Frešo vystavuje v Berlíne Ježiša Krista ako gitaru

Obraz Ježiša Krista premenený na gitaru aj ikony Panny Márie stvárnené do modernej podoby, aj takéto kontroverzné diela vystavuje výtvarník Viktor Frešo v Berlíne. Jeho diela si vybrala galéria Komart v Berlíne, ktorá sa venuje súčasnému umeniu. Výstavu s názvom Pure for you otvorí Frešo osobne dnes a potrvá do 15. apríla.

21.03.2013 09:00
Viktor Frešo vystavuje najnovšiu tvorbu v... Foto:
Viktor Frešo
debata

Viktor Frešo sa zapísal do povedomia ako provokatívny aj kontroverzný umelec. Jeho prístup k umeniu patrí k netypickým – dielami verejne prezentuje svoje radikálne a často pohŕdavé názory na spoločenskú a kultúrnu situáciu. Tento raz si zvolil intímnejšiu tému, v ktorej je však stále cítiť jeho rukopis – podtón ľahkosti, humoru a hry. V galérii Komart predstaví 15 diel zo svojej najnovšej tvorby, agentúru SITA o tom informovala PR manažérka Zuzana Kizáková. „Chcel som vytvoriť novodobé ikony, prepojiť stredoveké a súčasné umenie. K svätým som preto pridal hudobné, šoubiznisové a iné imidžové prvky, ktoré sa bežne v ikonografii nepoužívajú. Veď aj cirkev je jeden veľký šoubiznis,“ citovala Kizáková Freša. Umelec tvrdí, že nechce útočiť na náboženstvo, ale na stereotypy.

Diela Viktora Freša (1974) sa za desaťročie jeho umeleckej práce dostali na takmer 200 výstav doma aj v zahraničí. Okrem susedných krajín vystavoval už v Paríži, Berlíne, Washingtone, Chicagu, Bangkoku, Hong Kongu, Buenos Aires či v Kapskom meste. Kizáková pripomenula, že v minulosti zaujal napríklad projektom Who is the king – Kto je kráľ. Otočil v ňom svet šoubiznisu naruby tým, že sa on sám nechal vyfotografovať – ako prototyp mladého úspešného muža – známymi slovenskými a českými osobnosťami, napríklad Bolkom Polívkom, Mirom Žbirkom, ale aj Václavom Havlom. Zaujal aj projektmi – Binderfresh, v ktorom sa spojil s maliarom Erikom Binderom či Metamorfózy Václava Havla, v ktorom podľa stredovekých postupov vytvoril ikony Václava Havla ako svätca.

debata chyba