Rabínka po javisku aj na plátne

Kým iných celkom zamestnával strach o vlastný život, ona bojovala za budúcnosť tisícov. Nevyužila jedinú (z mnohých) šancí utiecť z krajiny, ktorá sa pre ňu ako pre Židovku stala v 40. rokoch minulého storočia životu nebezpečnou. Napokon ju jej odhodlanie zmeniť beh dejín stálo život - zomrela v koncentračnom tábore.

17.12.2012 12:00
36-rabinka Gisi Fleischmannová bojovala za... Foto:
Gisi Fleischmannová bojovala za životy mnohých, sama však skončila v Osvienčime. Dokument Rabínka je prvým filmovým pohľadom na jej životný príbeh.
debata

Reč je o Gisi Fleischmannovej, Bratislavčanke, o ktorej osude a zásluhách vedia dnes paradoxne viac v zahraničí než na jej rodnom Slovensku. Jej neobyčajný príbeh nástojčivo pripomína Anna Grusková – autorka divadelnej hry Rabínka a najnovšie aj režisérka rovnomenného dokumentárneho filmu, ktorý v predpremiére dvakrát premietli na bratislavskom festivale Jeden svet.

Účel svätí prostriedky
Zatiaľ čo Nicholas Winton ešte aj dnes v úctyhodnom veku 103 rokov prijíma prejavy vďaky a uznania za záchranu stoviek židovských detí, Gisi Fleischmannová sa ničoho takého nedožila. Odvážna žena, ktorá zasvätila svoj život snahe zastaviť deportácie slovenských Židov, napokon sama skončila vo vlaku smerujúcom do Osvienčimu. Pôsobila súčasne v kontroverznej Ústredni Židov, ktorá mala Slovenskému štátu uľahčovať organizáciu deportov, aj tajnom Pracovnom spolku. Ten sa, naopak, najrôznejšími spôsobmi podľa hesla „účel svätí prostriedky“ pokúšal vysídľovanie slovenských Židov sabotovať.

Cestovala po celej Európe a lobovala za finančné prostriedky, ktoré následne skupina používala na podplácanie slovenských, ale aj nemeckých úradníkov. Posilnení dočasným zastavením deportácií dokonca plánovali zachrániť celú Európu. Odvážna viera, že dokáže zastaviť genocídu však napokon stála Gisi život. Vlastným dcéram pomohla utiecť na územie dnešného Izraela, sama však ostala až do trpkého konca verná svojej domácej komunite.

Viac než biografia
Zaškatuľkovať Gisi Fleischmannovú ako „hrdinku holokaustu“ sa priam ponúka a azda je to tak aj správne. Anna Grusková sa s tým však neuspokojila. Ide ďalej, hlbšie do duše osobnosti, ktorá tak výrazne vytŕčala z davu. Kde prišla k svojmu odhodlaniu, ktoré jej získalo nevídaný rešpekt mužských kolegov? Čo ju hnalo vpred v boji za záchranu celého národa, keď neváhala odstaviť na druhú koľaj vlastnú rodinu?

Dokument Rabínka sa nevyhýba ani sporným stránkam Fleischmannovej snaženia. Nestála nad jej sociálnym cítením predsa len ľudská túžba po moci a uznaní? Zaslúžila sa skutočne Pracovná skupina o pozastavenie židovských deportov, alebo svojimi úplatkami živila len klamárov, ktorým hrala do kariet osudová náhoda? Grusková hľadá odpovede u Fleischmannovej súčasníkov, príbuzných, ktorí si ju pamätajú ako vážnu a energickú ženu, aj u historikov, nahliadajúcich na vec optikou najnovších poznatkov o dejinách slovenského štátu.

Gruskovej film prerastá rámec Fleischmannovej biografie. Nie náhodou prichádza so 70. výročím deportov Židov z územia Slovenska. Po prvých verejných premietaniach v rámci festivalu Jeden svet bude mať Rabínka slávnostnú premiéru 17. decembra v bratislavskom divadle Astorka Korzo ´90. Jej súčasťou bude aj výstava Po stopách Gisi Fleischmannovej.

debata chyba