Zruší Staré Mesto Galériu Cypriána Majerníka?

"So znepokojením som prijala správu o Vašom rozhodnutí zrušiť pracovné miesto kurátora v Galérii Cypriána Majerníka, čo podľa jej stanov znamená de facto zrušenie samotnej galérie." Týmito slovami sa začína otvorený list, ktorý v pondelok 25. marca poslala generálna riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá starostke mestskej často Bratislava-Staré Mesto Tatiane Rosovej.

28.03.2013 14:00
debata (2)

Otvorený list generálnej riaditeľky SNG, ako aj Protest výtvarnej a kultúrnej obce sú reakciou na odvolanie Richarda Gregora z postu vedúceho Centra vizuálneho umenia Bratislava-Staré Mesto a kurátora Galérie Cypriána Majerníka.

„Tento krok zo strany vedenia MČ považujeme za neuvážený, ohrozujúci činnosť a samotnú existenciu galerijnej inštitúcie, o ktorej vznik, etablovanie a úspešný rozvoj sa zaslúžil práve historik a teoretik umenia Richard Gregor,“ píše sa v Proteste výtvarnej a kultúrnej obce proti odvolaniu z funkcie a výpovedi Richarda Gregora z Galérie Cypriána Majerníka. Pod projekt sa podpísalo takmer 25 osobností, medzi inými aj sochár Jozef Jankovič, výtvarník Rudolf Sikora, riaditeľ Galérie mesta Bratislavy Ivan Jančár či sochár Juraj Bartusz.

„Domnievame sa, že výpoveď je právne irelevantná, pretože nemá všetky právne náležitosti. Takisto sa neurčili ďalšie právne relevantné kroky, teda nie je zrejmé, či sa galéria ako zbierkotvorná inštitúcia zruší, alebo prejde pod iného zriaďovateľa,“ píše sa v stanovisku Galerijnej rady Galérie Cypriána Majerníka zo včerajšieho zasadnutia.

Kvôli nedostatku financií v rozpočte krátila Staré Mesto príspevky všetkých organizáciám vo svojej správe. Podľa nemenovaného zdroja to bol práve poslanecký zbor, kto rozhodol o tom, že prevádzkovanie galérie je finančne veľmi náročné a mestská časť na to nemá peniaze. Ak by sa však našiel nový prevádzkovateľ, ktorý by prevádzku finančne zabezpečil, Staré Mesto je s ním ochotné spolupracovať. Aký bude osud Galérie Cypriána Majerníka alebo či sa stane minulosťou, bude jasné 1. júla, keď Richardovi Gregorovi vyprší výpovedná lehota.

2 debata chyba