Sochy obsadili aj bratislavské námestia

Už ste videli tie sochy na stromoch? Určite si nenechajte taký zážitok ujsť! S prekvapením v hlase si vety obdivu posielajú nielen Bratislavčania. Aj fotoaparáty turistov miera do korún platanov na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. Poľský sochár Tomasz Koclega totiž usadil svoje Hniezda do korún stromov. Z výšky hľadia na okoloidúcich sediaci starci s veľkými rukami.

26.07.2013 12:00
Richard Keťko Oil Daily Foto:
Richard Keťko: Oil Daily
debata

„Presne tak to má byť. Sochy majú vyvolať záujem aj v ľuďoch, ktorí do galérií nechodia. Pre mnohých je kontakt s výtvarným dielom na ulici či v parku nepoznaným zážitkom. Sochy v prepojení s okolitým prostredím či architektúrou miesta vytvárajú jedinečné kompozície a neopakovateľnú atmosféru,“ povedal výtvarník Viktor Hulík, autor projektu Socha a objekt.

Sochy a objekty zaplavili tento rok bratislavské námestia i zákutia a obsadili osem galérií už po osemnásty raz. Sú ich viac ako dve stovky. Vytvorilo ich 116 sochárov zo 16 krajín. Okrem domácich tvorcov prezentujú svoju tvorbu sochári z Holandska, Francúzska, Talianska, Nemecka, Dánska, zo Švédska, z Belgicka, Poľska, Maďarska, Českej republiky, Rakúska, Uruguaja, Venezuely, Japonska aj USA.

„Táto prehliadka si kladie za cieľ predstaviť divákom širokú škálu možností a podôb sochárskej tvorby. Pravidelne ponúka i široké spektrum autorského zastúpenia – od renomovaných tvorcov až po začínajúcich autorov či čerstvých absolventov vysokých škol,“ vysvetlil Viktor Hulík.

Keď vládne geometria

Do dreveného rámu napol niekoľko nití. Svetlo a tiene v ňom vytvára geometrický obrazec. Veľmi jednoduché prostriedky vystačili talianskemu výtvarníkovi Manfredovi Massironimu na vytvorenie pôsobivého diela. S takmer piatimi desiatkami ďalších tvorcov prezentuje svoje dielo v Dome umenia na výstave pod názvom GEOmetria & MMM.

Farbami svietiace objekty Václava Fialu výstavu rámcujú. Invenčné myšlienky vyjadruje pomocou rúr, z ktorých formuje abstraktné diela, zasahujúce jednoduchosťou. Z čistých geometrických tvarov vybudoval Peter Roller tajomné mýtické mesto. Viktor Frešo provokuje naklonenou konštrukciou v ružovom tóne. Plastika zo skla Huga Demartiniho fascinuje čistotou aj výrečnosťou. Prechádzka expozíciou ukazuje nekonečné možnosti geometrie v súčasnom výtvarnom umení.

„Sochy sa nakláňajú, vratko kopia, množia, žiaria vnútorným svetlom alebo extrémnou farbou, rozvíjajú sa do videí a v rámci priestoru galérie sa stávajú ucelenými samostatnými inštaláciami. Niektoré diela sa sarkasticky dotýkajú otázok feminizmu a rodu, obrazu tela a choroby, utláčania štátov, anarchie a vojny. A v niektorých sa prejavuje nikdy sa nekončiaci spor socha verzus maľba,“ uviedla Ann Albanová, kurátorka výstavy Čerenie vôd/Za veľkou mlákou – Clevelandskí sochári v Bratislave. V Galérii Slovenskej výtvarnej únie predstavuje výber z tvorby desiatich výtvarníkov pôsobiacich v meste len o málo menšom než Bratislava. Vystavené diela oslovia formou, štruktúrou i myšlienkou a zmyslom pre krásu.

Tomasz Koclega: Hniezdo Foto: Ľuboš Pilc
Tomasz Koclega Hniezdo Tomasz Koclega: Hniezdo

Sila kruhu a štvorca

„Všetko, čo človek robí, sa potom odráža v jeho práci,“ tvrdí český sochár Jan Kašpar. Pod názvom Figúra – sila kruhu a štvorca vystavuje výber z jeho tvorby Galéria Z. „Sochárčina je drina, ktorá sa síce začína nápadom, ale práca so železom je naozaj ťažká a má jednoduché základné pravidlo. Človek môže pri práci manipulovať len s tým, čo unesie,“ vysvetlil.

Z kruhov a štvorcov vytvára magické plastiky a objekty. Abstraktné – hoci Romulove lode či Nirvánu. Stačí však popustiť uzdu fantázii a pred očami návštevníka ožívajú neobyčajné príbehy. Zatavuje ich do kovových plastík rovnako ako do bielych obrazov. Autorovi zdanlivo stačí málo na vyvolanie silného zážitku.

„Vždy ma vzrušovala hmota, ktorá sa rozhýbe a nespadne. Inšpirovali ma Calderove kinetické objekty, aj keď ja mám iné tvaroslovie,“ spomenul Jozef Hobor. Spolu s Jurajom Gavulom a Jánom Kelemenom vystavuje v komorných priestoroch K Gallery. Gavulove plastiky uchvátia zrak nápadmi, ktoré realizuje minimalistickými výrazovými prostriedkami. Hoci výstava je neveľká, ponúka silné zážitky zo stretnutia s originálnymi výtvarníkmi.

Väčšina výstav 18. ročníka medzinárodného projektu Socha a objekt potrvá do konca augusta. Niektoré – napríklad v Dome umenia – končia v posledný júlový deň. Všetky však ponúkajú nevšedné stretnutie s umením.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #sochy #K Gallery #Dom umenia #galéria