Trúfalá krádež Dalího diela má dobrý koniec

Bola to jedna z najtrúfalejších krádeží umenia vôbec. Nenápadný muž vošiel do manhattanskej galérie uprostred dňa a priamo pod kamerou zvesil zo steny originál od Salvadora Dalího. Vložil ho do nákupnej tašky a vyšiel na ulicu, kde sa stratil v dave. Dnes už je krádež, ktorá sa odohrala v júni minulého roka, vyriešená. Muž sa po medializácii záberov z bezpečnostnej kamery zľakol a obraz vrátil.

23.02.2013 16:00
debata

Maľbu Salvadora Dalího Cartel des Don Juan Tenorio (1949) odborníci ohodnotili na 150-tisíc dolárov (takmer 114-tisíc eur). Dvadsaťdeväťročný Aténčan Phivos Istavrioglou, ktorý ju odcudzil v priestoroch newyorskej galérie, si však neprilepšil ani o cent. Hoci sa mu s hľadaným obrazom podarilo bezprostredne po krádeži dostať až do Grécka, keď zistil, že krištáľovo jasné zábery z bezpečnostnej kamery polícia rozposiela do celého sveta, spanikáril.

Salvador Dalí: Cartel des Don Juan Tenorio (1949) Foto: BBC
Dali Salvador Dalí: Cartel des Don Juan Tenorio (1949)

Podľa štátneho žalobcu Johna Arnolda mladý muž obraz poslal galérii naspäť z falošnej európskej adresy. Usvedčil ho však ďalší z pochabých činov, ktorých sa počas pobytu v USA dopustil. Tamojšia polícia už mala jeho odtlačky z fľaše s limonádou, ktorú sa predtým pokúsil ukradnúť zo supermarketu. S odtlačkami na zásielke s obrazom boli v perfektnej zhode.

Zatknúť mladíka však mohla newyorská polícia len na americkej pôde. Rozhodli sa ho teda chytiť do pasce. Kontaktoval ho dôstojník vydávajúci sa za majiteľa galérie, ktorý chce jeho odvahu oceniť pozíciou špeciálneho konzultanta. Istavrioglou na „filmový“ trik skočil, dnes už čaká na rozsudok vo väzobnej cele.

debata chyba