Jozef Jankovič bol pozorným žiakom Pala Macha

Čo sa stane, ak sa spojí invencia a profesionalita sochára a sklára? Ak ide o vynikajúceho, aj v zahraničí uznávaného sochára Jozefa Jankoviča a špičkového sklárskeho výtvarníka Pala Macha, vzniknú originálne umelecké diela. Kolekciu dvadsiatich piatich sklenených plastík, v ktorých sa stretáva ich originalita, vystavuje Oravská galéria v Dolnom Kubíne.

05.02.2013 16:00
jankovic macho Foto:
Jozef Jankovič a Palo Macho vystavujú spoločné diela zo skla v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne.
debata

„Bola to výzva,“ povedal Jozef Jankovič. Viac ako jeden a pol roka sa totiž „pasoval“ s novým materiálom – so sklom. Zoznamoval sa s jeho prednosťami aj limitmi. Klasika slovenského moderného sochárstva zasväcoval do tajomstiev krehkého materiálu Pavol Macho. S nápadom dať dvoch výrazných slovenských výtvarníkov dokopy, prišiel kurátor výstavy a filozof Peter Michalovič.

„Naša spolupráca bola veľmi dobrá. Jozef Jankovič pozorne počúval, mal jasný názor a nemal žiadne maniere. Osvetľoval som mu všetky možnosti, čo sa zo skla urobiť dá a čo nie,“ spomenul Palo Macho. „Raz jeden raz druhý prišiel s nápadom, ktorý sme potom spoločne rozvíjali,“ pokračoval Jozef Jankovič. „Niekedy mal hlavné slovo jeden z nás, inokedy druhý,“ dodal Palo Macho.

Koncom minulého roka predstavili výsledky spoločného objavovania na výstave v dvoch bratislavských výstavných priestoroch – v Galérii Z a Galérii Nova. Vystavovali nielen spoločné diela, ale aj kolekcie obrazov a objektov, ktoré vytvoril každý zvlášť. Oravská galéria vystavuje len spoločné práce.

„Zrejme aby bolo zreteľné, kde je hranica individuálneho a kde toho spojeného. Obaja si pochvaľovali spoluprácu. Jozef Jankovič bol veľmi dobrým žiakom Pala Macha, čo je úžasné, pretože sám vychoval veľa generácií umelcov. Ale možno práve preto, že vie, čo proces tvorby prináša, aj čo je pokora a rešpekt, lebo prichádzal na úplne neznáme územie,“ povedala riaditeľka Oravskej galérie Eva Ľuptáková.

Spomenula, že sama bola zvedavá na výsledok spoločnej tvorby. „Nevedela som si predstaviť mieru, ako sa dokážu tieto dve jednoznačne vyhranené osobnosti stretnúť v jednom priestore, akceptovať sa a a nechať si vzájomne priestor. Im sa to v plnej miere podarilo,“ dodala Eva Ľuptáková.

Pri pozornejšom pohľade na vystavené objekty a obrazy možno vystopovať inšpiračné zdroje každého autora. Jozef Jankovič vždy pracoval s figúrou, jej časťami a deformáciami. Palo Macho, ktorému učarilo slnko a symbolické tvary, zas ustavične objavuje nové možnosti vyjadrenia myšlienky v skle. Napokon vôbec netreba vystopovať, čí nápad hral kedy hlavnú rolu. Stačí vnímať energiu diel a prenikať pod ich povrch.

Vystavené objekty prezrádzajú, že tvorivé stretnutie sedemdesiatpäťroč­ného sochára a štyridsaťsedem­ročného sklárskeho výtvarníka bolo pre oboch nekaždodenných dobrodružstvom. Spoločné hľadanie reflektovali s nadhľadom a úsmevom. Výstava, ktorá bude v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne do 17. marca, prináša nový pohľad na umelecké objavovanie Jozefa Jankoviča a Pala Macha. Ich diela vťahujú návštevníka do hĺbky myšlienok a vyznaní a zároveň ponúkajú nekaždodenné zážitky.

debata chyba