Česi komiksom mapujú aj svoju históriu

Rychlé šípy. Čtyřlístek. Ale aj Muriel a andělé či Alois Nebel. Kreslené príbehy majú na západ od rieky Morava jednoznačne bohatšiu tradíciu i súčasnosť ako komiks na Slovensku.

08.05.2013 14:00
rychle sipy Foto:
Známy príbeh Rýchlych šípov Jaroslava Foglara kreslil Jan Fischer a neskôr Marko Čermák.
debata

Vari aj preto tam v poslednom čase vznikli dva pozoruhodné projekty, v ktorých autori komiksovou formou popisujú českú históriu. Každý je pritom úplne iný.

Kniha Ješte jsme ve válce, ktorá vyšla v roku 2011, je kolekciou trinástich dobrodružných komiksov. Nevystupujú v nej však vymyslení superhrdinovia, ale konkrétni ľudia, ktorí hrdinsky vzdorovali totalitám v 20. storočí. V príbehoch si prečítate o ľuďoch, čo zažili holokaust, gulag, odsun sudetských Nemcov či komunistické perzekúcie v 50., ale aj 80. rokoch minulého storočia.

Publikácia, ktorú vydalo vydavateľstvo Argo v spolupráci s nakladateľstvom Post Bellum a českým Ústavom pre štúdium totalitných režimov, strhne čitateľa od prvého po posledný príbeh aj vďaka pestrofarebnosti. Pracovali na nej traja scenáristi a až trinásť ilustrátorov. Jedným z nich bol aj Slovák Martin Plško. Adaptoval časť podkladov od Adama Drdu.

„V priebehu práce na mojom komikse im vypadol výtvarník pre animovaný medailón o jednom z laureátov Ceny Paměti Národa Imrichovi Gablechovi a oslovili ma, či by som nepracoval aj na animovanom filme. Na komikse aj filme som robil po nociach, popri mojom bežnom zamestnaní. Spal a žil som málo, ale výsledok stál za to,“ povedal o spolupráci Plško.

Po naozaj dobrodružných kreslených príbehoch skutočných ľudí navyše autori zaradili vždy aj jednu stranu, na ktorej predstavili hlavného hrdinu aj s jeho fotografiami (jednou archívnou, z čias, keď sa príbeh odohrával, a druhou súčasnou). V časoch, keď mladí často nepoznajú rozdiel medzi rokmi 1968 a 1989, tak zároveň vznikla ideálna učebná pomôcka.

Aj druhý komiksový projekt sa zaoberá českou históriou. Ako pedagogický doplnok by však určite neobstál. Komiks Opráski sčeskí historje pôsobí na prvý pohľad príšerne. Využíva kresbu akoby narýchlo vyrobenú v amatérskom programe Kreslenie (Paintbrush) a je písaný s gramatickými chybami a prehádzanými písmenami v slovách.

To všetko je však zámer – ide o humor internetovej generácie. A tej sa páči. Na Facebooku má komiks 12-tisíc fanúšikov. A hoci históriu paroduje, politicky nekorektne upravuje a prepisuje, mnohé fóry pochopia len ľudia, ktorí majú vedomosti o českých historických osobnostiach a udalostiach. Mladých preto môže provokovať, aby si pre pochopenie komiksu dejepis doštudovali. V tomto roku na to budú mať navyše ešte viac príležitostí. Komiks, ktorý pôvodne začal na blogovacom systéme Tumblr, zaradil na svoje stránky celoštátny tlačený školský časopis Redway.

debata chyba