Štěpánková Posledné zbohom prišla dať Radoslavovii Brzobohatému aj herečka Jana Štěpánková.

Už pred obradom prezradila Gregorová médiám, že jej zosnulý manžel nebol fanúšikom pohrebov a túžil skôr po dôstojnej rozlúčke bez zbytočného oplakávania. Slzám sa však hostia nevyhli, hoci počas obradu sa objavili aj úsmevné momenty – napríklad vo chvíľach, keď premietali v sále strašnického krematória ukážky z Brzobohatého filmov či speváckych vystúpení. Na plátne dokonca premietli krátke ukážky z domácich videí.

Sprevádzali ju piesne Raya Charlesa, Karla Gotta, Václava Neckářa či Jarka Nohavicu. Dokonca zazneli aj skladby v podaní samotného herca, napríklad My Way od Franka Sinatru. V jednom zo zvukových záznamov, ktoré si prítomní vypočuli, hovoril o smrti. „Smrti sa nevyhnete, príde dnes alebo zajtra. Omnoho horšia je však tá smrť, ktorou umierate dennodenne, keď si neviete vychutnať život,“ povedal.

Projekcia sa skončila piesňou Always Look on the Bright Side of Life a záznamom so zvolaním Brzobohatého: „Všetkým vám veľmi ďakujem a nech žijú Valasi, áno!?“ Následne sa začala za rakvou zaťahovať čierna opona. Vtedy sa celé zhromaždenie v sále postavilo a doprialo hercovi búrlivé standing ovation za sprievodu cimbalovky a skladby My sme Valaši.

Herec Jiří Bartoška nesie kyticu na poslednú... Foto: Profimedia.sk
Jiří Bartoška Herec Jiří Bartoška nesie kyticu na poslednú rozlúčku s kolegom Radoslavom Brzobohatým.

Rozlúčiť sa prišlo množstvo priateľov a kolegov, ako napríklad Marie Rottrová, Kristián Kodet, Jana Štěpánková, Zdeněk Troška, Mirek Vladyka, Ivan Trojan, Helena Vondráčková, Jiří Strach, Eva Pilarová, Jan Antonín Duchoslav či Brzobohatého exmanželka Jiřina Bohdalová. „Bol to veľký, krásny muž, takí sa dnes už nerodia,“ povedala Rottrová.

Hercova rodina tiež myslela na Brzobohatého fanúšikov a pre tých, ktorí sa nedostali dovnútra, boli pred krematóriom pripravené veľkoplošné obrazovky, na ktorých mohli sledovať celé dianie. Rozlúčka trvala len necelých 45 minút, rodina a najbližší známi sa však na Brzobohatého pamiatku ešte po obrade stretnú súkromne.

Na obrade nechýbala ani Brzobohatého bývalá partnerka a posledná herecká kolegyňa z filmu Vrásky z lásky Jiřina Bohdalová. Prišli aj herci Jaromír Hanzlík, Petr Štěpánek, herečky Hana Maciuchová, Eliška Balzerová, Jana Štěpánková, Klára Issová či Jiŕí Bartoška alebo Jan Révai s partnerkou Zuzanou Šulajovou.

Herec Radoslav Brzobohatý zomrel 12. septembra – deň predtým, ako by oslávil svoje osemdesiate narodeniny. Príčinou smrti malo byť zlyhanie srdca. Počas svojho života stvárnil množstvo hereckých postáv v televízii, vo filme aj v divadle. Medzi najznámejšie snímky patria napríklad Sněženky a machři, Božská Ema, Anďel svádí ďábla či trezorový film Ucho, v ktorom hral s partnerkou Jiřinou Bohdalovou. Dvojica sa stretla aj minulý rok pri nakrúcaní komédie Vrásky z lásky.

2 debata chyba