Ako sa delila republika očami karikaturistov

Dúfam, že sa dokážete rozísť slušnou a inteligentnou formou! Vrieska Haškov strážnik Bretschneider na Jánošíka a Švejka, ktorí sa krčia pred jeho krikom. Aj táto karikatúra je na výstave kresleného humoru Vladimír Jiránek & Fedor Vico v prešovskom Krajskom múzeu.

19.01.2013 12:00
39 jiranek Foto:
Kresba Vladimíra Jiránka
debata

Tému prezrádza názov Pred a (dvadsať rokov) po. Dve stovky kresieb predstavujú tvorbu dvojice karikaturistov, ktorých vtipné obrázky sa stretávali na stránkach denníka Lidové noviny, vychádzali však aj v iných českých a slovenských periodikách.

Projekt Pred a po sa prvýkrát predstavil verejnosti pri príležitosti pätnásteho výročia rozdelenia Československa. Najskôr v Bratislave a potom v Prahe. Už vtedy sa Jiránek a Vico dohodli, že rozšírenú výstavu pripravia k ďalšiemu okrúhlemu dátumu – k dvadsiatemu výročiu vzniku samostatného Česka a Slovenska. Vynikajúci český ilustrátor, karikaturista a majster humoru Vladimír Jiránek už na vernisáž neprišiel.

Pred a po

„Na realizáciu tejto výstavy mi dal Vladimír Jiránek súhlas ešte v máji tohto roku v Prahe pri našom poslednom osobnom stretnutí. Žiaľ, 6. novembra nás navždy opustil. Nech je táto výstava zároveň aj spomienkou na tohto vynikajúceho tvorcu a vzácneho človeka,“ povedal Fedor Vico. Pripomenul, že Jiránkov odchod pripomínajú aj rozlúčkové články z tlače.

Výstava sa člení na dve časti, jedna predstavuje kresby, ktoré vznikli ešte pred rozdelením štátu, druhá reflektuje cesty dvoch samostatných republík až po súčasnosť. „Slovo pred v názve výstavy znamená to, čo sme kreslili pred rozdelením republiky. A slovo po zase to, ako vnímal Jiránek v Českej republike a ako som vnímal ja dianie na Slovensku,“ pokračoval Fedor Vico. „Karikatúry z čias, keď sa lámal chlieb, dopĺňajú aj úryvky z dobovej dennej tlače ako spomienka alebo pripomenutie tej doby,“ pokračoval výrazný predstaviteľ scény slovenskej karikatúry.

Kresba Fedora Vica Foto: Jakub a Bohdan Vicovci
39 vico Kresba Fedora Vica

Napriek mnohým rozdielom mali Vladimír Jiránek a Fedor Vico čosi spoločné. S nadhľadom a ironickým úsmevom mapovali vývoj českej a slovenskej spoločnosti. Každodenným humorom glosovali obyčajné všedné životné situácie. Ako sústredení pozorovatelia však reflexiou diania na politickej scéne nastoľovali svojimi kresbami aj nekaždodenné a závažné témy. „Som komentátor, ktorý zhodou okolností používa namiesto slov kresbu,“ vyznal sa Vladimír Jiránek. Napokon už v mladosti sa chcel stať novinárom. „Postupne som zistil, že kreslenie je výrazový prostriedok, ktorý mi vyhovuje viac,“ povedal popredný český kresliar, ilustrátor a karikaturista. Vždy zdôrazňoval, že keď má človek reflektovať svet, musí začať sebareflexiou.

Jánošík visí v múzeu

<A>„Mám v povahe byť spurný voči vrchnosti. Asi preto som si zvolil postavu Jánošíka,“ povedal v Prešove žijúci a tvoriaci Fedor Vico. „Od apolitických kresbičiek zo začiatku cez legendu – Anča, pandúri, hrach – až po súčasnosť mapujú moje Dereše, čo sa dialo a deje na slovenskej politickej scéne,“ pokračoval.

Reparát z dejín umenia spestril život Fedora Vica na prahu dospelosti. To už mal za sebou celkom slušnú kariéru karikaturistu, keďže jeho prvé dielko vyšlo v Roháči, keď mal pätnásť. „So mnou sa nezahrávajte, ja nie som politik. Takže žiadny postupný odchod, vypadnite všetci a okamžite,“ kričí chlapík na partiu opilcov sediacich v krčme. Nedučo, že podobné karikatúry sa normalizátorom nepáčili. Autora, odmietajúceho cenzúru aj autocenzúru, sa snažili vytrestať.

Lidové noviny vyzvali Fedora Vica na spoluprácu v roku 1990. Bolo to vraj – aspoň podľa autora – na popud Vladimíra Jiránka. Až do rozdelenia spoločného štátu sa ich kresby striedali na titulnej stránke „lidoviek“.

Výstava Pred a (dvadsať rokov) po prináša vtipný a kritický pohľad Vladimíra Jiránka a Fedora Vica na spoločenskú a politickú realitu posledných dvadsiatich rokov. V Krajskom múzeu v Prešove bude do 28. januára.

debata chyba