Neprístupné komnaty pamiatok sa otvoria verejnosti

Aj tajná miestnosť v južnej veži Dómu sv. Alžbety v Košiciach sa otvorí verejnosti v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Celoeurópske podujatie, ktoré sprístupňuje bežne neprístupné pamiatky, sa koná v septembri v päťdesiatich štátoch.

13.09.2013 07:00
Oponicky kastiel Foto:
Pohľad do Apponyiovskej knižnice v oponickom kaštieli.
debata

Tohtoročný program na Slovensku slávnostne otvoria pozajtra v Košiciach a Dni európskeho kultúrneho dedičstva potrvajú do 22. septembra. „Sú príležitosťou pre verejnosť, aby spoznala nepoznanú časť našej histórie,“ uviedla generálna riaditeľka Pamiatkového ústavu Katarína Kosová. Motto Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2013 znie „pamiatky duchovného života“ pri príležitosti 1150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na územie Veľkomoravskej ríše. Aj preto otvoria svoje brány najmä mnohé kostoly a chrámy, aby návštevníkom ponúkli nielen pohľad do zákulisia, ale aj odborný výklad. Poznaniachvitých zvedavcov čakajú v Moravskom Lieskovom, Píle, Častej, Holíči a ďalších mestách a obciach. Napríklad v pravoslávnej Kaplnke sv. Dimitrija v Brezovej pod Bradlom sprístupnia výstavu bohoslužobných rúch, kníh a predmetov.

Súčasťou otvorenia Dní európskeho dedičstva v Historickej radnici v Košiciach bude aj tradičné odovzdávanie cien časopisu Pamiatky a múzeá za rok 2012. „Vyberali sme z viac ako stovky návrhov a rád by som zdôraznil, že okrem víťazov si pozornosť zasluhujú aj všetky nominované obnovy a podujatia v desiatich kategóriách,“ uviedol šéfredaktor časopisu Pamiatky a múzeá Peter Maráky. Medzi ocenenými je aj Vladimír Plekanec za nález gotickej fresky na východnej stene kostola na Nitrianskom hrade alebo Peter Králik a Slovenská národná knižnica za sprístupnenie pôvodnej Apponyiovskej knižnice v oponickom kaštieli.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dóm sv. Alžbety #Dní európskeho kultúrneho dedičstva #Peter Maráky