Majster fotografie Karol Kállay

Nemal ešte ani osemnásť rokov, keď získal svoje prvé ocenenie - Zlatú medailu na celoštátnej výstave fotografií v Bratislave. Jeden z najznámejších slovenských fotografov, majster Karol Kállay, zomrel začiatkom augusta vo veku 86 rokov.

31.12.2012 06:00
Mano Strauch - Posledny portret majstra Kallaya Foto:
Maňo Štrauch: Posledný portrét majstra Kállaya
debata

„Fotografia by mala byť taká, že sa o nej hovorí. Jeden čitateľ sa spýta druhého: Videl si to? Som teda radšej za jednu dobrú veľkú fotku ako šesť menších banálnych. Usmievam sa aj nad vysvetľujúcimi textami pod fotografiami. Najmä, keď je pod fotografiou dvoch dedkov napísané: Dvaja dedkovia sa zhovárajú. Dobrá fotografia nepotrebuje slová,“ povedal Kállay pred rokmi magazínu Pravdy.

Kállay sa preslávil reportážnymi fotografiami, sériu ciest po svete, na ktorých vznikali, začal v polovici 50. rokov. Ako fotograf v slobodnom povolaní navštívil Maďarsko, Rumunsko, ZSSR, Bulharsko, Albánsko, Britániu, Japonsko aj Mexiko. Fotografoval módu aj krajinu, ľudí aj objekty. Medzi jeho fotkami nájdeme slovenské drevené kostolíky, ale aj akty.

O výnimočných dňoch na Slovensku a vo svete v ekonomike, kultúre a športe čítajte v Ročenke Pravdy 2012

Kállay pracoval pre rôzne časopisy, fotografoval pre GEO Hamburg, Stern, Fokus, Spiegel, Manager Magazin Merian a mnohé iné. V 90. rokoch sa Kállay stal členom nemeckej agentúry Bilderberg a fotografoval reportáže v Egypte, Thajsku, Tunise, Maroku, USA, Jemene, Dubaji či Indonézii.

Prvou fotografickou knihou, ktorá mu vyšla, boli Slovenské rieky (1954). Za ďalšie publikácie Pieseň o Slovensku a Los Angeles získal aj Cenu UNESCO – určenú najkrajším knihám sveta. Svoju tvorbu vystavoval doma i v zahraničí (New York, Moskva, Paríž, Hamburg, Bagdad, Káhira, Osaka, Istanbul, Havana…). Kállayovu tvorbu predstavilo počas jeho života zhruba 80 samostatných výstav a tiež okolo polstovky obrazových kníh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba