Mestská galéria vytvára obrazový portrét Bratislavy

Vytvoriť obrazový portrét Bratislavy je cieľom výskumu Galérie mesta Bratislavy (GMB). Prvú časť z neho prinesie verejnosti galéria na výstave "Mesto Bratislava, Rytmus mesta" už od soboty 20. apríla v rámci 10. ročníka podujatia Bratislava pre všetkých. "Rôzne mestá majú rôzne tváre. Výstava Mesto Bratislava. Rytmus mesta je prvou časťou dlhodobo plánovaného výskumu, zameraného na náčrt portrétu nášho mesta," informovala agentúru SITA galéria. Upozornila, že podtitul výstavy je požičaný z maľby Alojza Klima s názvom Rytmus mesta, ktorá vznikla v roku 1971 a je súčasťou zbierok GMB. Galéria je mestskou inštitúciou, ktorá má vo svojom štatúte aj akvizíciu a uchovávanie diel s témou Bratislavy.

20.04.2013 09:00
Michal Čermušák: I see you Foto:
Michal Čermušák: I see you
debata

Výstava predstaví prierez témou života v meste na základe výtvarných diel 2. polovice 20. storočia a súčasnosti zo zbierok GMB. „Prvoradým cieľom projektu je prezentovať mesto Bratislava iným spôsobom, ako sme zvyknutí v galériách. Zámerom je iným okom sa pozrieť na vývoj mesta, na spôsob života zachytenom vo výtvarných dielach,“ informovala galéria. Výstava prezentuje Bratislavu ako mesto s pulzujúcim životom, ktorý vytvára množstvo pestrofarebných komponentov rozličných tvarov a tvoria spolu menej či viac harmonický celok. Návštevníci na nej nájdu medzi iným obrazy od Alojza Klima, Viktora Hulíka, Július Koller, bratislavskej rodáčky, Ester Martinčekovej-Šimerovej, Oľgy Paštékovej a ďalších.

Výstavu Mesto Bratislava, Rytmus mesta pripravila kurátorka Zsófia Kiss-Szemán a záujemcovia si ju môžu pozrieť do 9. júna. V sídle Galérie mesta Bratislavy v Pálffyho paláci na Panskej 19 bude prístupná denne okrem pondelka od 11:00 do 18:00. Viac podrobností o programe galérie možno nájsť na jej webstránke – www.gmb.sk.

debata chyba