Cena pre projekt rekonštrukcie synagógy v Žiline

Na najväčšom nemeckom stavebnom veľtrhu Bau v Mníchove tlieskali v utorok členom občianskeho združenia Truc sphérique zo Žiliny. Fedor Blaščák, Marek Adamov a Martin Jančok si prevzali cenu časopisu Bauwelt z rúk jeho šéfredaktora Borisa Schade-Bünsowa. Súčasťou ceny je aj finančná dotácia 5-tisíc eur.

17.01.2013 17:34
Fedor Blaščák, Marek Adamov a Martin Jančok si... Foto:
Fedor Blaščák, Marek Adamov a Martin Jančok si prebrali v Mníchove Cenu časopisu Bauwelt.
debata

„Cena Bauwelt, ktorú udeľujeme rozbiehajúcemu sa projektu rekonštrukcie Behrensovej synagógy na Slovensku, je vyjadrením našej podpory odhodlaniu tímu mladého architekta a ďalších aktivistov na taký veľký a významný projekt. Postup rekonštrukcie chceme naďalej sledovať a sme zvedaví na výsledok,“ povedal člen poroty Ludwig Wapper.

„Bolo to veľmi príjemné, okrem toho, že sa niekomu podarilo stratiť cenu. Má podobu malého domčeka, ktosi ho však zapatrošil. Dostaneme ju poštou,“ povedal pre Pravdu Marek Adamov, ktorý je aj s kolegami stále na veľtrhu v Mníchove. „Sám som prekvapený, kam sme sa to dostali. Je to skutočne obrovský stavebný veľtrh. Cena nám pomohla aj v tom, že je to medzi architektami hodnotená vec. Aj preto, že sú tu zástupcovia mnohých firiem, ktoré na veľtrhu vystavujú a tak sa nám darí získať ich pre realizáciu,“ pokračoval Marek Adamov zo združenia Truc sphérique.

Na veľtrhu je nainštalovaná aj výstava, ktorá projekt rekonštrukcie synagógy v Žiline predstavuje. Výstava bude potom putovať po iných mestách. Navyše najnovšie vydanie týždenníka Bauwelt, ktorý číta celá nemecká architektonická obec, venuje projektu tri strany.

Otvoriť zrekonštruovanú Behrensovu synagógu, ktorá sa má zmeniť na kunsthalle, plánuje OZ Truc sphérique v roku 2014. Počíta s rozpočtom 1 milión eur. Práce zatiaľ stáli 120-tisíc eur. Z grantov ministerstva kultúry získali predminulý rok 20-tisíc eur, minulý 25-tisíc. V rámci verejnej zbierky sa im podarilo vyzbierať viac ako 6-tisíc eur, cieľom novej kampane je získať 50-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba