Bienále ilustrácií Bratislava je ostrovom umenia

Jediné miesto na svete, kde sa vystavujú originály ilustrácií kníh pre deti, je Bienále ilustrácií Bratislava. Na otvorenie 24. ročníka je už takmer všetko pripravené. Prví návštevníci si môžu prezrieť súťažné ilustrácie aj ďalšie výstavy v bratislavskom Dome umenia od 6. septembra.

12.06.2013 16:00
Dušan Kallay Foto:
Aj Dušan Kállay s ilustráciami Dobšinského Slovenských rozprávok bude súťažiť o Grand Prix.
debata

„Bienále ilustrácií Bratislava už pol storočia mapuje a hodnotí nekomerčné ilustrácie detských kníh. Zároveň výrazne ovplyvňuje vizuálnu úroveň kníh pre deti na celom svete,“ povedala generálna komisárka BIB Zuzana Jarošová. Tento rok sa do súťaže prihlásilo najviac z posledných ročníkov, až 49 krajín. Špičkové kolekcie predstavia v Bratislave ázijské krajiny, po prvý raz príde veľký súbor ilustrácií z Číny. Vystavovať budú aj štáty, ktoré na Bienále ilustrácií Bratislava už dávno neboli," pokračovala generálna komisárka.

Témou medzinárodného bienále aj sympózia je Identita dnes s podtitulom Národná kultúrna identita ilustrácie v čase globalizácie. „Detské knihy sa stále viac na seba podobajú. Aj preto, že veľké nadnárodné vydavateľstvá si vyberú ilustrátora a potom knižku pre deti vydávajú vo všetkých jazykoch a na celom svete,“ pokračovala Zuzana Jarošová.

Samostatná výstava predstaví tvorbu juhokórejskej ilustrátorky Eunyoung Cho, ktorá získala pred dvoma rokmi Grand Prix BIB 2011. Ďalšia expozícia uvedie výber z diela Petra Sísa, v USA žijúceho českého výtvarníka, ktorý minulý rok získal Cenu Hansa Christiana Andersena. Knihami aj textami sa predstaví ďalšia laureátka Andersenovej ceny za literatúru Marie Therese Andruetto z Argentíny. Z výtvarníkov, ktorí výrazne ovplyvnili slovenskú ilustrátorskú scénu, zaostrí tentoraz BIB na Jaroslava Vodrážku. Súčasťou expozície budú aj kolekcie originálnych ilustrácií slovenských výtvarníkov, ktoré získali ocenenia v predchádzajúcich 23 ročníkoch bienále.

O Grand Prix, päť Zlatých jabĺk, 5 plakiet a ďalšie ocenenia bude súťažiť viac ako 300 ilustrátorov. Spomedzi 29 autorov, ktorí sa prihlásili do súťaže, vybrala porota pätnásť, ktorí sa tiež budú uchádzať o Grand Prix. „Okrem renomovaných ilustrátorov sa v súťaži objavili aj nové mená, dokonca i študenti. Bolo ťažké zvoliť, kto nás bude reprezentovať na BIB-e. Vybrali sme to najlepšie,“ povedala komisárka Viera Anoškinová.

Výstava Súčasná slovenská ilustrácia detskej knihy v Malej galérii bratislavskej Bibiany predstavuje ilustrácie a knihy všetkých 29 súťažiacich výtvarníkov. Do 7. júla môžu návštevníci premýšľať, čím zaujal Dušan Kállay, Martin Kellenberger či Martina Matlovičová-Králová a aké sú ich šance získať Grand Prix BIB 2013.

debata chyba