V Bratislave dizajnu neuniknete

Umenie v praxi - aj tak možno zjednodušene charakterizovať dizajn, ktorý už dnes ovládne Bratislavu vďaka prvému ročníku festivalu Bratislava Design Week. Slovo "ovládne" je v tomto prípade naozaj namieste, nejde totiž o žiadne konzervatívne galerijné podujatie pre zopár zasvätených, ale o pestrú koláž uvoľnených umeleckých zážitkov, ktorými ožije celé mesto. Predovšetkým jeho centrum, organizátori sa totiž rozhodli vdýchnuť nového ducha najmä okoliu zaznávanej bratislavskej Hlavnej stanice.

17.09.2013 09:00
Fashion Marš Foto:
Fashion Marš! vyženie mladú slovenskú módu priamo do ulíc hlavného mesta.
debata

Z víkendu týždeň

Bratislava Design Week v utorok 17. septembra odštartuje svoj historicky prvý ročník, celkom „v plienkach“ však toto podujatie nie je. „Ide o voľné pokračovanie podujatia Bratislava Design Weekend, ktoré sme organizovali počas predchádzajúcich štyroch rokov. Rozdiel však určite nie je len v názve a počte dní, ale aj v samotnom programe, ktorý je tento rok oveľa intenzívnejší,“ avizuje za organizátorov Ľubica Hustá. A nabitý harmonogram podujatí, ktoré sa počas šiestich festivalových dní budú odohrávať na dvoch desiatkach bratislavských lokalít, jej slovám dáva za pravdu. Výstavy, prednášky, prezentácie, workshopy, konferencie, vernisáže, prehliadky, diskusie, ale aj filmové projekcie či hudobné koncerty ponúknu široké spektrum zážitkov, spomedzi ktorých si iste vyberie každý.

Hlavným dejiskom Design Weeku bude budova Pisztoryho paláca na Štefánikovej ulici 25, ťažiskové podujatia sa však „rozlezú“ aj do jej širšieho okolia. „Myslíme si, že Hlavná stanica je neprávom podceňovaná. Nám sa však páči, považujeme ju za perifériu mestského centra a má svoju špecifickú energiu. Navyše Štefánikova ulica je bratislavským jediným skutočným bulvárom a to nás inšpiruje. Chceli by sme mu pomôcť, aby jeho potenciál vynikol a aby s ním možno v budúcnosti mesto aj inak nakladalo,“ odôvodňuje výber lokalít Hustá.

Zamerané na ulicu

Týždeň s dizajnom do Bratislavy priláka mnoho hostí, nechýbajú medzi nimi ani tí zahraniční. Patriť k nim budú aj rakúski „lovci farieb“ Katharina Mischer a Tomas Traxler. Kvôli podujatiu sa vydali na špeciálnu pešiu púť z Viedne do Bratislavy, počas ktorej zbierali inšpiráciu pre svoju výstavu – jej hlavným motívom bude farebnosť. Svetlo sa zase stalo hlavnou inšpiráciou mladých dizajnérok z Nórskeho ateliéru She Design, ktoré vytvorili kolekciu vešiakov v duchu inšpirácie najväčším a najžiarivejším mesiacom Jupitera Io. V bohatom programe Design Weeku sa Bratislavčanom predstavia napríklad aj víťazné diela z prestížnej berlínskej súťaže DMY Awards 2013, českí inovatívni tvorcovia sklených a porcelánových produktov, úspešný domáci grafický dizajnér Marcel Benčík či študenti z projektu pre nadaných dizajnérov Flowers for Slovakia a mnohí ďalší.

Hrdinami Design Weeku však budú aj „obyčajní“ Bratislavčania a ich obľúbené zákutia – napríklad trhovisko na Žilinskej ulici, ktoré je jedným z posledných miest v hlavnom meste, kde ešte prebieha obchod na prirodzenej komunitnej báze. Alebo schátraný stánok na Šancovej, ktorý sa aspoň na niekoľko dní premení na kultúrne a informačné centrum. Do ulíc vyrazia aj modelky odeté do novej slovenskej módy z dielne Lenky Sršňovej, Dany Kleinert, Zlatice Hujbertovej, Andrey Pojezdálovej či značky Puojd. „Chceme, aby móda vyšla zo škatuľky noblesy a módnych prehliadok určených len pre vyvolených medzi svojich ozajstných spotrebiteľov,“ odôvodňujú organizátori pouličnú prehliadku.

Pomyselným vrcholom bratislavského Design Weeku bude udeľovanie festivalových cien, ktoré sa odohrá v sobotu 21. septembra v priestoroch A4. Poohliadnutie za jeho priebehom potom 25. septembra prebehne aj v neďalekej Viedni na špeciálnej výstave Slovak Therapy: výber z Bratislava Design Weeku. Viac informácií o programe podujatia nájdete na www.bratislavadesignweek.sk.

Z programu Design Weeku:

– Konferencia Mind the Gap: 17. 9. o 17 h. v Pisztoryho paláci
- Fashion Marš!: 19. 9. o 17 h.v Pisztoryho paláci
- Detský workshop s magazínom Pyré: 20. 9. o 16.30 v Pis­ztoryho paláci
- Global Pecha Kucha Night: 20.9. o 21 h. v Amfiteátri SNG
- Koncert Vladimir 518, Vec, Džunya G: 21. 9. o 21 h. v MMC

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #festival #dizajn #hlavná stanica #Pisztoryho palác