Cigáni idú do volieb. Predsudky ich neodradia

V mnohých štátoch je celkom bežné, že národnostné menšiny majú svojich zástupcov vo vysokej politike. Ak by Vladovi Sendreiovi, občianskemu aktivistovi a primášovi cigánskej kapely Kokavakére Lavutára vyšla jeho predvolebná kampaň, bol by dnes prvým rómskym poslancom v banskobystrickom VÚC. O jeho predvolebných ideáloch aj povolebnom sklamaní nakrútil režisér Jaro Vojtek pestrofarebný dokument Cigáni idú do volieb. Svetovú premiéru mal nedávno na festivale v Jihlave, slovenskú pred niekoľkými dňami v rámci warm-upu k 14. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Bratislava, ktorý sa začína v piatok 9. novembra.

09.11.2012 13:31
39-cigani 5x Sendrei Cigáni idú do volieb vojtek Foto:
Vlado Sendrei sa s číslom 14 uchádzal o hlasy svojich rómskych aj "bielych" spoluobčanov. Režisér Jaro Vojtek to zachytil na kameru.
debata (4)

Dve ťažké úlohy
„Kto ma pozná, vie, že som toho pre ľudí už urobil veľa. Ak ma budete voliť, budem pomáhať ešte viac,“ precvičuje si Vlado Sendrei svoje predvolebné sľuby. Stojí hneď pred dvoma neľahkými úlohami. Priviesť k volebným urnám skeptických Rómov a zároveň presvedčiť o tom, že je tou správnou voľbou, aj časť „bielych“ voličov. Bojuje však už na domácej pôde – k jeho politickým ambíciám je nedôverčivá aj manželka Jana. A možno jej len prekáža, že sa Vlado odrazu viac venuje potenciálnym voličkám než jej…

Predvolebná kampaň ako taká je zdrojom rôznych kuriozít. Politici, ktorí sú obvykle celkom nedostupní, odrazu brázdia obce, ktoré sotva vidno na mape, a sľubujú, rozdávajú, či dokonca spievajú a tancujú. Inak to nie je, ani keď sa získať mandát pokúša známa rómska osobnosť Vlado Sendrei. Akurát je toho tanca a spevu o čosi viac než rečí.

Špecifický naturel
Kamera v snímke Cigáni idú do volieb zachytáva živelné, no celkom usporiadané zázemie rodiny Sendreiovcov, ale aj biedu a apatiu, v ktorej vegetujú mnohí rómski voliči. Pohľadov na nahé neduživé deti, neporiadok a špinu je síce vo filme menej, no celkom chýbať nemôžu. „Je dôležité nič neprikrášľovať a o to som sa snažil aj ja,“ hovorí Jaro Vojtek. Tvrdí, že film je celkom autentický.

Hraná nie je dokonca ani obzvlášť komická pasáž, v ktorej sa Jaro Berky, jeden zo Sendreiových najoddanejších, odhalí v nie práve najlepšom svetle. Dostane za úlohu zvážať občanov k volebným urnám, no namiesto toho obracia jeden pohárik za druhým a Sendreia telefonicky upokojuje rôznymi lžami. Jeden odvoz voličov dokonca neváha na kameru nafingovať. „Túto časť nakrúcal kameraman Noro Hudec. Volal mi celý zmätený, či to má vôbec zaznamenávať. Ja sám som skoro spadol zo stoličky, keď som to v strižni videl. Vlado najskôr vyhlásil: Ja mu dám! Už o chvíľu ma ale prekvapil uznaním, že Jaro je vlastne vynikajúci herec. To je ďalšia ukážka špecifického rómskeho naturelu,“ približuje nakrúcanie Vojtek.

Spolužitiu sa nevyhneme
Snímku Cigáni idú do volieb ocenili na medzinárodnom festivale dokumentov v Jihlave Zvláštnou cenou. Okrem iného porota vyzdvihla aj jej pozitívne posolstvo. Napokon, filmy o rómskej komunite, ktorých sa v posledných rokoch na Slovensku urodilo hneď niekoľko, sú jednou z mála sfér, kde sa o týchto ľuďoch hovorí bez peny pri ústach. S humorom, nadhľadom, láskavosťou a hádam aj optimizmom. „S predsudkami divákov počítam, no je dôležité na túto tému hovoriť. Nechcem povedať, že sú bez viny. No myslím, že Rómom bolo kedysi ublížené a nesprávne riešenia z čias komunizmu sa nám teraz skrátka vracajú ako bumerang,“ vraví Vojtek.

„Chápem, že spolužitie s Rómami nie je vždy jednoduché, no veľa ľudí, ktorí majú voči nim predsudky, ani nevie, ako táto komunita žije. Vidíme ich ako jeden veľký včelí roj, no aj medzi nimi je rôznorodosť. Aj oni prežívajú krízu, stratu hodnôt. Isté je len jedno – spolunažívaniu v spoločnom priestore sa skrátka nevyhneme,“ vysvetľuje Vojtek, v čom by mali byť filmy ako Cigáni idú do volieb pre spoločnosť prínosom.

Dokument premietnu v rámci MFF Bratislava ešte raz, v utorok 13. novembra o 14. hodine. Zároveň včera prišiel aj do bežnej kinodistribúcie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba