Zlaté súdky sa odkotúľali do sveta

Na pešej zóne pred Šarišskou galériou v Prešove bolo v pondelok predpoludním veselo. O pol dvanástej sa tam začalo slávnostné vyhlásenie výsledkov 19. ročníka medzinárodnej súťaže Zlatý súdok 2013, spojené s odovzdávaním cien. O tridsať minút skôr - ako už tradične na Deň vtákov - otvorili v Šarišskej galérii rovnomennú výstavu. Okrem ocenených kresieb vystavuje aj výber toho najlepšieho, čo tento rok do súťaže prišlo.

03.04.2013 14:00
debata

„Téma súťaže je zábavná a stále tá istá – pivo. Je obdivuhodné, čo všetko sa na ňu dá vymyslieť. Ľudia sú stále nanovo smädní, a tak je to aj s kresleným humorom. Autori stále prinášajú nové a zaujímavé nápady,“ povedal konateľ medzinárodnej súťaže Fedor Vico.

Marek Cina odišiel z Prešova s Cenou Igora... Foto: ZS
zlaty dusok marek cina Marek Cina odišiel z Prešova s Cenou Igora Ševčíka.

Do súťaže sa tento rok prihlásilo 202 autorov z 37 krajín – od Austrálie, Brazílie a USA cez Čínu, Izrael, Gruzínsko a Turecko až po Francúzsko, Taliansko, Holandsko, Fínsko, Poľsko či Rusko.

„Vo svete už o našej súťaži vedia, nikoho netreba vyzývať, rovno nám posielajú kresby,“ spomenul konateľ súťaže a renomovaný karikaturista. Na porovnanie – do prvého ročníka Zlatého súdka sa v roku 1995 prihlásilo päťdesiat autorov, hlavne zo Slovenska, Česka, Nemecka a Ukrajiny. Za devätnásť rokov si Zlatý súdok získal vysoké renomé aj v rámci medzinárodných súťaží karikatúr. O sedem cien súťažilo tento rok 505 kresieb, ktoré hodnotila medzinárodná porota pod vedením Dušana Pončáka. Dôležitý nebol len vtipný nápad, ale aj výtvarné stvárnenie. Grand Prix získal Oleksy Kustovsky z Ukrajiny. Na jeho kresbe sa vznáša mohutný chlapík s okrídleným pivným sudom na chrbte nad hniezdom, v ktorom trónia nedopité pivné krígle.

Oleksy Kustovsky z Ukrajiny získal Grand Prix. Foto: ZS
zlaty sudok grand prix kustovsky 2 Oleksy Kustovsky z Ukrajiny získal Grand Prix.

Prvou cenou odmenila porota Krzysztofa Grzondziela z Poľska, druhou Stephanie Sergeant z Francúzska, treťou Ivaila Tsvetkova z Bulharska. Porota udelila aj tri Zvláštne ceny, v ktorých „zabodovali“ konečne aj slovenskí autori. Marek Cina si prezval Cenu Igora Ševčíka, Andrej Mišanek Cenu Pivnej galérie a Luka Lagator z Čiernej Hory Cenu Pivovaru Šariš.

„Som držiteľom najväčšej zbierky karikatúr ma tému pivo. Nedám ju z ruky, kým nenájdem niekoho, kto pochopí, že je jediná na svete,“ spomenul Fedor Vico, ktorý sníva o Pivnej galérii. Azda sa už blýska na lepšie časy a sen by sa onedlho mohol stať skutočnosťou.

Stephanie Sergeant z Francúzska si zo súťaže... Foto: ZS
zlaty sudok 2 cena sergeant Stephanie Sergeant z Francúzska si zo súťaže odniesla cenu za druhé miesto.

Výstava Zlatý súdok 2013, ktorá bude v Šarišskej galérii v Prešove do 12. mája, ponúka nápady na tému „zlatého moku“ od výmyslu sveta. Pobaví aj podpichne, v každom prípade vyčarí na tvárach návštevníkov úsmev.

debata chyba