Bondovka? Divoká jazda na horskej dráhe

"Brat Jamesa Bonda, muž s oceľovými svalmi, nebesky vysokou inteligenciou a neodolateľným šarmom." To je agent Roger Krowiak. Pri zrode Bondovho slovenského súrodenca stál spolu s Dušanom Taragelom a Danglárom aj spisovateľ Peter Pišťanek. Napriek tomu, že bondovky nevyhľadáva a nie sú jeho srdcovou záležitosťou, má ich v malíčku.

07.10.2012 15:00
Pišťanek Foto:
Peter Pišťanek
debata

V čom je bondovská filmová séria výnimočná a čomu vďačí za to, že hoci je tu už 50 rokov, bondovky sú stále atraktívne pre široké publikum?
Podľa mňa je výnimočná svojou nespútanou fantáziou. Každá filmová bondovka je ako divoká jazda na horskej dráhe, ktorá nedá divákovi vydýchnuť. Hlavný hrdina je vystavený situáciám, ktoré by sme nechceli zažiť ani vo sne, a zázračne sa z nich dostáva. Filmové bondovky nie sú jediné ani prvé s týmto snovým nábojom. Veľa dlhujú napríklad niektorým filmom Alfreda Hitchcocka, najmä tým s divokými naháňačkami a neustálymi prekvapujúcimi odhaleniami, za všetky spomeniem Na sever severozápadnou dráhou. Povedal by som, že hlavný hrdina tohto filmu je akýsi Bondov filmový predchodca.

V čom sa líšia posledné bondovky od tých prvých, odhliadnuc od toho, že dnes má technika úplne iné možnosti?
Absenciou jemného humoru. Bond v podaní Seana Conneryho, Rogera Moora, ale ešte aj Piercea Brosnana má v sebe zakódovaný ironický úsmev, také to priateľské žmurknutie na diváka, zatiaľ čo Daniel Craig so svojím imidžom i urputným šarmom ukrajinského stavebného robotníka žiadny brechtovský scudzovací moment neposkytuje. Pre milovníka postmoderny to zákonite prestáva byť zaujímavé. Ale možno že to tak vnímam len preto, že som starý a neprispôsobivý.

Čím filmy o Jamesovi Bondovi obohatili žánrovú kinematografiu? Priniesli do nej niečo, čo v nej predtým chýbalo?
Ničím, všetko to v nej už bolo, ale rozptýlené v desiatkach filmov a vtedajších televíznych seriálov. Samozvaní páni sveta, ničitelia, agenti bez bázne a hany, fatálne ženy, čudesné vynálezy, naháňačky, napätie. Tvorcovia bondoviek to podľa mňa iba skoncentrovali a urobili z každej dvojhodinový divácky nárez.

Ako ovplyvnili ráz bondoviek jednotliví predstavitelia Jamesa Bonda?
Všetci tvrdia, že najlepší bol Sean Connery. Bol prvý a stanovil etalón, ale podľa mňa bol príliš hrubý a škótsky. Roger Moore do toho vniesol akúsi postmodernú iróniu. Timothy Dalton bol podľa mňa krokom vedľa. Typovo sa nehodil. Pierce Brosnan mal v sebe podľa mňa všetko, čo postava Bonda vyžadovala: tvrdosť, súcit, humor i prirodzenú aristokratickú noblesu, ktorú Connery musel krvopotne hrať. To bol podľa mňa najlepší Bond. Craig je v poriadku, ale to je už iný Bond.

Aký je váš vzťah k bondovkám? Prečo ich máte alebo nemáte rád, prípadne máte nejakú obľúbenú?
Nemám proti nim nič, ale nijako ich nevyhľadávam a nie som ich fanúšik. Drvivú väčšinu som videl počas transkontinen­tálnych letov na palube lietadla. Keď letíte niekam do Sydney a máte na výber 5 filmov, tak nakoniec si pozriete aj tú bondovku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba