Fedor Vico je majstrovský diagnostik politickej scény

Na ostrom brale stojí Jánošík a hovorí svojej družine: "Chlapci, zle je. Sme sami. Poddaní sa poddali." Drábi vlečú reťazami spútaného zbojníka a hovoria mu: "Máš šťastie, že žiješ v demokratickom štáte. Je celkom možné, že ťa budeme mučiť len jedno volebné obdobie." Aj tieto karikatúry sú medzi desiatkami ďalších, ktoré Fedor Vico vystavuje v Krajskom múzeu v Prešove. Výstavu, pripravenú k 300. výročiu Jánošíkovej popravy, nazval Zbojníci na Slovensku s podtitulom Včera, dnes a zajtra. Predstavuje viac ako 150 kresieb zo seriálu Dereš.

27.03.2013 16:00
Fedor Vico Foto:
Fedor Vico vystavuje v Krajskom múzeu v Prešove.
debata (1)

Zbojnícky seriál Fedora Vica začal vychádzať na stránkach Roháča v roku 1965. Odvtedy mapuje svojimi karikatúrami najmä politickú realitu. „Mám v povahe byť trošku spurný voči vrchnosti. Asi preto som si zvolil postavu Jánošíka,“ vysvetľuje autor. „Od apolitických kresbičiek zo začiatku cez legendu – Anča, pandúri, hrach – až po súčasnosť mapujú moje Dereše, čo sa dialo a deje na slovenskej politickej scéne,“ konštatuje Vico, majstrovský diagnostik spoločenských neduhov.

„Kdeže, chlapče. Pánov už niet. Hnali sme ich svinským krokom až hen, do parlamentu.“ Vysvetľuje vidiečan nezorientovanému zbojníkovi. Pri ohníku sedí zbojnícka družina, Jánošík nahlas číta z novín: „Nože počúvajte, čo o nás píše zahraničná tlač: V srdci Európy žije malý národ, ale jeden je väčší zbojník ako druhý.“

Od polovice šesťdesiatych rokov, keď so zbojníkmi začínal, sa jeho hrdinovia zmenili. Zmenšil im nos, pretiahol línie postáv, text natlačil do bubliny. „Dnes robím pre noviny Šport, ale aj do tých karikatúr sa mi podchvíľou natlačia zbojníci,“ povedal Fedor Vico. V česko-slovenskej súťaži Novinárska cena 2011 získal Hlavnú cenu za najlepší kreslený humor.

Svoj vzťah k zbojníkom dokresľuje aj citátom zo Speerovho cestopisu Uhorský Simplicissimus z konca 17. storočia, ktorý vložil medzi svoje obrázky aj do katalógu. „Príšerné bolo počúvať, ako pripíjajú na zdravie na kôl nastoknutým, kolesom lámaným, na háky povešaným a za živa odratým predchodcom. A ako oslavujú ich zbojnícke výčiny a statočnosť pri vytrpenom mučení. Slovom predmetom ich diškurzu nebolo nič iné iba zbíjanie, vraždenie a vyhrážanie vypálením majetkov toho či onoho pána. A zhovárali sa o všelijakých nebezpečenstvách, ktoré podstúpili na zboji. Ich rozhovor bol veru taký hrozný, že z toho vlasy dupkom vstávali. O všetkom sa spolu zhovárali po slovensky a po rusnácky, lebo všetci zbojníci sú Rusnáci.“ „Viete, že ja som Rusnák,“ dopĺňa Vico so smiechom po prečítaní úryvku zo starého cestopisu.

Návštevníkom svojej výstavy, ktorá bude v Krajskom múzeu v Prešove do konca apríla, odkazuje: „Chcel by som ňou pripomenúť súčasným zbojníkom, že toho najslávnejšieho popravili už v roku 1713.“

1 debata chyba