Columbo sa na nič nehral

Baloniak, cigara a nezameniteľný pohľad. Inšpektorovi Columbovi patrí v sieni slávy televíznych detektívov čestné miesto. Jeho herecký predstaviteľ Peter Falk by sa v týchto dňoch dožil 85. narodenín.

22.09.2012 07:00
Peter Falk Foto:
Peter Falk
debata (5)

Hoci to nie je veľmi spravodlivé, na mená skutočných detektívov si spomenie len málokto. Tí televízni sú však aj vďaka ich sugestívnym hereckým predstaviteľom nesmrteľní. Jedným z nich je aj inšpektor Columbo, ktorého s výnimkou prestávky v 80. rokoch dlhých 35 rokov stvárňoval Peter Falk.

Peter Michael Falk sa však ako Columbo nenarodil a ani jeho herecká kariéra nezostala vždy zahalená do povestného plášťa a obláčika dymu z cigary. Narodil sa 16. septembra 1927 do rodiny newyorských prisťahovalcov z východnej Európy. Jeho otcovi údajne v žilách kolovala popri maďarskej a poľskej aj česká krv, matka bola Ruska. Už ako trojročný Peter prišiel o oko – lekári mu ho odstránili pre nádor. Na sklenené si však rýchlo zvykol a nenechal sa hendikepom odradiť ani pri výbere povolania.

Na javisku stál už ako tínedžer, na chlieb si však až do tridsiatky zarábal celkom inak. Stať sa skutočným hercom sa odvážil až vďaka hereckým kurzom, kde zažiaril aj medzi profesionálmi. Koncom 50. rokov mal už za sebou celkom slušnú kariéru na Broadwayi a posunúť sa ešte ďalej znamenalo postaviť sa pred kameru. Rýchlosť, s akou sa Falk vo filme presadil, mu môžu stovky hercov len závidieť. Už v roku 1960, dva roky po svojom filmovom debute, získal prvú nomináciu na Oscara. Preslávila ho paradoxne rola vodcu gangu v dráme Murder, Inc. Na Oscara, ktorého napokon nikdy na rozdiel od viacerých cien Emmy a Zlatého glóbusu nezískal, bol nominovaný aj za svoj ďalší film Plné vrecko zázrakov.

Columba stvorili v televízii NBC najskôr pre potreby kriminálnych filmov. Pod vplyvom francúzskych detektívok našili charakter na mieru staršiemu hercovi s európskymi črtami.

Prví dvaja herci, ktorí sa v úlohe prestriedali, boli od Falka výrazne starší, a tak pre rolu nebol najlepším kandidátom. No po tom, čo favorizovaní Lee J. Cobb aj Bing Crosby rolu odmietli (Crosby údajne preto, aby mal viac času na hru golfu), oslovili tvorcovia Falka. V úlohe si ho diváci ihneď zamilovali a z filmov sa stal seriál. Detektív, ktorý sa na nič nehral, mal rešpekt aj k zločincom a kopu drobných sympatických nerestí, sa k divákom vracal až do roku 2003. A Falk zvažoval nakrútenie ďalších epizód ešte aj krátko pred svojou smrťou.

Popri Columbovi Peter Falk stihol účinkovať aj vo viacerých kvalitných filmoch. V niekoľkých snímkach Johna Cassavetesa či filmoch Nebo nad Berlínom a Tak ďaleko, tak blízko! Wima Wendersa. Naposledy si zahral v roku 2009 v komédii American Cowslip. V posledných rokoch života trpel Alzheimerovou chorobou. Ku koncu si údajne pre pokročilú demenciu na svoju životnú rolu ani nevedel spomenúť. Zomrel 23. júna roku 2011.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba