Hlavy, ktoré nepatria nikomu

Tých hláv má viac, ale tridsaťjeden z nich si môže pozrieť v týchto dňoch aj verejnosť. Výstava Hlavy zo zbierky Ivana Melicherčíka v bratislavskej Roman Fecik Gallery na Zámočníckej ulici odkrýva ďalšie zákutia z kolekcie známeho slovenského zberateľa.

16.07.2013 08:00
vystava, hlavy, Ivan Melichercik, Foto:
Ivan Melicherčík s hlavou od Jana Švankmajera.
debata

Sochy či plátna, keramika, bronz či olejomaľba, rôzne techniky a rôzne vyhotovenia – to ponúka aktuálna výstava, ktorá potrvá do druhého augusta. Diela spája motív hláv, ktorých našiel známy milovník výtvarného umenia Ivan Melicherčík vo svojich zbierkach niekoľko. „Rozličných hláv mám viac, ale sú to väčšinou autoportréty alebo portréty a nakoniec som sa rozhodol vybrať len tie, ktoré nepatria nikomu,“ vysvetľuje zberateľ a dodáva, že zobrazenia konkrétnych osôb patria do inej tvorivej kategórie.

Návštevníci si tak môžu pozrieť tridsaťjeden hláv s rozpätím vzniku od roku 1911 až do roku 2013, a to od autorov zo siedmich krajín sveta. Katalánsky maliar Rai Escalé dokonca na vernisáž osobne pricestoval až zo Španielska. Okrem neho Melicherčík vystavil napríklad aj hlavy od umelcov ako Jan Švankmajer, Vincent Hložník, František Gross, Mikuláš Galanda, Momčilo Antonovič, Jozef Jankovič, Ladislav Guderna alebo Jiří Načeradský. Plagáty a pozvánky na výstavu zdobí plechová hlava od významného ruského sochára Nauma Gaba z roku 1916.

Ivan Melicherčík však medzi jednotlivými dielami favoritov nemá. „Pre mňa sú všetky veci v zbierke rovnocenné. Tvoria jednu mozaiku a každý obraz alebo každá socha dokopy vytvárajú pevné ohnivko v reťazci,“ hovorí. Na momenty, keď získal to či ono dielo, si pamätá. „Ide o okamihy, ktoré sa vám ako zberateľovi hlboko vryjú do pamäti, spomínam si na každé jedno dielo.“ Hlavy sú len útlou časťou jeho rozsiahlej zbierky, z ktorej vybrané motívy vystavoval už niekoľkokrát. „Akonáhle objavím jeden motív, začnem premýšľať nad výstavou,“ opisuje vášnivý zberateľ. Čo príde po hlavách, ktoré nepatria nikomu, zatiaľ neprezradil.

debata chyba