Originalitu strateného van Gogha roky spochybňoval chýbajúci podpis

Západ slnka nad Montmajour strávil celé roky na povale istého nórskeho zberateľa. Znalci ho iste veľmi nepotešili, keď vyvrátili domnienku, že ide o dielo holandského majstra Vincenta van Gogh. Najnovšou expertízou však odborníci v amsterdamskom Van Goghovom múzeu dospeli k presvedčeniu, že za autorstvom obrazu slávny maliar predsa len stojí. Posledný objav takéhoto významu sa pri skúmaní tvorby van Gogha odohral ešte v 20. rokoch minulého storočia.

09.09.2013 17:24
Van Gogh Foto:
Vincent van Gogh: Západ slnka v Montmajour (1888)
debata

Tak ako my všetci aj Vincent van Gogh bol len človek. Pod väčšinu svojich diel sa podpisoval, nie však pod olejomaľbu s názvom Zonsondergang bij Montmajour (Západ slnka nad Montmajour). Axel Rueger, riaditeľ amsterdamského múzea, ktoré ponúka pohľad na najväčšiu svetovú zbierku van Goghových diel, verí, že práve tento detail zapríčinil dlhý spor o autorstve obrazu. A sporili sa práve odborníci z Van Goghovho múzea – maliarov obraz ešte v 90. rokoch vyhlásili za nepravý.

Aktuálny verdikt o jeho originalite vyniesli až po dvoch rokoch opätovného intenzívneho skúmania za pomoci najmodernejších technológií a postupov. Maliarov rukopis vraj napokon prezradili viaceré znaky – napríklad štýl a materiál, ktorý autor pri maľovaní použil, alebo tiež číslo 180 na zadnej strane obrazu – pod ním sa totiž obraz kedysi dokázateľne nachádzal v zbierke Vincentovho brata Thea Van Gogh.

Západ slnka nad Montmajour pravdepodobne vznikol 4. júla roku 1888. Dokazuje do list, ktorý napísal maliar bratovi. Opísal v ňom samotný obraz a napísal tiež, „že ho maľoval v predchádzajúci deň na kamenistej planine, kde rastú malé pokrútené duby“. Neskôr však v ďalších listoch ten istý obraz nazval „nezdarom“. To môže vysvetľovať aj absenciu podpisu na diele, hoci treba povedať, že sa van Gogh rovnako nelichotivo vyjadril aj o viacerých zo svojich najslávnejších obrazov.

Maľba, ktorá je široká 93,3 a vysoká 73,3 centimetra, znázorňuje pokojný prírodný výjav s hustým porastom stromov a kríkov. Objav je prvým významným rozšírením van Goghovej tvorby od roku 1928.

debata chyba
Viac na túto tému: #Amsterdam #obraz #Vincent van Gogh