Fotografie hovoria o tom, čo bolo

K najžiarivejším perlám Mesiaca fotografie patrila výstava 100 x z dejín francúzskej fotografie. Kolekciu vzácnych fotografií vystavuje teraz pod názvom 100 x France - Francúzska fotografia od zrodu po súčasnosť Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici.

11.02.2013 12:00
debata

Pohľad z okna je výsledkom sedemhodinovej expozície svetla na cínovú dosku s tenkou vrstvou asfaltu. Fotografia, ktorá vznikla v roku 1826 a ktorej autorom je Nicéphore Niépce, výstavu otvára. Ako najstaršia z kolekcie stovky fotografií.

Valérie Belin: Bez názvu, 2000 Foto: VALÉRIE BELIN
100 x france Valérie Belin: Bez názvu, 2000

„Výstava rozpráva príbeh, ktorý sa oficiálne začal v Paríži a pokračuje dodnes. Vystavené diela boli vybrané z tisícok fotografií Bibliothéque nationale de France, Musée d'Orsay a Centre Pompidou, troch najdôležitejších štátnych zbierok na svete,“ uviedla kurátorka a historička umenia Sophia Schmit. Prostredníctvom výstavy vyrozprávala dva vzrušujúce príbehy. Príbeh historických premien Paríža a krajiny galského kohúta v toku času a príbeh fotografie, ktorý sa tiež začal v meste na Seine.

„Keďže sme vybrali jednu fotografiu od každého umelca, umožnilo nám to ukázať vedľa seba takých géniov ako Nicéphore Niépce, Adolphe Humbert de Molard, Charles Negre, Gustave Le Gray, Eugéne Cubelier, bratia Bissonovci, Félix Nadar alebo Eugéne Algel, ale aj umelcov ako Edouard Baldus, Charles Marville a Auguste Collard, ktorí sú vystavovaní zriedkavejšie,“ pokračovala francúzska kurátorka.

Idylické obrázky strieda dráma komunardov, zabarikádovaných pred parížskou radnicou. Vizuálne umelecké výboje striedajú zábery z vojnových konfliktov. Blížiaci sa koniec druhej svetovej vojny približuje triumfálny návrat Charlesa de Gaulla do Paríža. Vábeniu fotografie neodolali ani mnohí umelci – impresionistický maliar Edgar Degas, surrealistická poetka, maliarka a Picassova milenka Dora Maar, sochár Constantin Brancusi, experimentátor Marcel Duchamp či filmová režisérka Agnes Varda.

Kurátorka pripomína, že pri vnímaní fotografie treba brať zreteľ aj na vývoj technológií. „Na začiatku sa vyvíjala pomaly prostredníctvom bohatých vynálezcov s vášňou pre fotografiu. S evolúciou techník – reprodukovateľnos­ťou, skrátením expozičného času – sa vďaka fotografom ako Félix Nadar alebo Mayer & Pierson komercionalizo­vala,“ spomenula Sophia Schmit. Každú fotografiu sprevádza text. Približuje udalosť či situáciu, ktorá je na fotografii, a prináša aj podrobné informácie o jej autorovi. Expozícia tak ponúka nielen vizuálne, ale aj myšlienkové dobrodružstvo.

Treba oceniť, že keď už raz na Slovensko pricestuje skvelá výstava, môžu ju vidieť návštevníci aj inde, nielen v hlavnom meste. Výstava 100 x France – Francúzska fotografia od zrodu po súčasnosti, ktorá bude v banskobystrickej Stredoslovenskej galérii do 24. februára, ponúka nesmierne veľa. Nielen príbeh fotografie, ale aj krajiny, v ktorej sa zrodila.

debata chyba