Portfólio Roberta Bruna

V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch ilustroval viac ako šesťdesiat kníh. Zo súťažnej prehliadky Bienále ilustrácií Bratislava si v roku 1987 odniesol Zlaté jablko.

09.08.2013 16:00
debata

Ilustrácie, ale aj grafické listy Roberta Bruna pravidelne získavali domáce aj zahraničné ocenenia. „V časoch normalizácie sa stali knihy dobrým azylom. Poslednú knihu som ilustroval v roku 1995,“ spomenul popredný grafik, ilustrátor a maliar.

Z výstavy Roberta Bruna Portfólio. Foto: GMB
Robert BRUN Z výstavy Roberta Bruna Portfólio.

Rozhodol sa sústrediť na maľbu. Pod názvom Portfólio 2008 – 2012 predstavuje v Žiline žijúci a tvoriaci umelec výber z najnovšej tvorby v Galérii mesta Bratislavy. „Hneď na začiatku si pripomeňme, že Robert Brun začínal ako vyhranený figuralista,“ pripomína kurátor výstavy Ivan Jančár. Pri pohľade na kolekciu veľkoformátových plátien však sotva môže byť o figúre reč. Maliar, ktorý sa uzavrel do súkromia svojho ateliéru a málokedy vystavuje, sa totiž pustil na cestu objavovania možností abstrakcie.

„Vo väčšine jeho obrazov z rokov 2008 až 2012 by sme obrysy figúr hľadali márne. Tí, čo poznajú jeho vývoj, však vedia, že vnútri obrazu sa predsa len nachádzajú. Tento proces bol postupný – figúra sa ,rozpúšťala‘ s podržaním jej základných znakov, pomaly, v skratke a deformácii tvaru opúšťala plochu a zostávala tam len jej fosília, ozvena konkrétneho tvaru, ktorá sa dá dešifrovať len podvedome,“ vysvetlil kurátor.

Frontman, Alter Ego, Observer… Robert Brun formuluje svoje vizuálne myšlienky v cykloch. Z drobných znakov – kruhov, krížov, štvorcov a iných znamienok – skladá vzrušujúce príbehy plné metafor a symboliky. Vystačí s minimom farebných tónov – čiernej, bielej či farby zeme. Na veľkom plátne sa znaky zoskupujú do rozmanitých foriem a ponúkajú pozornému divákovi hru na objavovanie. Aby postupným ponáraním sa do vrstiev obrazu objavil stopy, ktoré ho zavedú až do hĺbky maliarovej vízie, pulzujúcej energiou a svetlom.

„Zatiaľ čo v prechádzajúcich dielach dokázal navodiť intenzívny pocit, že predmety či tvary v jeho dielach vyžarujú vlastné svetlo, teraz sa miestami dostáva aj na opačnú hranicu – akoby obrazy svetlo pohlcovali a dostávali do svojho vnútra,“ dodal Ivan Jančár.

Meniace sa štruktúry veľkých plátien Roberta Bruna vyvolávajú v divákovi gejzíry emócií, ozveny myšlienok aj stopy zážitkov, ktoré ujarmila pamäť. Výstava, ktoré bude v Galérii mesta Bratislavy do 1.septembra, je z kategórie tých, ktoré si netreba dať ujsť.

debata chyba