Rebel českej výtvarnej tvorby v Oravskej galérii

Jiří Načeradský a Ivan Melicherčík, jeden nestor súčasnej českej maľby, druhý publicista a uznávaný zberateľ umenia. Výsledkom tohto spojenia je kolekcia 54 obrazov, ktoré zberateľ označuje za pýchu svojej súkromnej zbierky, a ktorú prezentuje v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne.

07.04.2013 07:00
vystava naceradsky dolny kubin Foto:
Diela Jiřího Načeradského vystavuje Oravská galéria v Dolnom Kubíne do 2. júna.
debata

„Vari so žiadnym maliarom som sa počas mojej bezmála štyri desaťročia trvajúcej zberateľskej anabázy nestotožnil s tvorbou, štýlom, naturelom i nazeraním na svet natoľko, ako s rebelom českej výtvarnej scény Jiřím Načeradským. Prvý obraz Špirála z roku 1985 som si kúpil pred dvadsiatimi rokmi, ale tvorbu autora som s obdivom a rešpektom sledoval už dávno predtým“, vyznal sa Ivan Melicherčík Oravskej galérii. Jej riaditeľka a kurátorka výstavy Eva Ľuptáková dodáva, že nestor súčasnej českej maľby Jiří Načeradský vystavuje v Oravskej galérii a vôbec po prvýkrát na Slovensku v takomto širokom priereze svojej viac ako polstoročnej tvorby. Ľuptáková Načeradského opisuje ako veľmi dynamického a otvoreného človeka, ktorý rovnako otvorene a veľmi presne vyjadruje svoje názory a taká je aj jeho tvorba. "Je zároveň veľmi disciplinovaný a zodpovedný. Sám hovorí, že umelec si nemôže dovoliť kamufláž. Musí mať jasnú víziu a koncepciu, čo chce vytvoriť. Nemá rád, keď sú „náhodilosti“ povyšované na veľké umenie. To sa mu prieči. Hovorí, že autor je v plnej miere zodpovedný za tvorbu, ktorú divákovi ponúka a ona tak aj musí pôsobiť,“ parafrázuje umelca kurátorka výstavy.

Jeho diela sú charakteristické hlavne zameraním na ľudské telo a ľudské postavy, niekedy aj s erotickým a sexuálnym podtextom a kontextom. Do povedomia širokej verejnosti sa dostal ako tvorca obrazov ženských postáv Venuší a Modliviek. Venuše sú bucľaté dámy, inšpirované prehistorickými archeologickými nálezmi a modlivky sú predobrazom chudých moderných žien. Zmocnia sa samčeka, odhryznú mu hlavu a je to… Aspoň v prírode.

„S jeho menom je v českom výtvarnom umení spojený terminus technicus – nová figurácia. Načeradský je výsostný figuralista,“ vysvetľuje Ľuptáková. Ťažiskom expozície je séria veľkoplošných, bezmála trojmetrových, obrazov a vrátane diel zo staršej autorovej tvorby majú v Oravskej galérii výstavnú premiéru.

Melicherčík a Načeradský sa stretli a zberateľ následné priateľstvo s charizmatickým umelcom považuje za jeden z osobitne šťastných okamihov života. Autorove obrazy sú pýchou jeho rozsiahlej zbierky umenia. „Maľba je jeho život a droga súčasne. Vážim si tohto dílera, pretože Načeradský je pre zberateľa vskutku ozajstnou drogou,“ povedal.

73-ročný umelec žije a tvorí v Prahe. Vyštudoval Akadémiu výtvarných umení v Prahe, kde sa v 90. rokoch minulého storočia vrátil ako profesor. Načeradského diela vystavujú popredné české galérie, zastúpenie má i v parížskom Centre Georges Pompidou.

Výstava Jiří Načeradský v zbierke Ivana Melicherčíka potrvá vo výstavnej sieni Župného domu, v Oravskej galérii, v Dolnom Kubíne do 2. júna.

debata chyba